Rast cien bytov sa po jarnej nákupnej horúčke zastavil

Na konci septembra sa po dlhom čase priemerná cena bytov znížila takmer vo všetkých regiónoch Slovenska, niekde ceny klesli takmer o 6 %. Výnimkou sú len dve mestské časti Bratislavy, Banská Bystrica a Žilina. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Mierny pokles cien bytov nastal vo všetkých segmentoch oproti druhému štvrťroku. Ten bol však z hľadiska nárastu cien naozaj extrémny. „Mierna korekcia cien bytov je len relatívna v porovnaní s predošlým kvartálom. V očakávaní príchodu krízy, ako aj vyšších úrokových sadzieb, ľudia rýchlo nakupovali, aby sa im podarilo získať včas výhodnejšie financovanie,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Ako ďalej upozorňuje, medziročný nárast je stále vysoký, dvojciferné hodnoty niekde dosahujú aj hranicu 50 %.

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 3Q 2022

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Najviac klesli ceny 2-izbových bytov, keďže je ich na realitnom trhu najväčší počet. Priemerná cena menších bytov sa najviac znížila v Trenčíne (o 5,84 %), v časti Košice III (5,66 %) a Prešove (5,48 %), no trend poklesu je zjavný aj v Nitre a častiach Bratislavy. V treťom kvartáli vzrástli ceny menších bytov len v Banskej Bystrici (11,66 %) a Bratislave V (5,74 %), čo naznačuje dopredaj rezidenčných novostavieb. „Dopyt po bývaní je stále silný, avšak možnosti financovania obmedzili časť kupujúcich, čo spomalilo dynamický nárast cien. Predávajúci však pomalšie reagujú na tieto zmeny a skúšajú stimulovať ceny doterajším tempom, čo však už v dnešnej situácii a v dohľadnej dobe nebude možné,“ vysvetľuje analytik.

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 3Q 2022

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Pri 3-izbových bytoch nie je pokles cien taký výrazný. Tento segment tradične nie je taký horúci, ako menšie byty. Viditeľné kvartálne poklesy môžeme vidieť v Nitre (o 10,34 %), Trenčíne (3,51 %) a časti Košice II (2,6 %). Naopak, ceny väčších bytov stále rastú v Bratislave III (13,69 %), Bratislave V (3,85 %) aj v Žiline (7,87 %). „Napriek tomuto čiastočnému útlmu sa nedá očakávať, že by byty v novostavbách zlacneli. Ich ceny budú pravdepodobne skôr rásť, pretože náklady na výstavbu sa neustále zvyšujú,“ dodáva Michal Pružinský.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nové bývanie, Nehnuteľnosti.sk