3 spôsoby, ako si vytvoriť v interiéri živú stenu

Vertikálne záhrady, živé alebo aj zelené steny – nezáleží na tom, ako ich nazvete. Dôležité je, že prinesú do domácnosti kus prírody, veľa kyslíku a upokojujúcu oázu, navyše vyzerajú skvelo a originálne. Prinášame vám tri možnosti, ako si ich môžete na Slovensku zaobstarať.

Zdroj: Pixel Garden

Živé steny sú praktické a nevyžadujú si náročnú údržbu, hlavne ak si zvolíte automatické samozavlažovanie. Nezaberajú veľa miesta, keďže ich olistenie kopíruje stenu. „Doma na stene máme vysadených asi 200 rastlín. Keď to porovnáme s klasickými izbovými rastlinami, predstava rozmiestnenia 200 kvetináčov po domácnosti je nereálna. Mňa osobne veľmi teší, že mojou jedinou starosťou je len dolievať hnojivo,“ hovorí Michal Polák z firmy Verticon, ktorá živé steny inštaluje. Zeleň na stene je mimoriadne príťažlivým vizuálnym prvkom, tento trend sa v minulých rokoch ujal vo verejných a kancelárskych priestoroch, teraz sa však čoraz častejšie využíva aj v domácnostiach, na balkónoch či v záhradách. Na Slovensku ponúkajú tieto utešené inštalácie viaceré firmy s rôznymi konceptmi výsadby a upevnenia. Pozrite sa, ktorý by sa vám hodil do bytu.

Zdroj: Liko-S

Modulárne kvetinové mriežky

Vertikálne záhrady Pixel Garden ponúkajú usporiadanie modulárnych kvetináčov v dvoch veľkostiach do mriežky ako pixely. Tento koncept má špeciálny zavlažovací systém, je ho možné nainštalovať do budov ale aj na vonkajšom priestranstve. Je založený na komponentoch, moduloch, so samozavlažovaním. Pomocou neho sa dajú  vytvárať aj kvetinové obrazy a umožňuje rýchlu obmenu alebo zmenu.

Zdroj: Pixel Garden

Miesto substrátu minerálna vlna

PlantBox je systém dômyselných samozavlažovacích modulov, ktoré umožnia zostaviť si zelenú stenu celkom jednoducho podľa svojich predstáv. Jednotlivé diely na seba v horizontálnom smere nadväzujú, v smere vertikálnom na seba navzájom dosadajú. Môžete s nimi poskladať plochu, ktorá je v šírke násobkom 60 cm, vo výške 20 cm, celková hĺbka systému je 15 cm. Jednotlivé diely sa kotvia priamo do steny, inštalácia systému je veľmi jednoduchá. Miesto substrátu sa v nich používa špeciálna nasiakavá hydrofilná minerálna vlna. Nie je nutná žiadna ďalšia hydroizolácia, systém je sám o sebe vodotesný. Hĺbka truhlíkov je dostatočná pre pestovanie okrasných druhov rastlín, ale aj byliniek, zeleniny alebo napríklad jahôd. „Systém je možné zavlažovať automaticky, ale pri menších stenách to nie je nutné. Zavlažujú sa buď zo spodnej nádoby, alebo ich treba zalievať raz za 14 dní,“ vysvetľuje Roman Macko, konateľ LIKO-S.

Zdroj: Liko-S

Rastlinné spoločenstvo bez kvetináčov

Systém Verticon sa od ostatných výrazne líši. Rastliny sa v ňom sadia do netkanej geotextilie, kde vytvárajú prirodzené spoločenstvo a ich koreňové systémy sú poprepájané mykorhíznymi hubami do jedného superorganizmu. Toto prepojenie im zabezpečuje lepšiu ochranu proti škodcom a zároveň lepší príjem vody s rozpustenými živinami. „Tieto podmienky pestovania rastlín sú pre ne oveľa prirodzenejšie. Ani v prírode nerastie nič izolovane,“ vysvetľuje záhradný architekt Michal Polák. Z geotextílie sa šijú hydroponické vrstvy s vreckami v spone 20 cm, do ktorých sa  vysádzajú rastliny. Túto zelenú stenu je možné zhotoviť v akomkoľvek interiéri, jej výhodou je, že hrúbka samotnej konštrukcie zaberá  len 6 cm. Samozrejme, treba rátať aj s objemom samotných rastlín, ktoré môžu podľa druhu zaberať od 20 cm až do 1 metra.  Pod konštrukciou je umiestnená zberná nádoba s vodou a hnojivom s ponorným čerpadlom, ktoré v pravidelných intervaloch prečerpáva vodu do závlahy v uzavretom recirkulačnom systéme. Tá potom steká hydroponickými vrstvami a zachytáva sa opäť v zbernej nádobe. Pre administratívne budovy je vhodnejší plne automatizovaný systém aj s dávkovaním živín riadeným pomocou wifi. Pri obytných priestoroch je možné použiť lacnejší poloautomatický systém, v ktorom dávkuje živiny i vodu majiteľ.

Zdroj: Verticon 

Rastliny pre živú stenu

Najlepšie miesto pre vegetačnú stenu je oproti oknám, ale nie priamo v kontakte so slnečným žiarením. Vhodné sú izbové rastliny prevažne tropického pôvodu z podrastov dažďových pralesov, ktoré priame slnečné osvetlenie neznášajú. Vyberajú sa rastliny, ktoré sú schopné rásť hydroponicky, teda bez substrátu v živnom roztoku. „Používame rastliny tropického a subtropického pásma, ktoré sú schopné žiť v našich interiéroch, očkujeme aj rôzne druhy tropických machov, ktoré spestria škálu rastlinného spoločenstva,“ dodáva Michal Polák.  Obľúbené sú antúrie, kalatea, chamédorea  - salónna palma, lopatkovec, zelenec, adiant či nefrolepka.

Zdroj: Verticon

 

Zdroj: Verticon, Pixel Garden, Liko-S

Zdroj foto: Verticon, Pixel Garden, Liko-S