Ako správne nastaviť vykurovanie

Šetrenie teplom je túto jeseň témou číslo 1. O tom, koľko ho miniete, však v najbližších mesiacoch nebude rozhodovať len počasie a zateplenie domu, ale aj vaše užívateľské návyky. Prinášame vám rady, ako pri nastavení vykurovania neplytvať a zároveň si udržať optimálnu tepelnú pohodu.

Vo väčšine domov a bytov na Slovensku sa dnes už využíva nízkoteplotné vykurovanie, znamená to, že teplota vykurovacieho telesa sa pohybuje v rozmedzí 30 až 50°C. Vďaka zatepleniu a kvalitne vyregulovanému vykurovaciemu systému je to možné aj v panelákoch a starších domoch, kde sa kúri radiátormi – tými istými, ktoré boli pôvodne vysokoteplotnými vykurovacími telesami. Pri tomto vybavení je hlavným regulačným nástrojom termostatický ventil na radiátore.

Ako nastaviť termostatický ventil

Úroveň na termostatickej hlavici predstavuje približnú teplotu, ktorú chceme v priestore mať. Vo všeobecnosti odporúčajú odborníci nastavenie na stupni číslo 3, v strede stupnice, čo zodpovedá teplote približne 20°C. Zmena nastavenia o 1 stupeň znamená pokles, prípadne nárast teploty v miestnosti o 2°C. Tieto dva stupne predstavujú zvýšenie alebo zníženie spotreby tepla približne o 6 %. Podmienky v každej domácnosti môžu byť rozdielne, preto treba zistiť, na akú teplotu vykuruje stupeň 3 práve v tej vašej.

Pre dôkladnejšie nastavenie si musíte uvedomiť v ktorej miestnosti potrebujete mať teplejšie, a kde vám zasa postačí menej. Na chodbe aj v spálni preto pokojne znížte úroveň na termostatickej hlavici na dvojku, v obývačke či kúpeľni si zato budete môcť dopriať viac tepla, pokojne zvýšte úroveň na štvorku.

Zdroj: vytapeni.tzb-info.cz

Sledujte si teplotu

Teplotu v obytných miestnostiach by ste mali pravidelne merať, aby ste mali prehľad, akou intenzitou vykurujete. Zo zdravotného hľadiska je optimálna teplota cez deň 22 °C a v noci 18 °C. Pri vyššej teplote sa vám, samozrejme, náklady na kúrenie zvýšia. Ak nemáte v miestnosti priestorový termostat, ktorý by správnu teplotu udržiaval, postačí aj obyčajný izbový teplomer. V rodinných domoch môžete teplotu nastaviť aj na vykurovacom kotle – ak znížite teplotu vody v radiátoroch o 5 °C, teplota v izbe sa zníži približne o 1 °C. Takéto zníženie teploty má zároveň za následok asi 5 až 10 % úsporu paliva.

Zdroj: aliexpress.com

Optimálna teplota je, samozrejme, individuálna pre každú domácnosť, ale aj pre každú miestnosť. Oplatí sa však udržiavať odporúčané teploty miestností, pri ktorých vykurovací systém pracuje ideálne.

Odporúčané teploty pri vykurovaní

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zateplenie a kvalitné okná

Stabilná teplota sa oveľa ľahšie udržuje v domoch, ktorých obálka je dobre tepelne izolovaná. Ak nemáte zateplenú fasádu, strechu, alebo nemáte vymenené okná, vaše tepelné úniky budú určite oveľa väčšie. Oplatí sa preto uvažovať o týchto opatreniach v čo najkratšom čase. Pri tempe rastu cien energií sa bude v najbližších mesiacoch návratnosť investície do zateplenia významne znižovať.

Priestorová a zónová regulácia

V novších rodinných domoch už býva často inštalovaná aj vyspelá regulačná technika, no nemusí byť sama o sebe zárukou toho, že pri kúrení nebudete plytvať. Mali by ste o možnostiach nastavenia vedieť a využívať ich. Najbežnejším zariadením na kontrolu teploty priestorov v domoch vybavených moderným vykurovacím systémom je dnes priestorová regulácia. Ide o zariadenie, ktoré reguluje teplotu pomocou senzora umiestneného v jednej alebo vo viacerých miestnostiach. V rodinných domoch s vlastným vykurovacím systémom je rozumné zohľadniť pri nastavení regulácie rozličné zóny – nielen podľa funkcie miestnosti, ale aj v závislosti od jej orientácie. Na moderných regulátoroch sa zvyčajne dá nastaviť nielen teplota, ale aj časový program vykurovania – napríklad denný a nočný režim, víkendový program a iné.

