11 najväčších letísk sveta

Novootvorené letiská i pandémia v uplynulých rokoch prepisovali rebríčky najväčších letísk sveta. Niekdajší lídri tohto poradia sa trochu prepadli, iní zas vystúpili. Napriek tomu ostávajú v centre pozornosti a naďalej prepravujú milióny pasažierov, čo platí aj o jedenástich letiskách, ktoré patria medzi tie „naj“.

1. Beijing DaxingInternational Airport (Peking, Čína)

Obrie letisko postavené neďaleko Pekingu pri svojom otvorení v roku 2019 malo ambície stať sa najväčším na svete. V súčasnosti je najväčším v Ázii, no drží si prvenstvo z pohľadu úžitkovej plochy 700 000 m². Nazývajú ho aj „Hviezdica“, pretože bolo navrhnuté v tvare 6-ramennej morskej hviezdice. So 4 pristávacími plochami a 79 nástupnými bránami sa očakáva, že do roku 2025 vybaví 72 miliónov cestujúcich a pri ďalšom rozširovaní až 100 miliónov cestujúcich a štyri milióny ton nákladu.

Zdroj: www.zaha-hadid.com

Zdroj: huftonandcrow.com

2. Istanbul New Airport (Istanbul, Turecko)

Istanbulské Nové letisko, ako je oficiálne pomenovaný spomínaný projekt rozostavaného najväčšieho letiska sveta, má po dokončení prepravovať od 150 do 200 mil. cestujúcich. 7-miliardový areál s 2 obrovskými terminálmi, 6 pristávacími dráhami a kopou obchodov či gastronomických zariadení začali budovať už v roku 2014, pričom na jar 2019 sa z neho začalo lietať takmer v plnom režime. Letisko sa stále rozširuje a do roku 2027 plánuje postaviť ďalšie pristávacie dráhy a ďalšie terminály s cieľom zvýšiť kapacitu na plánované maximum.

Zdroj: www.igairport.com

Zdroj: www.igairport.com

3. King Fahd International (Dammam, Saudská Arábia)

Medzinárodné letisko kráľa Fahda, známe aj ako medzinárodné letisko Dammam, je pomenované po bývalom saudskoarabskom kráľovi Fahdovi ibn Abdulazizovi. Letisko je svojou rozlohou 776 km2 najväčším letiskom, aj keď samotná letisková budova má len 327 000 m2. Tretie najväčšie letisko v kráľovstve podľa objemu cestujúcich využíva každý rok viac ako 10 miliónov pasažierov.

Zdroj: www.arabnews.com

Zdroj: www.daco.sa

4. Hartsfield-Jackson International Airport (Atlanta, USA)

Medzinárodné letisko v americkej Atlante patrilo v počte prepravených cestujúcich dlhodobo k najväčším. Viac ako 100 mil. pasažierov ročne dokázalo prepraviť ešte aj v roku 2017, kedy muselo výraznejšie zredukovať počet letov. Minulý rok po pandémii prepravilo 76,4 miliónov. V súčasnosti sa síce naďalej drží prvú pozíciu, no v počte medzinárodných pasažierov ju predbehlo letisko Dubai International Airport DXB.

  

Zdroj: redlegsfan21

Zdroj: Atlantacitizen

5. Dubai International Airport DXB (Dubaj, SAE)

V Dubaji nájdeme hneď 2 veľké medzinárodné letiská. Väčším z nich je DXB, ktoré prepraví z roka na rok viac cestujúcich. Vlani ním prešlo viac ako 29 mil. pasažierov, no v počte medzinárodných cestujúcich je jednotka. Nehovoriac o tom, že s rozlohou 1,713 mil. m² patrí k najväčším na svete.

Zdroj: Raihan S. R. Bakhsh

Zdroj: Skatebiker

6. Denver International (Denver, USA)

Americké medzinárodné letisko v Denveri je druhé najrušnejšie letisko na svete podľa podlahovej plochy po letisku v Dammam a tretie najrušnejšie svetové i americké letisko po Atlante podľa objemu dopravy v roku 2021. V roku 2021 využilo letisko 58,8 milióna cestujúcich.

Zdroj: Andy Cross, Denver Post file

7. Haneda Airport (Tokio, Japonsko)

Jedno z najväčších svetových letísk nájdeme aj v japonskej metropole. Aj na letisku Haneda Airport sa ročný počet cestujúcich v posledných rokoch zvyšoval a vysokú úroveň si udržal aj po pandémii. Vlani dosiahol takmer 27 mil. cestujúcich. Umožňuje mu to prevádzkovanie letov hneď 2 najväčších domácich aerolínií, ktoré lietajú do väčšiny štátov sveta.

Zdroj: skytraxratings.com

Zdroj: japanvisitor.com

8. Dallas/Fort Worth International (Dallas, USA)

Medzinárodné letisko v Dallase sa dlhodobo drží v TOP 3 na svete i v USA podľa všetkých parametrov. S plochou 69.6 km2 je tretím najväčším letiskom sveta a vlani prepravilo 74,4 miliónov cestujúcich, čím získalo tiež bronz. Podľa oživenia leteckej dopravy v tomto roku údajne útočí aj na druhú pozíciu na svete.

Zdroj: www.dallasnews.com

9. Shanghai Pudong International Airport (Šanghaj, Čína)

Medzinárodné letisko Shanghai Pudong je jedným z dvoch letísk Šanghaja a hlavným leteckým uzlom východnej Ázie. Letisko zaberá plochu 40 km2, má 3 hlavné terminály pre cestujúcich, lemované na oboch stranách štyrmi funkčnými paralelnými dráhami. Pudong je najrušnejším medzinárodným uzlom v Číne, vlani prepravilo viac ako 33 miliónov cestujúcich a približne polovica jeho celkovej osobnej dopravy je medzinárodná. S rozlohou 39.9 km2 je ôsmim najväčším letiskom na svete.

Zdroj: www.archdaily.com

Zdroj: www.archdaily.com

10. Amsterdam Airport Schiphol (Amsterdam, Holandsko)

Napriek rozlohe 27 km2, ktorá nepatrí k najväčšín na svete, je hlavné medzinárodné letisko v Amsterdame svetovou trojkou v počte prepravených medzinárodných cestujúcich. V roku 2021 ich prešlo cez amsterdamský terminál 25,5 milióna. Letisko je postavené na koncepte jedného terminálu: jeden veľký terminál rozdelený na tri veľké odletové haly. V roku 2020 bol Schiphol zvolený za najlepšie letisko v západnej Európe.

Zdroj: archive.curbed.com

Zdroj: schiphol.nl 

11. Heathrow (Londýn, Veľká Británia)

Karty medzi najrušnejšími a zároveň medzi rozlohou najväčšími letiskami ešte stále mieša aj Heathrow. Ročný počet prepravených cestujúcich od 70 do 80 mil. ho tak ďalej drží vo vedení medzi najväčšími letiskami Európy. Na krk mu ale dlhodobo dýcha parížske Letisko Charlesa de Gaulla so zhruba 70 mil. prepravených pasažierov.

Zdroj: Kenneth Iwelumo – www.airliners.net

Zdroj: Rossographer

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: www.zaha-hadid.com, huftonandcrow.com, igairport.com, arabnews.com, daco.sa, redlegsfan21, Atlantacitizen, Raihan S. R. Bakhsh, Skatebiker, Andy Cross, Denver Post file, skytraxratings.com, japanvisitor.com, dallasnews.com, archdaily.com, archive.curbed.com, schiphol.nl, Kenneth Iwelumo – www.airliners.net, Rossographer