Ak sa chcete lepšie vyspať, zvoľte správnu teplotu

Viete, aká je ideálna teplota pre zdravý spánok a ako jeho kvalitu dokáže ovplyvniť prehriata či príliš studená spálňa? V článku sa dočítate aj tipy, ako sa vyhnúť prehrievaniu organizmu pred spaním.

Ak sa chcete lepšie vyspať, zvoľte správnu teplotu Nad ránom sme najstudenší 

Na svete by ste nenašli dokonalejší termostat ako ľudské telo. 24 hodín denne prirodzene reguluje teplotu, aby bola vždy dobre nastavená pre čo najhladší priebeh vnútorných procesov a predovšetkým pre správny priebeh látkovej výmeny. V noci teplota tela klesá až do svojho najchladnejšieho bodu, ktorý nastáva o piatej nadránom.

Riešenie pre udržateľný teplotný komfort 

Čím lepšie dokážete v domácnosti zabezpečiť regulovanie teploty vzduchu či vody, tým viac uľahčujete telu jeho vlastnú termoreguláciu potrebnú napríklad aj pre výdatný spánok. Špičkové tepelné čerpadlá Daikin Altherma sú riešením, ktoré hľadáte – zvládajú chladenie, vykurovanie aj ohrev vody, takže získate hneď tri zariadenia v jednom a príjemne zahreje aj pocit, že váš teplotný komfort je udržateľný pre životné prostredie. Čerpadlá totiž poháňa energia z obnoviteľných zdrojov, čím sa radia k environmentálne najšetrnejším vykurovacím technológiám, aké sú v súčasnosti na trhu.

Tepelné čerpadlá Daikin Altherma

Japonské technológie pre zdravý spánok

Daikin tepelnými čerpadlami máte všetku potrebnú výbavu, aby ste dostali svoju spánkovú hygienu na vyšší level. A ako využiť prvotriedne japonské technológie, aby ste sa vyspali doružova? Začnite už v kúpeľni. Keď si hodinu až dve pred odobraním sa do postele doprajete teplý kúpeľ alebo sprchu (s teplotou vody mierne vyššou oproti teplote tela, plus-mínus 40 °C), zvyšujete šancu, že rýchlejšie zaspíte.  

18,3 je vaše magické číslo 

Najlepšia teplota pre zdravý spánok, spriemerovaná podľa výsledkov viacerých spánkových štúdií, je 18,3 °C. Nemusíte ju však dodržiavať na desatinu presne. Pokiaľ je v spálni teplejšie ako 15 °C a chladnejšie ako 19 °C, ešte stále ste v ideálnom rozpätí, ktoré pomáha ustabilizovať REM fázu hlbokého spánku. 

Vyššie teploty však túto – pre regeneráciu tela najdôležitejšiu – fázu spánku narúšajú a výrazne skracujú, čoho výsledkom je časté nočné budenie a ranná únava, ktorá pri pretrvávajúcom teplotnom nepohodlí môže viesť až k chronickej vyčerpanosti a poruchám imunity. 

Studená spálňa áno, mrazivá nie 

Hoci je prekúrená spálňa top sabotérom zdravého spánku, nočné budenie hrozí aj pri nižších ako odporúčaných teplotách, pretože nadmerný chlad podporuje vylučovanie kortizolu, stresového hormónu. Ráno je takýto „budíček“ v podobe ľadovej sprchy vítaný stimulant, no v noci by mohli príliš studené priestory pôsobiť kontraproduktívne a miasť telo nabudzovaním k aktivite. 

Extra tip: Myslite na to, že ozdravný efekt studenej spálne a horúcej vane môže ľahko vynulovať neskorá večerná kávička či otvorená bonboniéra. Kofeínové nápoje a na cukry bohaté jedlá vedú k zahrievaniu organizmu, preto by ste nimi po zotmení už nemali zaťažovať trávenie.