Zdroj: Vaillant

Časový plán vykurovania

Ak pokročilú reguláciu nemáte, mali by ste si časový režim nastavovať sami. Pokiaľ ide o byty, tam pri nastavení teploty možno postupovať tak, že počas dňa, keď nie sú členovia domácnosti doma, kúriť iba mierne, temperovať. Po príchode domov môžete podľa potreby trochu pridať a pred spaním zase teplotu znížiť. Ak ste však dlhšie preč, radiátory nevypínajte úplne, pretože vyhriať chladnú miestnosť je oveľa náročnejšie ako dokúriť. Pravidlo o temperovaní nie je výmysel, ale efektívny spôsob, ako úsporne narábať s teplom.

Zdroj: Dreamstime

Efektívne vetranie

Výmena vzduchu v obytnej miestností je nevyhnutná, ale počas vykurovacej sezóny k nej treba pristupovať rozumne. Nechať po celý deň otvorenú vetračku na okne je tým najhorším riešením. Spôsobí to sústavný únik tepla a ochladzovanie stien. Oveľa účinnejšie je nárazové, ale intenzívne vetranie. Otvoriť okná dokorán treba 2 až 3-krát denne, nie však na dlhšie ako 10 minút. Tak dosiahnete úplnú výmenu vzduchu a múry zatiaľ nestihnú vychladnúť. Pri vetraní treba prepnúť termostatický ventil na nulu. Najefektívnejším riešením je vetranie s rekuperáciou, pri ktorom odvádzaný, vydýchaný vzduch odovzdáva svoje teplo čerstvému, privádzanému vzduchu, k tejto technológii však väčšina Slovákov zatiaľ nemá prístup.

Najčastejšie chyby pri nastavení vykurovania

Hoci odborníci každoročne pred vykurovacou sezónou dávajú dobré rady, mnohí ľudia každú zimu opakujú rovnaké chyby. Vyhnite sa im a vaša tepelná pohoda i účty za kúrenie budú priaznivejšie.

Radiátor musí byť horúci - veľa ľudí je presvedčených, že radiátor musí byť horúci, inak kúrenie nefunguje správne. Namiesto odporúčaného nastavenia na termoregulačnej hlavici na hodnotu 2 či 3 preto kúrenie púšťajú naplno, až na hodnotu 5, a až keď je v izbe naozaj horúco, radiátor znova úplne vypnú. Taký postup je však nezmyselný a neprináša žiadny osoh.

Vypínanie radiátora - ďalšou veľkou chybou, ktorej sa mnohí dopúšťajú práve v snahe ušetriť, je úplné vypínanie kúrenia na noc alebo v čase neprítomnosti. Nevypláca sa to najmä v rodinných domoch. Technici v žiadnom prípade neodporúčajú kúrenie úplne vypínať, pretože vykúrenie domu s vychladnutými múrmi je potom oveľa náročnejšie. Dvojnásobne to platí pri starších nezateplených domoch alebo pri objektoch s malou akumulačnou schopnosťou. V tých je možné v noci alebo v čase neprítomnosti vykurovanie stlmiť, no nikdy nie celkom vypínať.

Zdroj: Dreamstime

Vypínanie radiátora v niektorých miestnostiach - rovnako neefektívne je aj odstavenie niektorých miestností. Priečky medzi izbami nemajú dostatočnú izolačnú schopnosť, takže cez ochladzované steny nadmerne uniká teplo a tepelnú pohodu zhoršuje aj intenzívnejšie prúdenie vzduchu.

Sušenie oblečenia na radiátoroch - teplo tak nemôže dobre prúdiť do miestnosti, čo jeho spotrebu zvyšuje až o 20 %

Umiestnenie nábytku alebo závesov pred radiátory - také prekážky tiež dokážu pohltiť až pätinu tepla

Neodvzdušnené radiátory - ak radiátory nehrejú rovnomerne, odvzdušnite ich uvoľnením ventilu a vypustením vzduchu, až kým nezačne tiecť voda

Zanedbaná údržba vykurovacieho kotla - určite by ste nemali zabúdať na pravidelnú údržbu kotla a vykurovacích telies. Každoročnú servisnú prehliadku kotla požadujú všetci výrobcovia v záručných podmienkach. Ak je kotol vyčistený a správne nastavený, predlžuje sa jeho životnosť a spotreba energie sa môže znížiť až o 25  %. Pravidelné prehliadky tiež pomáhajú odhaliť prípadné nedostatky a zabrániť tak následnému vzniku vážnejších porúch.

Zdroj: abc-byvanie.sk, energieprevas.sk, Knauf Insulation, Vaillant, Buderus

Zdroj foto: Dreamstime, aliexpress.com, Nehnuteľnosti.sk, vytapeni.tzb-info.cz, Vaillant