V Singapure postavia najvyšší modulárny mrakodrap na svete

Dva nové mrakodrapy Avenue South Residences budú postavené z prefabrikovaných modulov. Podľa tvorcov je to trend budúcnosti – skrátia čas stavby, zabezpečia jej vyššiu bezpečnosť a obmedzia osobný kontakt medzi stavbármi. To všetko bude vítané v post-covidovej ére.

Na západnom okraji centra Singapuru čoskoro vyrastie párik fascinujúcich 56-poschodových obytných veží. Pridanie ďalších mrakodrapov do husto osídleného mestského štátu nie je veľmi prekvapujúce, ale Avenue South Residences budú mať aj špecialitu, ktoré ich odlíši od ostatných. Veže, ktoré majú byť dokončené v roku 2026, budú najvyššími budovami na svete vytvorenými technológiou prefabrikovanej objemovej výstavby (Prefabricated Prefinished Volumetric Construction PPVC), pri ktorej sa polotovary bytových modulov stavajú v továrňach mimo pracoviska skôr, ako sa naskladajú na seba, ako Lego. Projekt je dielom architektov ADDP Architects.

Zdroj: ADDP Architects

Veže s 988 bytmi budú nakoniec obsahovať celkom 2 984 modulov. Od kúpeľní s armatúrami Hansgrohe po kuchyne s mramorovým zástenami, to všetko bude postavené v továrňach v Singapure a susednej Malajzii. Moduly potom budú dopravené na stavenisko s rozlohou 5,6 hektára a umiestnené pomocou žeriavov na miesto. Pozemok sa nachádza hneď vedľa bývalého železničného koridoru, ktorý sa teraz zmenil na park.

Zdroj: ADDP Architects

Domy postavené technológiou PPVC by sa mohli stať novým trendom, pretože konštrukcia umožňuje pracovníkom v továrni stavať jednotky v bezpečnej a kontrolovanej vzdialenosti predtým, ako sa dodajú na miesto určenia.

Zdroj: ADDP Architects

Pandémia koronavírusu by mohla urýchliť šírenie domov postavených s PPVC. Mnoho dokončovacích a stavebných prác sa vykonáva v továrňach, kde je možné ľahšie implementovať opatrenia na sociálny dištanc, ako na stavenisku. „Keď staviate v továrni, minimalizujete tiež prácu zamestnancov vo výškach. Nemáte tiež veľa pracovníkov, ktorí by sa prevážali výťahom po 40 poschodiach,“ hovorí Markus Cheng, partner ADDP Architects.

Zdroj: ADDP Architects

Modulárne domy tiež umožňujú, že sa na stavenisku pohybuje menej osôb. Je to výhoda v čase, keď sa stavebný priemysel v mnohých krajinách márne usiluje obsadzovať voľné pozície, keďže v dôsledku rôznych opatrení sa výrazne znížil počet migrujúcich pracovných síl. Nižšie náklady na pracovnú silu, kratšia doba výstavby a nižší rozpočet znamenajú, že modulárne bývanie môže v niektorých mestách priniesť úspory nákladov až 15%.

Zdroj: ADDP Architects

Nie je prekvapením, že v mestách, ktoré čelia zahusťovaniu obytných budov, sú čoraz častejšie predpripravené modulárne budovy - Singapurská vláda predala pozemky developerovi Avenue South Residences len pod podmienkou, že sa použije technológia PPVC. Podobným spôsobom bol postavený aj Carmel Place, projekt s mikro-bytmi na Manhattane, kde sa nájomné zvyšuje o 2 500 dolárov. Hongkong a miektoré kanadské mestá zas používajú prefabrikované jednotky na výstavbu sociálneho bývania. Túto technológiu prijali aj hotelové reťazce, ako napríklad Marriott, ktorý nedávno postavil najvyšší modulárny hotel na svete v štvrti NoMad v New Yorku.

Zdroj: ADDP Architects

Domy s PPVC však zatiaľ nie sú vždy lacnejšie, priemerná cena bytu na Avenue South Residences je tesne pod 1,1 milióna dolárov. „Stavba bytov stála o 5 % viac, ako keby sa použili tradičné metódy,“ hovorí Cheng, ktorého firma nedávno pracovala na ďalšej 40-poschodovej veži PPVC v Singapure. Pripomína však, že ceny sa rýchlo stávajú konkurencieschopnejšie, pretože sa technológia ďalej vyvíja a developeri i stavbári získavajú odborné znalosti v oblasti výstavby PPVC.

Zdroj: ADDP Architects

Podľa tvorcov projektu veží ich budúci obyvatelia budú venovať menšiu pozornosť tomu, ako boli postavené, a viac ich vybaveniu, ktorého luxusná úroveň stojí v protiklade so starou predstavou, že modulárne domy sú bezduché králikárne. Obe veže budú mať poschodia vyhradené pre „nebeské záhrady“, ktoré budú poskytovať výhľady na Singapurské morské pobrežie. Menšie „vreckové záhrady“ budú rozmiestnené po všetkých vežiach, takže žiadny vlastník domu nebude od zelene vzdialený viac ako päť poschodí. „Po celom povrchu stavieb sú zelené pľúca,“ hovorí Cheng. "Je to oddychový priestor pre všetkých obyvateľov."

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: ADDP Architects