Vykurovanie klimatizáciou: úspornejšie, ako by ste čakali

Hoci sa v lete hovorí, že chladenie klimatizáciou zožerie kopu energie, pri vykurovaní je to inak. Vykurovací výkon klimatizácií je totiž spravidla vyšší ako chladiaci, no spotreba energie je približne 4-krát nižšia. Kúrenie klimatizáciou vlastne funguje na princípe malého tepelného čerpadla typu vzduch - vzduch. Pozrite sa, ako sa dá efektívne využívať.

Vykurovanie klimatizáciou je u nás pomerne novým trendom, pritom predstavuje veľmi úsporný, rýchly a ekologický zdroj tepla. Navyše sa dá zaobstarať za relatívne nízku cenu a je ideálnym riešením do moderných domácností. Vďaka celoročnému využitiu, kedy v lete chladí a v zime hreje, sa z klimatizácie stáva univerzálny prístroj, ktorý svojou úsporou energie prinesie rýchlu návratnosť investície. Klimatizácia vykúri priestor veľmi rýchlo, dosiahne nastavenú teplotu do niekoľkých minút. Poskytuje aj množstvo ďalších výhod, je však potrebné poznať aj pravidlá jej používania a limity.

Ako to funguje?

Kúrenie pri klimatizácii funguje na princípe tepelného čerpadla vzduch - vzduch. Na to je potrebné, aby vonkajšia jednotka obsahovala tzv. reverzný ventil. Vďaka nemu dokáže klimatizácia obrátiť smer prúdenia chladiva medzi jednotkami. Z výparníka vo vnútornej jednotke sa stáva kondenzátor a kondenzátor vo vonkajšej jednotke sa stane výparníkom. Zatiaľ čo pri chladení prúdi do výmenníka vnútornej jednotky stlačené chladivo s nízkou teplotou, pri kúrení je to naopak. Chladivo je horúce a tým dochádza k ohriatiu vzduchu v interiéri. Tento spôsob kúrenia poskytne viac ako trojnásobný teplotný výkon pri rovnakom elektrickom príkone ako pri použití klasických elektrických ohrievačov a má nižšiu spotrebu energie aj v porovnaní s plynovým kotlom.

Zdroj: spotrebitelskytest.sk

Prečo sa to oplatí?

Pri predstave kúrenia klimatizáciou mnoho ľudí napadne, že to musí byť veľmi drahé. Opak je ale pravdou. Pri konvenčných tepelných spotrebičoch sa využíva priamy elektrický ohrev, teda na výrobu 1 KW tepelnej energie je potrebné spotrebovať 1 KW elektrickej energie. Pri kúrení klimatizáciou býva vykurovací výkon 3 – 4 kW, no maximálna spotreba energie v režime kúrenia je približne 3 až 4-krát nižšia, pohybuje sa okolo 1,1 kW. Ak chcete vypočítať mesačné náklady na vykurovanie klimatizácie, stačí spočítať hodiny, počas ktorých bolo zariadenie v prevádzke, a vynásobiť ich tarifou 1kWh. Efektívnosť výkonu klímy pri kúrení, teda sezónna energetická účinnosť pri kúrení, sa udáva číslom hodnoty SCOP. Čím je dané číslo vyššie, tým je zariadenie účinnejšie. Napríklad ak má klimatizácia SCOP 3,8, pri spotrebe 1 KW elektrickej energie sa získa až 3,8 KW tepelnej energie.

Zdroj: teplozima.sk

Ako vyberať klimatizáciu na vykurovanie?

Pri výbere klimatizácie na vykurovanie sa treba riadiť postupom, ktorý odborníci odporúčajú aj pri klimatizácii na chladenie. Je však nutné zdôrazniť, že nie každý typ klimatizačného zariadenia disponuje aj funkciou kúrenia, treba si to pri nákupe overiť. V zásade máte na výber medzi dvomi typmi klimatizácií: mobilnými a nástennými. Ako názov napovedá, mobilnú klimatizáciu môžete zapojiť v ľubovoľnej miestnosti do siete a dokáže vykúriť interiér s veľkosťou 15 – 40 m2. Nástenná klimatizácia s ohrevom pozostáva z vnútornej a vonkajšej jednotky a pri pripojení viacerých vnútorných jednotiek (multisplit) dokáže vykurovať aj celý rodinný dom, vyžaduje si už odbornú montáž.

Zdroj: Hisense

Pri výbere sa oplatí venovať pozornosť jej energetickej náročnosti v režime ohrievania. Voľte klimatizáciu, ktorá má v tomto režime minimálne energetickú triedu A, čo najvyššiu hodnotu SCOP pre kúrenie a hodnotu SEER pre chladenie. Ak by ste chceli klimatizáciu využívať ako hlavný zdroj tepla, je pre vás veľmi dôležitá aj najnižšia vonkajšia prevádzková teplota.

Zdroj: LG

Doplnkový či hlavný zdroj tepla?

