Prvá geotermálna elektráreň na Slovensku má byť uvedená do prevádzky v roku 2028

Slovenský energetický sektor stále čaká na prvú geotermálnu elektráreň. Ašpirantov na historické prvenstvo je viacero. K jeho dosiahnutiu má najbližšie obec Ľubotice v okrese Prešov.

Vrtné práce majú začať na budúci rok

Iniciátori výstavby novej geotermálnej elektrárne v Ľuboticiach pri Prešove urobili v priebehu posledných mesiacov ďalšie kroky, ktoré priblížili projekt k realizácii. Po kladnom posúdení vplyvov na životné prostredie bolo podpísané memorandum o spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a firmou PW Energy, ktorá zastreší výstavbu elektrárne. Jej realizácia začne prvými vrtnými prácami, ktoré sú naplánované na jar budúceho roka.

Viac ako 43 000 MWh elektriny za rok

Realizácia projektu prebehne v niekoľkých fázach. V rámci 1. etapy majú byť zrealizované 3 produkčné vrty, ktorých cieľom je výroba čistej zelenej elektriny. Predpokladaná produkcia má dosiahnuť úroveň viac ako 43 000 MWh za rok, čo zodpovedá zhruba ročnému objemu elektriny spotrebovanej 20 000 domácnosťami. Pri procese výroby elektriny sa vyprodukuje zostatkové teplo, ktoré bude možné využiť ako zdroj tepla na vykurovanie 6000 domácností.

1. etapa realizácie za viac ako 60 mil. €

Popri realizácii 3 produkčných vrtov bude prebiehať aj vznik tzv. reinjektážnych vrtov, ktoré poslúžia na návrat ochladenej geotermálnej vody do podložia za účelom opätovného využitia. Súbor prác zrealizovaných v rámci 1. etapy projektu si vyžiada investičné náklady vo výške 65 mil. €. Hotové majú byť do roku 2028, kedy je naplánované uvedenie prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku do prevádzky. Zdroj: po-kraj.sk

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj: po-kraj.sk, TASR – tasr.sk
Zdroj foto: po-kraj.sk