10 krásnych špájz z celého sveta

Ako môže byť špajza funkčná aj pekná? Presvedčte sa. Prinášame 10 inšpirácií s rôznymi riešeniami – v skrini, samostatnej miestnosti i pod schodmi.

1. S oblúkovým vstupom

V tejto špajze môžeme cítiť nielen spokojnosť s dokonale zoradenými dózami a upratanými kopami cibule a zemiakov, ale pridáva aj skvelý dizajn k celkovému vzhľadu kuchyne oblúkom v modernom prevedení. Zaoblené kuchyne sú v súčasnosti veľkým trendom, všimnite si výrazné línie na pracovnej doske a digestore.

Queanbeyan, Austrália, Dizajn: ACT Renovations

Queanbeyan, Austrália, Dizajn: ACT Renovations

2. S obložením za policami

Biely reliéfny obklad za policami dodáva tejto inak minimalistickej a efektívne usporiadanej komore útulný nádych.

Sydney, Austrália, Dizajn: NJR Studios

3. S prepychovými povrchovými úpravami

Veľmi príjemná farba náteru Grays Harbor (Sherwin Williams) a ručne maľované terakotové kachličky zásadne pozdvihli dizajn tohto výklenku. Klenba integruje túto komoru do zvyšku kuchyne. Kamenný obklad dodáva miestnosti zaujímavý vzhľad podobný jaskyni.

Minneapolis, USA, Dizajn: Tays & Co Design Studios

Minneapolis, USA, Dizajn: Tays & Co Design Studios

4. S krúžkami a obdĺžnikmi

Grafické línie a okrúhle a hranaté tvary vedľa seba vytvárajú hravý a pekný priestor. Vďaka elegantnému svietidlu sa v tejto komore môžeme cítiť ako v plnohodnotnej miestnosti.

Little Rock, USA, Dizajn: Kathryn J LeMaster Art & Design

5. Klenutá a drevená

V kuchyni plnej prírodného dreva využili priestor aj pod schodmi. Páčia sa nám dramatické línie a asymetrická verzia klenutého vstupu do špajze.

Higashiomi, Japonsko, Dizajn: Color Label Design Office (Akihiko Tonomura)

6. S presklenými dvermi

Kuchyne v lesnej zelenej s presklením sú dnes vo Veľkej Británii trendom. Sklo prepája špajzu so zvyškom kuchyne, zatiaľ čo pevné obloženie na spodnej strane udržuje neporiadok schovaný. Dvere dodávajú špajze atmosféru štýlového obchodíku.

Londýn, Veľká Británia, Dizajn: Trevor Brown Architects

7. Stupňovitá

Rovnaký nápad, no veľmi odlišný pocit v tejto špajze v štýle Shaker. Vďaka svojmu stupňovitému dizajnu, kontrastnej doske, zaobleným policiam a dekorácii vytvára táto špajza pozornosť k detailom, ktoré sú zvyčajne vyhradené pre obytné priestory.

Londýn, Veľká Británia, Dizajn: Sustainable Kitchens

8. So svetielkami

Prečo nemať rozprávkové svetlá v špajze? Plechovky, košíky, mixér a zelená povrchová úprava dodávajú tomuto priestoru veselý retro nádych.

West Midlands, Veľká Británia, Dizajn: No.54 Interiors

9. Vstavaná

Čo robiť, ak sa vám do bytu nezmestí špajza? Táto skriňa ukazuje, koľko úložných riešení sa dá vložiť do oveľa menšieho priestoru. Všimnite si široké spodné zásuvky na umiestnenie drobností a stojan na korenia na dvierkach.

Londýn, Veľká Británia, Dizajn: Sola Kitchens

10. Vysúvacia

Tu sa vysúva celá skriňa. Výsuvný mechanizmus je praktický pre dokonalý prehľad o obsahu poličiek a zásuvky sú ideálne najmä na uloženie fliaš.

Petrohrad, Rusko, Dizajn: FLAT Modern Furniture

Zdroj: houzz.com.au

Zdroj foto: Pinterest, ACT Renovations, NJR Studios, Tays & Co Design Studios, Kathryn J LeMaster Art & Design, Color Label Design Office, Trevor Brown Architects, Sustainable Kitchens, No.54 Interiors, Sola Kitchens, FLAT Modern Furniture