Moderný dom, ktorý s citom zapadá do vidieckej zástavby

Majitelia domu v pražskej okrajovej časti Běchovice si pôvodne chceli zrekonštruovať starý domček „ako po babičke“. Kvôli narušenej statike ho však museli zbúrať. Na jeho mieste vzniklo komfortné bývanie pre mladých ľudí s tradičnými prvkami, ktoré sadli do predmestskej idylky ako uliate.

Zdroj: Deceuninck

Majiteľ domu Pavel mestskú časť Běchovice spoznal dôverne počas roka, keď tam spolu so svojím partnerom strážili kamarátom ich rodinný dom. Často stával na zastávke MHD v uličke na samom okraji zástavby. „Z tej zastávky som videl malý domček, ktorý ma hneď okúzlil. Bola to taká babičkina záhradka,“ spomína. „Stál tam aj skleník, králikáreň, nádherný starý altánok a v záhrade bolo niekoľko ovocných stromov. Hovoril som si, že tu by som chcel raz žiť.“ Netrvalo to ani príliš dlho a dom bol na predaj. Keď sa to partneri od svojho kamaráta dozvedeli, neváhali. Dozvedeli sa však aj jednu nemilú správu. Starý domček, ktorý si chceli zrekonštruovať, bol v zlom stave, mal narušenú statiku a stavebná firma im odporučila ho zbúrať.

Zdroj: Deceuninck

Staré za nové, ale s citom

Majitelia sa nechceli úplne vzdať vidieckej romantiky, preto o návrh domu požiadali architektku Terezou Dvořákovou z A3 architects s.r.o., s ktorou sa stretávali asi pol roka. Zhodli sa na tom, že nový dom by nemal byť žiadna veľká moderna, ale mal by skôr zapadnúť do okolitého prostredia. Mal byť skôr kompaktný a nie rozľahlý. Vznikol tak dom s celkovou obytnou plochou 250 m2 v tvare písmena L, kde jedno krídlo má tradičnú sedlovú strechu a druhé strechu plochú.

Zdroj: Deceuninck

Otvorený krov s priznanými trámami

V časti so sedlovou strechou sa nachádza hlavný obytný priestor – kuchyňa a obývacia izba s otvoreným krovom, čo bola jedna z hlavných požiadaviek majiteľov, a veľkými HS portálmi pre pohodlný vstup na jednotlivé terasy prislúchajúce k domu. Čerešničkou na torte je okrúhle okno v štíte, ktoré vytvára zaujímavé, takmer chrámové osvetlenie priestoru. V kratšej časti vybiehajúcej do záhrady je izba pre hostí, priestranná kúpeľňa so saunou, WC a práčovňa. Na poschodí sa nachádza spálňa, priestranná šatňa a sprcha s WC.

Zdroj: Deceuninck

Plastové okná so vzhľadom hliníka

Všetky okná a dvere vrátane vstupných sú s PVC profilmi Elegant v antracitovom dekore od belgického výrobcu Deceuninck. „Pôvode  som majiteľom domu odporúčala hliníkové okná, ale potom som videla vzorku profilov Elegant a bola som naozaj príjemne prekvapená dizajnom, ktorý je na nerozoznanie od hliníka. Cenovo je ale, samozrejme, priaznivejší,“ hovorí architektka Tereza Dvořáková. Antracit ladí jednak so šedou fasádou domu, ale aj s drevenými obkladmi z thermo borovice, ktoré ju dopĺňajú.

Zdroj: Deceuninck

Technológie pod povrchom

Kvôli veľkým preskleným prvkom bolo treba v rodinnom dome zaistiť jednak kvalitné predokenné tienenie, ale i aktívne chladenie obytných priestorov. V obývačke a spálni sú nainštalované dve vnútorné klimatizačné jednotky napojené na jednu vonkajšiu jednotku. Vykurovanie a ohrev teplej úžitkovej vody pre domácnosť má na starosti tepelné čerpadlo, ktoré dokáže ohriať vodu až na teplotu 65° C alebo v lete naopak prostredníctvom podlahového vykurovania interiér ochladzovať. Súčasťou domu je aj vonkajší vyhrievaný bazén, ktorý má vlastné tepelné čerpadlo. Hoci by napojenie na tepelné čerpadlo v dome bolo možné, vzhľadom k vzdialenosti bazéna od vonkajšej jednotky by išlo o zložitejšie riešenie, ktoré by z ekonomického hľadiska nedávalo zmysel. „Máme za sebou prvú vykurovaciu sezónu. Podlahové vykurovanie v celom dome je trochu niečo iné ako radiátory v byte. Na ten komfort si ale zvyknete rýchlo. Všetko ovládame iba prostredníctvom mobilnej aplikácie,“ pochvaľuje si Pavel.

Zdroj: Deceuninck

Dizajnové prvky v interiéri

Celkový vzhľad domu a hlavné konštrukčné a dekoračné prvky, ako dizajnové schodisko s kovovou konštrukciou a kefovaným drevom alebo veľká drevená knihovňa na mieru nesú autorský zámer architektky. Pri niektorých prvkoch si však majitelia presadili i svoje nápady, pridalo sa tak okrúhle okno do štítovej steny alebo výrazné osvetlenie od českej sklárskej firmy Bomma. Majitelia domu majú radi dizajn, takže zaujímavých kúskov nájdeme v dome omnoho viac, napríklad aj veľké obrazy mladých súčasných umelcov, ako sú Jan Harant či Petr Hajdyla.

Zdroj: Deceuninck

Oslavy, grilovačky, tanečné party a preteky v plávaní

Pavlov partner je vášnivý kuchár i hostiteľ, takže v záhrade chceli okrem bazéna aj vhodné miesto na grilovanie a barbecue party. Okolo vyhrievaného bazéna je kompozitná terasa Twinson (konkrétne Majestic Massive Pro). „Výhodou svetlého odtieňa dymového dubu je, že terasové dosky vďaka drážkovaniu ani za mokra nekĺžu, na slnku príliš nepália a vďaka špeciálnej úprave povrchu z nich akúkoľvek mastnotu po grilovaní alebo od opaľovacieho krému jednoducho zotriete handrou,“ uvádza Tomáš Zounek, ktorého firma Zounek Design terasu pokladala. „Celková údržba sa potom vykonáva iba vysokotlakovým čističom v smere drážok, ale nie z veľmi veľkej blízkosti – ideálne zo vzdialenosti asi 30 cm. Terasa nepotrebuje žiadne nátery a už vonkoncom nie brúsenie,“ dodáva.

Zdroj: Key Communications

Zdroj foto: Deceuninck