Smart domácnosť: Na aké trendy sa pripraviť?

Domácnosti sa čím ďalej tým viac stávajú chytrejšími. Množstvo najrôznejších spotrebičov a vychytávok, ktoré zabezpečia nielen bezpečnosť domu, ale nastavia vhodnú teplotu v miestnostiach alebo dokonca pripravia relaxačný kúpeľ. Aké sú trendy budúcnosti?

Bezpečnostný rozpoznávací systém

Bezpečnostné systémy sú už aj dnes na veľmi pokročilej úrovni. Niektoré novinky sa však až k nám ešte nedostali, no nájdete ich napríklad v Južnej Kórei, kde ich testujú a zavádzajú do prevádzky. K takýmto systémom patrí napríklad bezpečnostný systém, ktorý vás rozpozná pri ceste domov, sám vám odomkne, zamkne aj uzavrie objekt, keď odídete na dovolenku. Kamera, ktorá k takémuto systému patrí totiž dokáže rozpoznávať tváre, ale tiež objekty. Vďaka tomu vie, že keď vás napríklad zachytí na príjazdovej ceste, môže otvoriť garážové dvere a odomknúť vchod. Bez toho, aby ste vy čo i len pohli prstom.

Tip: Ak túžite po modernom aute, skúste autobazár, ktorý ponúka novšie kúsky. Dnes už v nich dokážete nájsť aj novšie modely, či dokonca elektromobily.

Všetko zariadenie máte vo vrecku

Aplikácie vládnu svetu. Dnes máte takmer všetko, čo k životu potrebujete pripojené k svojmu telefónu a preto sa tento trend bude aj do budúcna neustále vyvíjať a vylepšovať. Jednoducho si tak na jeden dotyk dokážete nastaviť napríklad mód príchodu domov. Vďaka tomu centrálny systém v dome sám spustí napríklad vyhrievanie alebo klimatizáciu, aby ste sa vrátili do príjemnej teploty. Rovnako vám dokáže napustiť vaňu a vy tak po príchode rovno vkĺznete do horúceho kúpeľa. Potrebujete vyprať? V mobile stačí ťuknúť na príslušnú appku a zapnúť pračku. Pri príchode domov už stačí bielizeň len vyvešať, to sa chytré domácnosti zatiaľ nenaučili. Aj ďalšie prístroje a zariadenie môžete takto jednoducho ovládať pomocou telefónu. Napríklad kávovar, ryžovar, hudbu alebo rúru.

Potraviny objedná kuchyňa

Už dnes sú vo vývoji chytré kuchynské spotrebiče. Napríklad taká chladnička, ktorá dokáže evidovať potraviny, ktoré do nej ukladáte a podľa toho sa naučiť, čo a kedy nakupujete a následne potraviny objednať bez vášho pričinenia. Jediné, čo musíte urobiť, je donášku vyskladať do chladničky. A ak radi varíte, iste oceníte aj niečo také ako chytrý digestor. Ten sa automaticky zapne vždy, keď začnete variť či piecť, aby vyčistil vzduch. Veľmi nápomocný je aj v prípade, že vám niečo prihorí. V takej chvíli totiž nemusíte otvárať okná a čakať kým všetko vyletí von. Digestor totiž rýchlo začne pachy pohlcovať a odvádzať, takže doma neucítite ani závan ničoho spáleného.

Zbavte sa kľúčov

Neustále odomykanie a zamykanie, hľadanie kľúčov na dne tašky alebo situácia, keď si ich zabudnete napríklad v práci. Ďalším trendom prichádzajúcim z Južnej Kórey je kódový zámok na dvere. Už tak zo sebou nebudete musieť nosiť ťažké zväzky kľúčov a po tme hľadať ten správny. S kódovým bezpečnostným zámkom jednoducho naťukáte zvolenú kombináciu čísel a dvere sa odomknú. Funguje to podobne ako na číselné zámky na trezoroch. Jedinou nevýhodou je, že si musíte pamätať číselný kód, ktorý si sami vyberiete.