5 spisovateľských domov, v ktorých boli napísané top bestsellery

Najlepšie knihy sa rodia na najkrajších miestach. Aj preto spisovatelia, ktorí pracujú na tvorbe budúcich bestsellerov, vyhľadávajú zaujímavé, často až neobvyklé rodinné domy. Veď posúďte sami.

1. Dom a múzeum Marka Twaina (Hartford, USA)

 

Tvorbu Marka Twaina síce predstavovať netreba, no o jeho bývaní je toho vedieť podstatne menej. Počas kariéry vystriedal viacero domov, no jej najdlhšiu časť strávil práve v šikovnom hartfordskom sídle, ktoré je dnes múzeom dokumentujúcim spisovateľov život.

2. Starý Tolkienov dom (Oxford, Veľká Británia)

Oxfordský dom, v ktorom J. R. R. Tolkien napísal veľdielo, podľa ktorého sfilmovali jednu z najúspešnejších trilógií histórie, nepatrí k žiadnym unikátnym sídlam. Práve jednoduché, priam až vidiecke prevedenie starého domu zrejme zohralo hlavnú úlohu pri stvorení príbehu unášaného na vlnách tej najhlbšej fantázie, akú človek môže mať.  

3. Ranč Jacka Londona (Glen Ellen, Kalifornia, USA)

Londonova tvorba bola určite ovplyvnená aj atmosférou veľkého kalifornského ranča, ktorý si spisovateľ vybudoval na 1400-akrovom pozemku. Okrem literárnych aktivít sa tu venoval aj pestovaniu byliniek a kaktusov, čo patrilo k jeho málo známym, no milovaným hobby.

 

4. Detský dom J. K. Rowlingovej (Tutshill, Veľká Británia)

Najbohatšia spisovateľka planéty, ktorej meno bude navždy spájané s Harry Potterom, strávila časť detstva na anglickom vidieku. Od 9. do 18. roku života si nažívala v takejto viktoriánskej vile v dedinke Tutshill.

5. Floridská vila Ernesta Hemingwaya (Key West, Florida, USA)

Najjužnejšie mesto USA bolo domovom viacerých významných osobností, medzi nimi aj E. Hemingwaya. Ten zažil najplodnejšie obdobie práve počas pobytu v Key West, kde žil cca 8 rokov. Niet sa čo diviť, veď už len pestrá záhrada okolo domu musela byť zdrojom inšpirácie.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk Zdroj foto: srett, Kenneth C. Zirkel, marktwainhousemuseum.org, Jpbowen, jacklondonsociety.org, Ghmyrtle, Andreas Lamecker, Cullen328