5 moderných domov v japonskom štýle

Jednoduché línie, prírodné materiály, zvláštne textúry a hra so svetlom – tradičný japonský dizajn dokazuje svoju silu už po stáročia. Dodnes je obľúbený u dizajnérov i majiteľov domov. Pozrite si 5 zaujímavých domov, v ktorých sa s dizajnom Zeme vychádzajúceho slnka pekne pohrali.

1. Retro sa stretlo s klasickou japonskou architektúrou

Okná od podlahy až po strop a hravé vzory pruhovaných markíz sú v tomto modernom dome pri New Yorku v rovnováhe s tradičnými japonskými prvkami, predovšetkým so zakrivenou strechou domu. Tento dom sa zapáčil interiérovej dizajnérke Brygide Michon a jej manželovi Neilovi Rajpalovi, keď sa presťahovali z Paríža do New Yorku. Hľadali pokojný domov mimo mesta a keď uvideli tento moderný dom zo 60. rokov minulého storočia s japonskými architektonickými vplyvmi, okamžite sa doňho zamilovali.

„Len čo sme vošli do domu, svetlo bolo neuveriteľné,“ spomína Brygida. „Dom má dookola veľké okná od podlahy až po strop a je tu veľa svetlíkov. Prvýkrát sme to videli koncom septembra popoludní a to svetlo bolo úžasné. Skoro sa zdalo, že je to súčasť dizajnu domu.“

V dome sa spája mnoho textúr vrátane kamenných podláh, stien z cédrového dreva a zakrivených drevených trámov. Brygida a Neil sa rozhodli len pre miernu renováciu, aby zachovali jedinečný charakter domu, najmä jeho harmonické spojenie s prírodou. „Snažili sme sa obmedziť renovácie na minimum a zamerať sa na nábytok, pričom sme dbali na to, aby sme rešpektovali to, čo už tam bolo, a pridali sme to spôsobom, ktorý by dopĺňal existujúci dizajn domu,“ hovorí Brygida.

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Nick Glimenakis

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Nick Glimenakis

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Nick Glimenakis

2. Dom hviezdy NBA v Minneapolise inšpirovaný Jakušimou

Keď sa slávny basketbalista D'Angelo Russell rozhodol zrekonštruovať svoj rustikálny dom blízko Minneapolisu, trval na použití veľmi obmedzenej farebnej palety. „Všetko chcel čierne a biele,“ hovorí interiérová dizajnérka Tiffany Thompson, zakladateľka a hlavná dizajnérka v Duett Interiors v Portlande. Dohliadala na redizajn dvojposchodovej rezidencie s rozlohou 590 m2. Russell mal naozaj rád kontrasty, takže našli spôsob, ako to urobiť elegantne a pôsobivo s výraznými čiernymi prvkami.

Cieľom dizajnérky bolo spojiť rustikálne korene nehnuteľnosti s pokojným pocitom. Inšpiráciu pre farebnú paletu našla na návšteve Jakušimy, ostrova v Japonsku, ktorý je hlboko zalesnený a hustý. Výsledkom je estetika, ktorá šikovne vyvažuje rôzne textúry, vrátane úprav inšpirovaných japonskými princípmi wabi-sabi, ktoré zvyčajne využívajú prvky asymetrie, drsnosti a jednoduchosti.

„Priniesla do môjho domova mier,“ hovorí hráč NBA o práci dizajnérky Tiffany Thompsonovej na jeho zenovom, neutrálne ladenom sídle. Súčasťou domu je aj basketbalové ihrisko so spoločenskou miestnosťou uzavretou presklením od podlahy až po strop s výhľadom na celú telocvičňu.

