Angličania otvorili prvé letisko pre lietajúce autá na svete

„Prichádzajúca zelená revolúcia v leteckej doprave!“ hovorí spoločnosť Air-One, ktorá otvorila prvé centrum dronov s nulovými emisiami Urban-Air Port na prevoz cestujúcich a nákladov v Coventry v Anglicku.

Zdroj: Urban-Air Port

Urban-Air Port sa prezentuje ako priekopnícky prístav pre viac ako 200 elektrických vertikálnych vzletových vozidiel, ktoré sa dajú zjednodušene nazvať ako „lietajúce taxíky“. Letisko otvorili koncom apríla v Coventry, asi tri hodiny severne od Londýna, a podobné plánujú postaviť po celom svete. Zatiaľ si však kufor nechystajte. Air-One je v súčasnosti skôr modelom, ako funkčným vertiportom. Jeho cieľom je demonštrovať uskutočniteľnosť globálnej siete uzlov, ktoré by mohli byť umiestnené na súši, na vode alebo dokonca na vrchole mrakodrapu.

Zdroj: Urban-Air Port

Dostanú sa aj tam, kde lietadlá nedokážu

 

Táto všestrannosť znamená, že vertiporty by sa mohli dostať do oblastí, kam súčasná letecká doprava lietať nedokáže, a mali by tiež menšiu environmentálnu stopu s menším znečistením ovzdušia. Vertiporty by boli využité nielen na cestovanie pasažierov a doručovanie balíkov, ale aj na núdzové riadenie a bezpečnostné a obranné operácie.

Zdroj: Urban-Air Port

Začiatok novej éry

Letisko bolo skonštruované len za 11 týždňov a má radiálny dizajn s rozlohou viac ako 1 000 m2, ktorý je rozdelený do zón. V rôznych zónach sa nachádza nákladný a logistický uzol, hangár pre vozidlá, oblasť bezpečnostnej detekčnej kontroly a riadiace centrum, ale aj salónik pre cestujúcich, kaviareň a maloobchodné prevádzky. Zóny sú prepojené 17-metrovou kruhovou plošinou, ktorá je vyvýšená o 6 metrov pre vertikálne vzlety a pristátia. Urban-Air Port uviedol, že ukáže, ako môže účelová pozemná infraštruktúra otvoriť potenciál pokročilej leteckej mobility – spoločnosť očakáva, že v priebehu nasledujúcich 20 rokov tento trh dosiahne 1 bilión dolárov.

Výkonný predseda Air-One Ricky Sandhu označil otvorenie za „štartovaciu zbraň pre nový vek dopravy“. Na ďalších vertiportoch sa pracuje v USA, Austrálii, Južnej Kórei, Francúzsku, Nemecku, Škandinávii a juhovýchodnej Ázii. „Autá majú cesty. Vlaky majú koľajnice. Lietadlá majú letiská. Teraz majú lietadlá s vertikálnym vzletom a pristátím (eVTOL) prístav Urban-Air Port,“ uviedol Sandhu vo vyhlásení.

Zdroj: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images

Elektrické vzdušné vozidlá

V súčasnosti Urban-Air Port spolupracuje sospoločnosťou Supernal z Washington DC, ktorá navrhuje elektrické vzdušné vozidlá. Koncept eVTOL vozidla Supernal S-A1, je vystavený v hangári Air-One a návštevníci si môžu pozrieť predvedie nabíjanie eVTOL z vodíkových palivových článkov mimo siete, ako aj nakladanie nákladu a lety bez posádky. „Prezentácia v Coventry je dôležitým prvým krokom vpred k prehodnoteniu toho, ako sa ľudia na celom svete budú pohybovať, spájať a žiť,“ povedal Mike Whitaker, obchodný riaditeľ Supernal. Verejnosť si na návštevu Air-One v Coventry môže zakúpiť vstupenky.  

Zdroj: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Urban-Air Port