Správna starostlivosť o trávnik v priebehu roka

Zdravý a úhľadný trávnik je základom každého exteriéru, ktorý má plniť praktickú aj estetickú úlohu. K tomu však potrebuje neustálu opateru, vďaka ktorej ho udržíme vo vynikajúcej kondícii v priebehu celého roka.

Správna starostlivosť o trávnik, to nie je iba občasné kosenie a zavlažovanie. V rámci snahy o udržanie jeho pekného a zdravého vzhľadu musíme pristúpiť k niekoľkým ďalším krokom, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tejto starostlivosti. Ich vykonaním sa postaráme o to, aby trávniku nič nechýbalo a mohol byť v čo najlepšej kondícii počas hlavnej letnej sezóny, kedy plní najmä estetickú funkciu, aj v priebehu jesene a zimy, kedy potrebuje byť čo najodolnejší a schopný prežiť do jari. Zdroj: montgomerycountymd.gov

Aký účel má starostlivosť o trávnik?

- pôde aj tráve dodáva všetky potrebné výživné látky

- trávnik udržiava vo vynikajúcom zdravotnom stave

- robí ho odolnejším voči plesniam a iným chorobám

- starostlivosť zvyšuje obranu trávnika pred škodcami

- prispieva ku krajšiemu vzhľadu celej trávnatej plochy

Akú funkciu plní zdravý trávnik?

- pekný a zdravý trávnik skrášľuje celý exteriér

- vytvára útulné prostredie na danom pozemku

- slúži ako živý koberec na pohyb po záhrade

- bráni prenosu chorôb na stromy alebo rastliny

- dokáže produkovať menšie množstvá kyslíka

- v horúcich letných dňoch ochladzuje vzduch

- trávnik v svahovitých terénoch bráni eróziám

Kde a kedy zakladať nový trávnik?

Práve správna starostlivosť o trávnik sa postará o to, aby si daná trávnatá plocha dokázala splniť svoju úlohu. Prvým krokom k dosiahnutiu tohto cieľa je založenie trávnika v správny čas a na správnom mieste. V prípade voľby polohy sú možnosti otvorené. Tráve totiž nevadí ani slnko, ani tieň. Vysádzať sa môže do akejkoľvek zeminy od ťažších až po najľahšie typy pôdy. Stačí jej dopriať dôkladnú opateru, za ktorú sa odvďačí pekným a zdravým vzhľadom.

Kým pri výbere polohy máme možnosti otvorené, termín výsadby je už viazaný na konkrétne obdobie, ktoré je na takýto krok vhodné. Väčšina záhradkárov uprednostňuje jarnú výsadbu, ideálne niekedy v apríli, kedy má trávnik k dispozícii optimálne podmienky. Prajú mu hlavne priemerné vonkajšie teploty od 9 do 14 °C. Druhou možnosťou, kedy zakladať nový trávnik, je jesenné obdobie. To je vhodné skôr pre zakladanie trávnika vo forme vopred pripraveného koberca. V prípade výsadby zo semienok sa odporúča vsadiť skôr na jar. Zdroj: ugaoo.com

Starostlivosť o trávnik počas celého roka

Založením trávnika nič nekončí, práve naopak. Celý proces a cyklus prác, ktorý starostlivosť o trávnik zahŕňa, sa iba začína. Platí to bez ohľadu na miesto a termín zakladania trávnika. Aj keď niektoré úkony sa v závislosti od polohy trávnatej plochy či obdobia jej vysádzania môžu trochu líšiť, prípadne sa môžu vykonávať v inom mesiaci, základná starostlivosť o trávnik je vždy rovnaká. Vykonáva sa v priebehu celého roka od jari, kedy trávnik vstupuje do novej vegetačnej fázy, až do zimy, kedy je v stave vegetačného spánku, no napriek tomu si vyžaduje trochu pozornosti a niekoľko menších zásahov.

Aké úkony zahŕňa starostlivosť o trávnik?

- hnojenie

- zavlažovanie

- prevzdušňovanie

- dodávanie výživy

- pravidelné kosenie

- jesenné upratovanie

- zazimovanie plochy

- predsezónna príprava

- dosadenie novej trávy Zdroj: thespruce.com

Správna starostlivosť o trávnik na jar:

Marec – Starostlivosť o trávnik štartuje nový cyklus práve v marci. Jedným z prvých krokov je jeho príprava na novú sezónu. Tá zahŕňa hlavne proces vertikutácie, v rámci ktorého bude trávnatá plocha prevzdušnená, čím sa zlepší jej celková kondícia. Urobiť tak môžeme v druhej polovici marca, kedy sa denné teploty dostávajú nad úroveň 15 °C.