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Marni Mervis

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Marni Mervis

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Marni Mervis

3. Kalifornská prestavba s japonskými a coloradskými vplyvmi

Dizajnérka Momoko Morton Wong urobila prestavbu nehnuteľnosti z 50. rokov v Kalifornii spolu so svojou sestrou Aiko, ktorá bola majiteľkou domu. Dom bol rozdelený na dve časti, ale jeho dispozícia sa nezdala byť vhodná pre súčasný životný štýl. Predtým mal dom na jednej strane malú kuchyňu a jedáleň, čo sa Aiko nepáčilo. Spálne a kancelárie zaberali väčšiu časť nehnuteľnosti. Sestry teda načrtli nové usporiadanie domu, ktoré architekt a realizačná firma začlenili do plánu. Výsledkom bola v podstate prevrátená verzia pôvodného domu. Teraz spoločné priestory, ako rodinná izba, jedáleň a kuchyňa, zaberajú väčšiu stranu domu a súkromné priestory sú na menšom konci.

Do interiérov chcela Momoko vniesť ázijské vplyvy na počesť ich života v Japonsku a Singapure, pekným príkladom je Koi jazierko, ktoré lemuje zakrivený chodník pozdĺž boku domu, ktorý vedie k jeho sklenenému vchodu. No tiež chcela integrovať prvky z Colorada, kde vyrastali, ako napríklad krásne kamene, drevo a kovy. Samozrejme, do úvahy sa brali aj neuveriteľné výhľady na hory z domu. Celkovo čisté línie a neutrálna farebná paleta privádzajú pokojnú a harmonickú estetiku japonského dizajnu a zároveň dopĺňajú scenériu hneď za ňou.

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Nils Timm

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Nils Timm

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Nils Timm

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Nils Timm

4. Brutalistický dom inšpirovaný Tadaom Andom

Pre svoj rodinný dom v Houstone sa architekt Christopher Robertson inšpiroval na návšteve Japonska. „Videli sme tam projekty architekta Tadao Ando a rozhodli sme sa postaviť betónový dom,“ hovorí architekt Robertson, ktorý so svojou manželkou Vivi Nguyen vedie firmu Robertson Design. „Milujeme mierne brutalistický minimalistický prístup Anda a chceli sme pretaviť časť jeho kúzla do nášho prejektu.“ Dom, v ktorom žijú so svojou mladou rodinou, sa v podstate skladá z dvoch na seba naskladaných blokov, jedného z dreva a druhého z betónu, do ktorých sa vstupuje cez sekvenčný vchod, ktorý vedie cez nádvorie v štýle skalnej záhrady do interiéru.

Okolie domu tvorí betónový parapet, ktorý ohraničuje vstupné nádvorie. Vyššie sa vznáša úroveň spálne, ktorá je obalená fasádou zo sibírskeho smrekovca, udržateľného mäkkého dreva. Zatiaľ čo betónový objem zobrazuje spredu len veľmi málo okien, otvára sa do zadnej časti. „Dom zvonku vyzerá ako betónový bunker, ale keď vstúpite, je otvorený a plný svetla,“ vysvetľuje Robertson.

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Jack Thompson

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Jack Thompson

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Jack Thompson

5. Japonská oáza v Pasadene

Vchod do domu architektov Robina Nanneyho a Christophera Normana, ktorý navrhli Buff & Hensman v Pasadene v Kalifornii, je miesto podobné oáze. Priestor zdobia záhrady v japonskom štýle, kde nájdeme gingko a japonské javory. Predné dvere sú lemované farebnými oknami, ktoré vytvorila umelkyňa Judy Jansen.

Tento dom bol postavený v roku 1976, je pekným príkladom modernizmu ovplyvneného východom. Tvorcovia projektu Conrad Buff III a Donald Hensman prijali japonskú estetiku aj prvky modernizmu. Vnútri domov dýcha a poskytuje veľa svetla. Interiéry sú vyrobené zo sekvoje s dubovými podlahami a detailmi z teakového dreva. Záhrady v japonskom štýle boli udržiavané od postavenia domu. Stará sa o ne špecializovaný tím odborníkov, ktorí sú vyškolení v ručnom prerezávaní.  

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Emily Berl

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Emily Berl

Zdroj: architecturaldigest.com Foto: Emily Berl

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Nick Glimenakis, Marni Mervis, Nils Timm, Jack Thompson, Emily Berl