Kúpa nehnuteľnosti s realitkou, alebo bez nej?

Spolupráca s realitnou kanceláriou šetrí čas a úsilie. Pre niektorých sú však prekážkou provízie, ktoré si makléri účtujú. Ako je to pri kúpe nehnuteľnosti? Je lepšie vsadiť na vlastné sily, alebo osloviť realitného makléra?

Kúpa nehnuteľnosti s realitkou_0. www.pixabay.com

Proces kúpy sa zvládne aj bez realitky

Kupujúci to mávajú pri realitných obchodoch o niečo ľahšie ako predajcovia. Na ich pleciach leží menej byrokracie a nájsť byt na predaj je väčšinou jednoduchšie ako ho predať. Nakoľko všetky náležitosti okolo kúpy sú záujemcovia schopní vybaviť sami, mnohí z nich absolvujú tento proces na vlastnú päsť.

Spolupráca s realitkou šetrí čas a úsilie

Absolvovanie tohto procesu na vlastnú päsť si môže vyžiadať kopu času a tiež úsilia. Okrem hľadania nehnuteľnosti a aktu jej kúpy čaká záujemcu viacero byrokratických úkonov. K tým patrí napr. návšteva katastra za účelom zistenia prípadných tiarch či vybavenie hypotekárneho úveru. V prípade oslovenia realitky sú kupujúci týchto krokov ušetrení, čo im zároveň ušetrí množstvo času a energie.

Kúpa nehnuteľnosti s realitkou_3. www.pixabay.com

Províziu maklérovi má platiť predajca

Napriek možnosti šetriť časom a energiou sa niektorí kupujúci nechcú púšťať do kúpy bytu, domu či inej nehnuteľnosti za asistencie realitnej kancelárie. Hlavným dôvodom je provízia a snaha vyhnúť sa jej plateniu. Realitka ako sprostredkovateľ predaja však môže vyžadovať províziu len od predávajúceho, takže povinnosť uhradiť túto odmenu zo strany kupujúceho je obyčajným mýtom.

Realita s úhradou provízie môže byť iná

Spomínaný mýtus sa však často rozširuje právom. Prípady, kedy predajca zvýši predajnú cenu danej nehnuteľnosti práve o výšku provízie pre makléra, totiž nie sú žiadnou raritou. Často na nich natrafíme už pri prezeraní inzertnej ponuky, v ktorej predávajúci upozorňujú záujemcov, že k cene nehnuteľnosti sa ešte priráta odmena pre makléra.

Kúpa nehnuteľnosti s realitkou_5. www.pixabay.com

Resumé, pre koho bude realitka dobrou voľbou, je jasné. Kto potrebuje kúpiť nehnuteľnosť rýchlo a komfortne, bez ohľadu na možné vyššie náklady, ten ocení šancu využiť kompletné služby makléra. Tí ostatní zvládnu proces kúpy aj sami. Realitná ponuka je totiž dosť pestrá a pri troche snahy si dokážu nájsť vhodnú nehnuteľnosť bez pomoci profesionálov.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk
Foto zdroj: www.pixabay.com