Arcidiecézne múzeum Olomouc s novou expozíciou otvoria v apríli

Jedno z najnavštevovanejších múzeí na Morave sa vracia do hry. Po takmer 2 rokoch od jeho uzavretia z dôvodu rekonštrukčných prác bude opäť sprístupnené verejnosti. Svoje brány otvorí v apríli. Návštevníkom odhalí aj novú expozíciu.

Renovácia historických priestorov

Prvé české múzeum, ktoré získalo titul Európske dedičstvo, je aktuálne stále zatvorené kvôli finišujúcej obnove jeho historických priestorov. Renováciu podstupujú priestory niekdajšieho kapitulného sídla dekanov aj palác biskupa Zdíka, ktorý sa radí medzi najcennejšie románske pamiatky v ČR. Cieľom rekonštrukcie sú opravy poškodených či zastaralých častí vybraných priestorov a doplnenie existujúcej expozície venujúcej sa duchovnej kultúre na Morave. Zdroj: do-muzea.cz

Nová expozícia o dejinách návršia

Návštevníci budú môcť v obnovených priestoroch Arcidiecézneho múzea Olomouc vidieť viac ako len zopár nových exponátov. Múzeum po aprílovom otvorení sprístupní celú novú expozíciu s názvom Zde sa nacházíte. Pôjde o expozíciu zameranú na prezentáciu histórie Svätováclavského návršia, na ktorom sa múzeum nachádza. Väčšina expozície sa predstaví v digitálnej podobe a dejiny návršia bude prezentovať formou obrazoviek a multimediálnych nástrojov umiestnených v podkrovnej časti budovy kapituly.

Múzeum bude otvorené 24. apríla

Prvá možnosť prezrieť si novú expozíciu a zrekonštruované časti historických priestorov sa záujemcom naskytne 24. apríla, kedy je naplánované opätovné otvorenie múzea po takmer 2 rokoch. S otvorením sa návštevníkom sprístupnia aj priestory, ktoré doteraz verejnosť vidieť nemohla. Prvýkrát od sprístupnenia múzejnej časti v roku 2006 budú môcť prejsť všetkými 4 ramenami prízemnej krížovej chodby v románskom paláci. Novinkou bude aj nová lávka na 1. poschodí.

Zdroj: do-muzea.cz

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: olmuart.cz, do-muzea.cz