Nehnuteľnosti v roku 2022: Prečo kupovať?

Kúpa nehnuteľnosti nie je vôbec jednoduchá. Práve preto si ju musí budúci vlastník dobre premyslieť. Počítať musí nielen so súčasnou, ale aj s budúcou situáciou. Do úvahy by mal vziať niekoľko scenárov a následne sa buď pustiť do kúpy, alebo počkať. Odborníci však aj v tomto období odporúčajú nehnuteľnosť kúpiť. Prečo netreba čakať?

Kto by mal v súčasnom období nakupovať nehnuteľnosti?

Ceny nehnuteľností rastú a podmienky na získanie hypotékyčoraz prísnejšie. Súčasná situácia celému nakupovaniu takisto nepraje. Odborníci sa však zhodujú na tom, že tí, ktorí nehnuteľnosť potrebujú, by si ju rozhodne mali kúpiť. Platí to napríklad v prípade rodiny s deťmi, ktorá žije v malom byte a nutne potrebuje niečo väčšie, alebo mladých ľudí žijúcich s rodičmi, ktorí sa chcú osamostatniť.

Na druhej strane, čakať by nemali ani tí, ktorí aktuálne nehnuteľnosť nepotrebujú, no premýšľajú nad ňou. Napríklad preto, lebo by chceli nehnuteľnosť ako investíciu, prípadne túžia po zmene miesta, pretože sa nachádzajú ďaleko napríklad od svojej novej práce. Síce nie sú v krízovej situácii, no ak by čakali na zníženie cien alebo úrokových sadzieb, nemuseli by sa dočkať.

Zbytočné čakanie vás môže vyjsť draho

Keď sa rozhodnete, že počkáte, vystavujete sa riziku, že si o niekoľko mesiacov poriadne priplatíte. Dôvodom je inflácia a odhad, že bude naďalej rásť. Zabúdať netreba ani na podmienky získania úveru, ktoré budú ešte prísnejšie. Nehovoriac o samotných cenách za nehnuteľnosti, ktoré budú pravdepodobne dosahovať maximá.

V jednoduchosti povedané, pre bežných ľudí hľadajúcich nové bývanie môže byť situácia v budúcnosti oveľa horšia a finančne náročnejšia. Preto je dobré siahnuť po hypotéke, kým jej podmienky dokážete splniť. Neskôr by ste sa k peniazom nemuseli dostať.

Hypo2 Zdroj: Unsplash.com

Aká nehnuteľnosť sa oplatí viac?

Byt alebo dom? Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná, keďže každý má na bývanie iné nároky. Niekto potrebuje byť v centre diania, iný zas túži skôr po pokoji na dedine alebo okraji mesta. Pred voľbou jednej z možností si dobre premyslite jej výhody aj nevýhody.

Kúpa bytu

Ak vám neprekáža, že nebude mať záhradu a niekedy viac a inokedy menej budete počuť susedov, je pre vás dobrou alternatívou byt. Zvyčajne platí, že táto nehnuteľnosť je menšia ako dom, no nemusí to byť pravidlom. Byt v centre mesta alebo v jeho blízkosti je výborný hlavne pre mladších ľudí bez detí či jednotlivcov.

Kúpa domu

S domom síce získate záhradu, no počítajte s tým, že práca okolo neho nikdy neskončí. Neustále budete niečo opravovať a renovovať. Výhodou bývania v dome je zvyčajne pokoj od susedov a relax, ak sa dom nachádza na okraji mesta alebo na vidieku. Tento typ nehnuteľnosti je vhodný najmä pre rodiny s deťmi, no páčiť sa bude aj jednotlivcom či párom hľadajúcim tichšie prostredie.