Hlavné využitie kúrenia klimatizáciou je v prechodných obdobiach, ako je jeseň či jar, ale svoje uplatnenie nájde rozhodne aj počas miernej zimy, na rýchly ohrev interiéru, napríklad po návrate domov alebo pri rannom vstávaní. V zahraničí je bežné, že je klimatizácia v domácnostiach používaná ako hlavný zdroj tepla. Ak by ste nad tým uvažovali, najdôležitejším technickým parametrom je pre vás najnižšia vonkajšia prevádzková teplota. Väčšina klimatizácií s funkciou vykurovania je schopná samostatne a spoľahlivo vykúriť interiér až do vonkajšej teploty -15 °C, pričom najefektívnejšiu prevádzku zaistia pri teplotách 0 až -5 °C. Výrobcovia dnes však prichádzajú s klimatizáciami optimalizovanými až do -25 °C vonkajšej teploty. Klimatizácia je schopná fungovať ďalej aj pri nižšej teplote, než je výrobcom odporúčané, ale dochádza k zníženiu tepelného výkonu a zvýšeniu príkonu, prípadne k automatickému vypnutiu.

Zdroj: klimatizacie-apen.sk

Užitočné funkcie

Okrem chladenia a vykurovania dokážu klimatizácie aj iné úlohy. Niektoré modely ponúkajú časovač, diaľkové ovládanie či dokonca ovládanie cez WiFi. Pri správnej údržbe môžu čistiť vzduch v miestnosti, sú totiž vybavené filtrami, ktoré zachytávajú väčšinu baktérií a prachových častíc. Klimatizácia tak zaisťuje čistejšie prostredie pre ľudí s alergiami či citlivosťou na prach. Prispieva tiež k prevencii plesní v interiéri, pretože vypúšťa suchší vzduch, než nasáva. Je praktická pri sušení bielizne v zimných mesiacoch a ideálna do priestorov so zvýšenou vlhkosťou vzduchu. Filtre je však potrebné pravidelne čistiť, priebežnú údržbu klimatizácie neradno podceniť. Je dôležitým predpokladom pre zachovanie kvality vyfukovaného vzduchu. Pri dennej prevádzke v režime kúrenia sa odporúča čistenie vnútornej jednotky raz mesačne. Čistenie vonkajšej jednotky je nutné vykonávať 2-krát do roka.

Výhody vykurovania klimatizáciou:

  • Rýchle ohriatie vzduchu - takmer okamžite
  • Veľká úspora elektrickej energie
  • 3x vyšší tepelný výkon ako pri klasickom elektrickom kúrení
  • Čistenie vzduchu pri správnej údržbe
  • Prevencia plesní
  • Celoročné využitie - v lete chladí, v zime kúri
  • Jednoduchá inštalácia

Na čo si dať pozor?

Pri rozhodovaní treba poznať aj negatíva kúrenia klimatizáciou. Pre mnohých užívateľov môže byť odradzujúca pomerne náročná údržba v podobe častého a pravidelného čistenia klimatizácie. Niektorým ľuďom môže byť tiež nepríjemné prúdenie vzduchu, ktoré jednotka vytvára. Treba si uvedomiť tiež, že tomto type vykurovania dochádza k nerovnomernému rozvrstveniu vzduchu, teplý vzduch sa drží pri strope a studený pri podlahe. Podobný efekt majú však všetky konvekčné typy kúrenia, ako radiátory a ohrievače. Pri nákupe si tiež treba všimnúť mieru hluku, ktorú klimatizácia počas svojej prevádzky vydáva. Príliš hlučné zariadenie by vás mohlo totiž obťažovať.

Nevýhody vykurovania klimatizáciou:

  • Nutnosť častej a pravidelnej údržby
  • Prúdenie vzduchu môže niekomu vadiť
  • Nerovnomerné rozvrstvenie vzduchu
  • Zníženie výkonu pri extrémne nízkych vonkajších teplotách
  • Hlučnosť pri niektorých modeloch

Marketing verzus skúsenosti užívateľov

Tak, ako pri všetkých zariadeniach, radu si nepýtajte od tých, čo klimatizáciu nemajú, ale od ľudí, ktorí ju pravidelne využívajú. Ak takých nemáte v okolí, pozrite si praktické skúsenosti ostatných zákazníkov, ktoré vám môžu zjednodušiť proces rozhodovania. Ak si urobíte vlastný rýchly prieskum a prezriete si online diskusie na túto tému, zistíte, že väčšina spotrebiteľov hodnotí nákup klimatizácie za účelom kúrenia kladne. Vyhovuje im najmä rýchle vykurovanie bez čakania a vysoká efektivita aj vo veľmi chladných oblastiach krajiny. Prekvapivo spotrebiteľom výrazne nevadí ani prúdenie vzduchu a hlučnosť, miera hlučnosti sa však odvíja od typu a modelu klimatizácie.

Zdroj: Dreamstime

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, teplozima.sk, alza.sk, najlacnejsia-podlahovka.sk, klimatizacie-apen.sk

Zdroj foto: Dreamstime, teplozima.sk, LG, spotrebitelskytest.sk, klimatizacie-apen.sk, Nehnuteľnosti.sk, Hisense