Vane, ktoré vašej kúpeľni zaistia jedinečnosť

Vaňa je symbolom zastavenia, uvoľnenia a regenerácie. Umožňuje nám aspoň na chvíľu spočinúť v bezpečí a nechať sa rozmaznávať, stlmiť neodbytné myšlienky a ruch vonkajšieho sveta. Kúpeľ je malou domácou kúpeľovou procedúrou, ktorá pomáha očistiť nielen telo, ale aj ozdraviť psychiku. Ako urobiť svoje momenty ešte viac jedinečnými? Stavte na jedinečnú vaňu.

vana do clanku

Zdroj: Shutterstock.com

Vaňa je dominantným prvkom kúpeľne za všetkých okolností. Otázkou zostáva, či bude hrať hlavnú úlohu alebo ju podporíte aj ďalším vybavením. Pokiaľ kúpeľovú atmosféru milujete, mali by ste sa pri výbere kúpeľňového vybavenia zamerať na také vane, ktoré budú nielen praktické, ale aj vizuálne zaujímavé. Esteticky vyladený celok totiž váš proces relaxácie a regenerácie môže ešte prehĺbiť.

Voľne stojace vane

Voľne stojace vane do kúpeľne sa tradične používajú v štýle retro alebo boho. Svoje pevné miesto však voľne stojace vane majú aj v modernom designe. Vybrať si môžete vane na ozdobných podstavných nôžkach, ale aj samostatne stojace monolity, ktoré využívajú efektné hladké línie. Voľne stojaca vaňa by mala dostať svoj „priestor“. Predsa len sa jedná o veľmi designovo vydarený počin, ktorý bez nátlaku vytvorí atmosféru elegantného luxusu. Doplňte ju napríklad o vaňovú batériu do podlahy. Vaše pohodlie môže zvýšiť aj variant vane so zvýšenou jednou stranou, o ktorú opriete hlavu a umocníte svoj odpočinok. Nezabudnite si zaobstarať aj elegantný odkladací stolík, kde môžete zapáliť vonnú tyčinku, sviečku alebo odložiť knihu či pohár vína.

Asymetrické vane

Nevšedným variantom sú aj asymetrické vane. Veľmi hojne sa využívajú pre malé kúpeľne, kam prinesú oživenie a vizuálne odľahčenie. Svoje právoplatné miesto však nájdu aj vo väčších miestnostiach. Zaujmú na prvý pohľad, či už zvolíte variant oblej slzy alebo skosené hranaté varianty. Asymetrické vane bývajú skosené vždy k jednej strane, preto je potrebné starostlivo vybrať, ktorý z variantov preferujete, resp. konštrukčne potrebujete. Pre praktické duše existuje aj variant obohatený o vaňové zásteny, vďaka čomu sa z tejto krásky môže stať aj bezpečný sprchový kút. Staviť môžete aj na rohové vane. Tie síce zaberajú viac miesta, ale zase prinášajú komplexný zážitok a ponúkajú možnosť nielen kúpať viac detí naraz, ale napríklad aj usporiadať si romantickú chvíľu vo dvojici. Často sú obdarené zabudovaným sedadlom.

Vaňa nemusí byť len biela

Pokiaľ plánujete niečo naozaj netradičné, stavte na sanitárnu keramiku v inej ako bielej farbe. Obľúbeným farebným variantom sú čierne vane, ktoré miestnosti dodajú nádych tajomnosti a sebavedomia. Čiernemu dekoru pristanú zlaté, prípadne mosadzné doplnky. Môže sa jednať o vodovodné batérie, ale aj rôzne háčiky, vykurovacie teleso alebo aj rám zrkadla. Alternatívou čiernemu dekoru je potom kombinácia čiernej a bielej. Zatiaľ čo vnútro vane a okraje bývajú biele, vonkajší povrch zdobí čierna. V takom prípade odporúčame zvoliť napríklad čierne vodovodné batérie. Čierny dekór sa využíva ako u vaní na zapustenie/obmurovanie, tak u voľne stojacich kúskov, prípadne tých určených k stene bez obmurovania.

čierna vaňa

Zdroj: Shutterstock.com

Masážne vane

Samostatnou kapitolou sú masážne vane. Starostlivosť o telo vďaka nim získa úplne nový rozmer. Hydromasážne vane prinášajú efektívnu aktívnu relaxáciu. Existuje niekoľko variantov masáže. Prvým býva vodná masáž, kedy sa pomocou čerpadla vháňa voda do dýz a tento prúd potom pôsobí na pokožku a nervové zakončenia pod ňou. Cieľom je uvoľniť svaly, ale tiež podporiť krvný obeh či uľaviť od reumatických bolestí nielen chrbtice, ale aj väčších kĺbov. Vzduchová (perličková) masáž využívajúca pridaný vzduch do vody, potom má skôr jemnejší charakter, ktorý pôsobí na hlbšie svalové a nervové celky.

masazna vana

Zdroj: Shutterstock.com

PR článok