Apríl – Ak sa denné teploty v priebehu marca pohybujú pod úrovňou 15 °C, prevzdušňovanie trávnika preložíme na prvú polovicu apríla. V tomto období trávnik prvýkrát v roku hnojíme organickým hnojivom na trávnaté plochy. Do konca apríla nás čaká aj prvá kosba. 

Máj – Vyššie májové teploty podporujú rast trávy, takže v piatom mesiaci kosíme v závislosti od rýchlosti rastu raz až dvakrát.Po kosení môžeme pridať trochu organického hnojiva, ktoré obsahuje draslík.V prípade nedostatku zrážok nezabúdame na pravidelné zavlažovanie.

Správna starostlivosť o trávnik v lete:

Jún – Júnová starostlivosť o trávnik zahŕňa tie isté kroky ako tá májová. Trávnik je nutné raz až dvakrát pokosiť a zbaviť ho buriny. Ak sa denné teploty v priebehu mesiaca pohybujú nad 30 °C, zvýšime intervaly zálievky.

Júl – Viac vody bude trávnik potrebovať aj v júli. Zavlažovanie načasujeme na podvečerné až večerné hodiny, kedy nie je vystavený priamemu slnečnému svitu. Ten by mohol mokrú trávu spáliť. Ak trávnik plní najmä okrasnú funkciu, v júli nás čaká ďalšia dávka hnojiva.

August – Opakovaná kosba, pravidelné zavlažovanie a kontrola stavu trávnika, či jeho plocha nie je spálená slnkom, je základom augustovej starostlivosti. August je posledným mesiacom, kedy trávnik skosíme až o polovicu. Zdroj: glimour.com

Správna starostlivosť o trávnik na jeseň:

September – V lete sa môže na trávniku vytvoriť plsť. Tú je potrebné čo najskôr odstrániť. Podarí sa to vertikutáciou. Po prevzdušnení dosejeme holé miesta. V septembri nezabúdame na pravidelnú kosbu, no v tomto prípade už trávu neskrátime o polovicu, len o tretinu alebo štvrtinu z pôvodnej výšky.

Október – Ak tráva rastie aj v októbri, trávnik opäť pokosíme. Na jeho ploche sa objavuje aj prvé opadané lístie, ktoré pohrabeme. Najneskôr do polovice mesiaca aplikujeme organické hnojivo s obsahom draslíka, ktoré dodá trávniku živiny potrebné na zvýšenie odolnosti pred príchodom zimy.

November – V novembri opakovane hrabeme opadané lístie. Vo výnimočných prípadoch môže byť potrebná posledná kosba, ktorá má význam najmä kvôli ochrane trávy pred šírením plesní.

Správna starostlivosť o trávnik v zime:

December – Do Vianoc zbavíme plochu trávnika posledných listov, buriny a iných nečistôt. Kosba, polievanie ani hnojenie už nie je potrebné. Trávnik necháme odpočívať.

Január – Obdobie vegetačného spánku pokračuje aj v januári. Počas tohto mesiaca trávnik nijako nezaťažujeme. Pokiaľ je tráva zmrznutá, vyhýbame sa šliapaniu po nej. Stúpanie po zmrznutom povrchu môže zlomiť steblá.

Február – Vegetačný odpočinok pokračuje aj vo februári. V priebehu mesiaca však môžeme z povrchu trávnika aspoň odstrániť sneh, ktorý zaťažuje steblá a môže ich zlomiť. Zdroj: lsuagcenter.com

Po zvládnutí celoročného cyklu nás čaká príchod novej sezóny. Starostlivosť o trávnik v nej bude rovnaká ako v predošlom roku. Navyše, po zvládnutí predošlej sezóny budeme bohatší o mnohé skúsenosti, vďaka ktorým môžeme jednotlivé úkony a obdobie ich vykonania lepšie prispôsobiť individuálnym nárokom nášho trávnika.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: montgomerycountymd.gov, ugaoo.com, thespruce.com, glimour.com lsuagcenter.com