5 opatrení, ktoré ochránia váš dom pred horúčavou – myslite na ne pri zateplení

Pri mrazoch si môžeme prikúriť, ale pri dlhodobých horúčavách nad 30°C nedokážeme bez klimatizácie či vetracieho systému na prehriatie interiéru pružne reagovať. Tu je 5 opatrení, s ktorými to pôjde lepšie.

1. Izolácia s dobrou akumuláciou

Prestup tepla cez obálku domu prebieha inak v zime a inak v teplom období. Keď je vonku nízka teplota, konštrukcia by mala zadržať čo najviac tepla vnútri. Pre spomalenie prehrievania by zas mali mať stavebné materiály schopnosť absorbovať do seba čo najviac tepla a čo najdlhšie ho zadržať, akumulovať, teda zabrániť jeho prestupu do interiéru. V tomto sú výborné produkty z minerálnej vlny, výborne izolujú nielen v zime, ale vďaka svojej štruktúre a mernej tepelnej kapacite zabraňujú prehrievaniu budov v lete. Platí to pre fasády i strechy.

Zdroj: Knauf Insulation

2. Sledujte tepelnoizolačné vlastnosti izolantov

Aby dom nielen šetril vaše teplo v zime, ale aj čo najdlhšie odolávala horúčavám, treba vybrať produkty z minerálnej vlny s čo najnižším súčiniteľom tepelnej vodivosti lambda ℷ. Ak váš dom stojí na slnečnom mieste, vyberajte radšej izolácie na fasádu i strechu s hodnotou lambdy nižšou ako 0,035 W/m.K. Nezabudnite, že pri dôkladne zateplenom dome treba dbať na správny režim vetrania a nevpúšťať horúci vzduch do interiéru.

3. Dostatočná hrúbka izolácie

Aj keby vám na úsporu energií pri vykurovaní postačila hrúbka izolácie na fasádu 15 – 18 cm, pre ochranu pred horúčavou sa oplatí pár centimetrov pridať. Ešte dôležitejšie je to v obytnom priestore pod šikmou strechou.

Zistite si viac, aké opatrenia treba dodržať, aby ste ochránili pred prehrievaním šikmú strechu a podkrovie.  

4. Svetlejšia farba odráža teplo

Tmavé farby môžu zdvihnúť teplotu povrchu steny alebo strechy aj o niekoľko stupňov. Je to preto, že viac priťahujú slnečné lúče a infračervené žiarenie. Preto zvoľte radšej svetlejšie tóny omietky. Ak predsa len túžite po efektných tmavých odtieňoch, nepoužite ich na celú fasádu a vytvorte len farebné akcenty. Tmavé obklady z kameňa alebo keramiky zas môžete umiestniť na prevetrávanú fasádu, ktorá má medzi obvodovou stenou a izoláciou vzduchovú medzeru, neprepúšťa teda toľko tepla ako kontaktná, nalepená priamo na stenu.

Zdroj: Knauf Insulation

5. Chráňte fasádu tienením

Najviac tepla do interiéru prepúšťajú, samozrejme, okná, preto je výber ich tienenia pre komfort bývania nesmierne dôležitý. Najúčinnejšie je vonkajšie tienenie vo forme vonkajších žalúzií, roliet alebo markíz, ktoré zabránia prehriatiu okenného skla a rámu, predídete tak sálaniu tepla do interiéru. Pokiaľ použijete väčšiu hrúbku izolácie 18 - 20 cm, dokážete elegantne schovať kastlíky žalúzií pod omietku. Najefektívnejšie je zabrániť kontaktu horúcich slnečných lúčov na južnej a západnej fasáde. V posledných rokoch sa úspešne využívajú rôzne striešky a slnolamy, teda konštrukcie širších nepohyblivých lamiel. Majú moderný dizajn, prepustia nízke zimné slnko a v letnom období nielen ochránia stenu, ale dokážu vytvoriť aj príjemnú terasu na posedenie.

Pozrite sa, aká má byť správna hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu, aby odolával zime i horúčave. 

PR článok