7 najšpinavších miest v domácnosti

Možno vás to prekvapí, ale nepatrí medzi ne odpadkový kôš ani záchodová misa. Sú to miesta, ktoré sú ťažko dostupné alebo prehliadané. Nemusíte ich drhnúť každý deň, no venujte im pozornosť aspoň pri jarnom upratovaní. Pozrite sa, kde ich nájdete.

1. Odvrátená strana radiátora

Tí, ktorí majú doma klasické radiátory, určite presne vedia, koľkokrát za rok ich čistia. Väčšinou sa to dá spočítať na prstoch jednej ruky. Čím sú ich tvary členitejšie, tým viac prachu a nečistôt sa na nich nahromadí. Nezabudnite na to pri veľkom upratovaní. Domácnosti, ktoré vyhrievajú podlahovým kúrením, tak majú o jedno ložisko špiny a baktérií menej.

Tipy na čistenie: Najjednoduchším spôsobom je nasadiť na vysávač vhodný nadstavec – kefku, ktorá sa zmestí do medzery medzi radiátorom a stenou, prípadne do mriežok výduchov. Poriadne povysávajte všetky skryté časti radiátora a najlepšie aj stenu za ním. Aspoň raz do roka by ste ho mali aj umyť s handričkou namočenou vo vode so saponátom. Veľmi účinné je tiež radiátor vyčistiť tlakovým parným čističom.

Zdroj: Dreamstime

2. Škáry medzi dlaždicami

Dlaždice a kachličky sú krásne, ale majú temnú stránku - škárovaciu hmotu. Kvôli svojej svetlej farbe a poréznej povahe je tento materiál náchylný na nasávanie tekutín a tvorbu škvŕn. Čistenie škár je pomerne zdĺhavá práca, ale ak ho zaradíte aspoň párkrát za rok do programu upratovania, môžete znížiť tvorbu plesní. Tomuto nešváru sa dá predísť už pri navrhovaní kúpeľne – ak zvolíte bezškárovú dlažbu, máte o jeden hygienický problém menej.

Tipy na čistenie: Na čistenie škár je najlepšia kefka, ak by ste chceli byť veľmi precízni, tak môžete použiť aj starú zubnú kefku. Ponorte ju do vody a škáry poriadne vydrhnite. Veľmi vám to uľahčí octová voda alebo  ďalšie skvelé domáce riešenie - zmes peroxidu vodíka a sódy bikarbóny.

Zdroj: Dreamstime

3. Soklové lišty

Ako často myslíte na soklové lišty? Áno, to sú tie doštičky pokrývajúce najnižšiu časť steny. Keďže nie sú umiestnené vo výške očí, zvyčajne nám ich znečistenie uniká. Nikomu sa nechce ich čistiť po kľačiačky, ale raz za čas sa to oplatí.  

Tipy na čistenie: Soklové lišty môžete povysávať alebo oprášiť dlhou prachovkou z peria, aby ste sa nemuseli zohýbať. Aspoň pri veľkom upratovaní je dobré ich vyčistiť teplou vodou a saponátom. Veľmi praktickým nástrojom je pri tom utierka Magic Eraser alebo hubka Magic Sponge.

Zdroj: profilovelisty.sk

4. Sprchová hlavica

Aj keď sa mnohí z nás sprchujú denne, málokedy sa bližšie prizrieme na sprchovú hlavicu. Ak by sme sa pozerali častejšie, pravdepodobne by sme si všimli, že mnohé z dierok sú zapchaté. Postupom času sa upchajú vodným kameňom alebo plesňou. Ak chcete čistú sprchu, občas ich prečistite.

Tipy na čistenie: Dobrou voľbou sú čističe určené na odstraňovanie vodného kameňa a plesní. Ak môžete hlavicu odskrutkovať, namočte ju do roztoku rovnakého množstva octu a horúcej vody. Ak ju odmontovať neviete, naplňte roztokom plastové vrecko a omotajte ho okolo sprchovej hlavice. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín a potom pustite vodu.

Zdroj: Dreamstime

5. Odtoková zátka

Ďalším živným miestom pre baktérie a plesne je upchatý odtok. Ak voda v umývadle alebo vani začne pomaly odtekať, stáva sa z neho raj mikróbov. Nemusíte okamžite kupovať novú zátku, stačí si vyhrnúť rukávy a vyriešiť problém.

Tipy na čistenie: Vytiahnite zátku a vyčistite ju pod teplou alebo horúcou vodou so saponátom, prípadne použite čistič na vodný kameň. Pred čistením handrou namočte zátku na niekoľko minút do roztoku octu alebo saponátu.

Zdroj: Dreamstime

6. Okolie záchodovej misy

Paradoxom je, že podľa niekoľkých výskumov sú naše toalety skutočne jednými z najčistejších miest v domácnosti. Vedci sa domnievajú, že je to najmä preto, lebo toaletu akosi podvedome považujeme za špinavú a preto jej čisteniu a dezinfekcii venujeme zvýšenú pozornosť. No na jej okolie, dlaždičky a kachličky, trochu zabúdame. Pritom sa práve tam usádzajú kvapky zo záchodovej misy a pekne si tam vegetujú.

Tipy na čistenie: Pri umývaní podlahy na záchode si dajte záležať a prejdite dezinfekčným roztokom okolie WC, vodorovné aj zvislé. Raz za čas môžete tieto miesta dezinfikovať roztokom kuchynskej soli, sódy bikarbóny a peroxidu. Roztok nechajte hodinu pôsobiť a utrite vlhkou handričkou.

Zdroj: miss_gruviera

7. Kuchynská špongia

Predtým, ako sa pustíte do umývania riadu po večeri, zastavte sa a dobre si pozrite svoju spoľahlivú špongiu. Podľa odborných štúdií je kuchyňa najšpinavšou oblasťou v celom dome a špeciálne v nej vedú hubky a handričky na riad. Rodina baktérií, ktorá zahŕňa aj salmonelu a E. coli, bola nájdená vo viac ako 75 % z týchto pomôcok. Jednoduchým trikom, ako zabezpečiť ich čistotu, je vymieňať ich raz za týždeň alebo ich podrobiť zvláštnej čistiacej „kúre“.

Tip na čistenie: Navlhčenú špongiu minútu varte v mikrovlnnej rúre (nie kovovú). Môžete ju dokonca namočiť do roztoku čajovej lyžičky koncentrovaného bielidla v litri teplej vody. Ďalším spôsobom čistenia je vložiť ju do umývačky riadu – nastavte ju na najteplejší cyklus.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Getty Images, Dreamstime, profilovelisty.sk, miss_gruviera, Shutterstock