Zariaďujeme terasu: Aké sú trendy v roku 2021?

Ľudia čoraz viac myslia pri stavbe domu aj na jeho bezprostredné okolie a dávajú si na ňom záležať. Práve terasa je v predstavách majiteľov oázou pokoja a odpočinku, miesto, kde si môžu dokonale oddýchnuť či stretnúť sa s priateľmi. Na čo však myslieť pri jej zariadení a aké sú trendy tohto roka?

 

Zdroj: piqsels.com

Terasa už dávno neslúži len na sušenie bielizne či odkladanie vecí, ktoré si v dome nenašli svoje miesto. V súčasnosti plní plnohodnotnú funkciu. Dizajnom by mala korešpondovať so štýlom domu a plynule prepájať interiér s exteriérom. Poradíme vám, akými aktuálny trendmi a vychytávkami môžete zariadiť svoju terasu tak, aby ste sa na nej cítili ako doma.

Prírodné materiály sú vždy in

Výber správnej podlahy je veľmi dôležitý. Mala by nielen krásne vyzerať, ale najmä byť funkčná, odolná a príjemná na dotyk. Pri voľbe podlahy sa oplatí zainvestovať, pretože vymeniť ju nie je také jednoduché a rýchle, ako napríklad vymeniť nábytok a doplnky. V súčasnosti rastie dopyt po prírodných materiáloch. Dobrou voľbou sú napríklad drevené terasové dosky, ktoré sú vyrobené z odolného dreva, majú na sebe protišmykové drážky a sú nenáročné na údržbu. Použiť sa dajú nielen na terasu, ale aj v okolí bazéna, čím vaše okolie domu bude pôsobiť jednotne a harmonicky. Výhodou terasových dosiek je tiež to, že sa počas horúcich letných dní omnoho menej nahrievajú ako dlažba, a tak po nich môžete chodiť naboso bez toho, aby ste si spálili nohy. Túto vlastnosť ocenia najmä rodiny s malými deťmi, alebo majitelia štvornohých miláčikov.

 

Zdroj: piqsels.com

Pohodlne ako v obývačke

Ak sa chcete na terase cítiť pohodlne, zabudnite na tvrdé a nepohodlné stoličky. Trendom posledných rokov sú sedacie sety, ktoré sú rovnako komfortné ako sedenie na gauči v obývačke. Poobzerajte sa po záhradnom nábytku, ktorý bude lahodiť vášmu oku, ale zároveň vám poskytne vytúžený odpočinok.

Myslite na širšiu sedaciu časť, aby ste si v prípade potreby mohli pohodlne ľahnúť. Mäkké matrace, podušky a vankúše sú pri terase, od ktorej čakáme pohodlie, základ. Ponuka materiálov nábytku je v súčasnosti naozaj obrovská. Prím hrá prírodné drevo i exotické dreviny či umelý ratan. Drevený nábytok na terase je síce považovaný za luxus, avšak pri dobrej starostlivosti vydrží desiatky rokov.

Nadčasovosť, ktorá neomrzí

Vyberte si farby, vzory a materiály, ktoré nie sú len sezónnou záležitosťou. Dobrou voľbou je sivá alebo béžová v kombinácii s prírodným drevom alebo betónovým vzhľadom. Menej je niekedy viac, a to rozhodne platí aj pri zariaďovaní terasy. Terasa, ktorá nie je prekombinovaná farbami a rôznymi štýlmi nábytku pôsobí čisto, harmonicky a neomrzí vás po prvej sezóne.

Ak máte radi výstredné kúsky, pokojne môžete zaexperimentovať s divokými vzormi na látke vankúšov, obruse alebo poťahu na podsedákoch. Ide o doplnky, ktoré jednoducho vymeníte, keď sa vám prestanú páčiť alebo prídu do módy iné vzory. Ak vás to ťahá k neobyčajným kombináciám, môžete nový nábytok na terase doplniť o repasované kúsky, napríklad staré stoličky, kvetináče, krhly či truhlice.

 

Zdroj: piqsels.com

Využite ekologické doplnky

Najkrajším doplnkom na vašej terase bude nepochybne zeleň, ktorá dotvára atmosféru priestoru, poskytuje tieň a skryje vás pred zvedavými pohľadmi susedov. Pri výbere kvetov a rastlín na terasu treba zohľadniť svetové strany, na ktoré je otočená. Niektoré rastliny majú rady slnko a iné zase radšej chládok, preto to dobre premyslite.

Navyše, ak si vyberiete rastliny, ktoré musia prezimovať v teple, je pre nich nutné mať miesto aj vo vnútri. Výhodou terasy je aj to, že na nej môžete pestovať bylinky – mätu, bazalku, tymián, rozmarín a rôzne iné druhy. 

Skryte sa pred slnkom

Aby ste na terase mohli tráviť čo najviac času, určite myslite aj na jej čiastočné alebo úplné prekrytie. Súčasný trh ponúka veľa možností – slnečníky, markízy, pergoly, drevené lamely či úplné prekrytie strešnou krytinou. Dbajte na to, aby prekrytie ladilo so zvyšným zariadením.

PR Článok