Na nový obchodný dom IKEA vo Viedni je radosť pozerať, navyše je absolútne trvalo udržateľný

Keď IKEA zadávala projekt architektom, zdôraznila: „Urobte to tak, aby sme boli dobrým susedom“. Tímu Querkraft Architekten sa podaril naozaj majstrovský kúsok, nová prevádzka prináša pridanú hodnotu do mestskej štvrte. Otvorili ju v auguste 2021.

Zdroj: Hertha Hurnaus

Z diaľky budova vyzerá ako masívna policová zostava. Nie je však určená na knihy, ale pre kolekciu viac ako 3 000 kusov nábytku a dekorácií spoločnosti, z ktorých všetky sú úhľadne usporiadané v kójach 10 x 10 metrov so sklenenými stenami. Sedemposchodová stavba má navyše strešnú terasu, ktorá je otvorená pre verejnosť, kaviarne, hostel na horných dvoch poschodiach a zbierku rastlín vo veľkých črepníkoch na každom poschodí. Zelený život však nie je len na parádu.

Zdroj: Christina Haeusler

Dizajnéri z Querkraft Architekten nainštalovali sviežu džungľu, aby kompenzovali klimatické zmeny vo Viedni. Vysoké stromy, presne 160, sú zdrojom chladenia aj vlhkosti. Sú ako prírodná klimatizácia, architekti tvrdia, že môžu dokonca ochladiť aj ulice na úrovni obchodu.

Zdroj: Hertha Hurnaus

Zdroj: Hertha Hurnaus

Sotva nikoho prekvapí, že nový obchod IKEA je trvalo udržateľným zázrakom, najmä po tom, čo značka v decembri 2021 oznámila, že do roku 2025 končí s používaním plastových obalov. Tento obchod s rozlohou 21 600 m2 posúva trvalo udržateľnú agendu o krok ďalej so solárnymi panelmi a hyperefektívnym vykurovaním a chladením, ktoré sú nevyhnutné v meste pri extrémnych teplotách v zimných a letných mesiacoch.

Zdroj: Hertha Hurnaus

Zdroj: Hertha Hurnaus

Predajňa je určená pre mestských nakupujúcich, ktorí prichádzajú pešo, na bicykli alebo verejnou dopravou. Neexistuje žiadne vyhradené parkovisko. Ikea Westbahnhof sa zameriava predovšetkým na menšie položky, ktorých sa celkovo predáva okolo 3000 kusov. Neexistuje žiadny sklad nábytku, ale tí, ktorí si kúpia väčšie predmety, si ich môžu nechať doručiť domov do 24 hodín. Preprava je zabezpečená bezemisnými elektrickými nákladnými autami.

Zdroj: Hertha Hurnaus

Zdroj: Hertha Hurnaus

IKEA tiež plánuje do objektu integrovať moderné úle, špecializované hniezdiská pre vtáky žijúce pôvodne v demolovanom bloku a cyklo-kuriérov IKEA. Hoci je značka predovšetkým o obľúbenom škandinávskom dizajne, z udržateľnosti urobila svoj výrazný pilier. Kto chce svoj domov zariadiť ekologickým dizajnom, môže mať istotu, že nakupuje aj v ekologickej prevádzke.

Zdroj: architecturaldigest.com, designboom.com, retaildetail.eu

Zdroj foto: Christina Haeusler, Hertha Hurnaus