Vyvýšené záhony sú kreatívne i praktické: prinášame vám 15 inšpirácií

Máte na dvore nekvalitnú pôdu, málo miesta alebo sa vám nechce záhradníčiť po kľačiačky? Potom sú vyvýšené záhony pre vás skvelou voľbou. Pozrite sa, ako tvorivo si ich môžete vyrobiť a aké ďalšie výhody tým získate.

1. Vstavané záhony

Keď si vytvoríte vyvýšený záhon namiesto obyčajného, môžete ho umiestniť tam, kde je najlepšie slnko alebo tieň pre rastliny, ktoré chcete pestovať. Môžete ním tiež zabrániť tunelujúcim škodcom, aby zničili úrodu. Rastlinám sa v ňom darí lepšie, pretože môžete kontrolovať kvalitu pôdy a odtok vody. Pri budovaní vyvýšeného záhonu však netreba zabudnúť na dne výkopu ako prvú vrstvu vytvoriť organickú drenáž z kamienkov, konárikov, lístia, sena či slamy.  Ak postavíte boky dostatočne široké na to, aby ste vytvorili lavičku, môžete dokonca pri záhradkárčení sedieť. Pre tých, ktorí majú problémy s chrbtom, to uľahčí starostlivosť o rastliny.

Zdroj foto: Miles Garden Design

2. Plechové záhony

Veľkou výhodou vyvýšených záhonov je aj to, že sedia vysoko nad hranicou prízemných mrazov, takže pôda sa na jar rýchlejšie prehreje a vy môžete skôr začať s výsadbou. Plech sa ľahšie formuje do tvarov. Je to tiež skvelý spôsob, ako poskytnúť teplo potrebné na pestovanie stredomorských rastlín, ako je šalvia či levanduľa, pretože kovové bočnice, obruby, v pôde dobre udržia okolité teplo zo slnka.

Zdroj: Garden Beds

3. Hotové vyvýšené záhony 

Ak sa vám nechce tvoriť záhradnú architektúru vlastnými rukami, pekné hotové modely si môžete kúpiť aj v sieťach pre domácich majstrov alebo u výrobcov záhradných doplnkov z dreva na zákazku. Ideálne záhony by nemali byť širšie ako 140 centimetrov a treba ich umiestniť tak, aby ste sa k nim ľahko dostali (aspoň z troch strán). Vhodnú výšku záhona si určite sami. Väčšinou sa pohybuje v rozsahu 30 až 50 cm, no ak si ich prispôsobíte vyššie, môžete ich ošetrovať aj postojačky.

Zdroj: OBI

Zdroj: sashe.sk MAIDENWOOD

4. Bylinková špirála

Špirálovité záhradky, ako je tento špirálový záhon, sú obľúbenou permakultúrnou technikou. Zväčšujú veľkosť využiteľnej plochy na pestovanie bez toho, aby zaberali viac miesta vo vašej záhrade. Môžete ich jednoducho postaviť z kameňa, tehly, dreva alebo iba navŕšiť zeminu. Neobvyklý tvar a vír rastlín tvoria pútavý ústredný bod záhrady. Na obrázku sú obľúbené bylinky, ale pomocou špirálového dizajnu môžete pestovať čokoľvek.

Zdroj: Mill Creek Gardens

5. Vyvýšené záhony z paliet

Palety sú cenovo dostupnou záležitosťou, ale aby ste záhon udržali v plnej kráse čo najdlhšie, musíte sa o ne starať. Voda a poveternostné podmienky na nich zanechávajú svoje stopy. Drevo natrite vápenným hydrátom a vysteľte záhradkárskou fóliou, aby sa zlepšilo viazanie vlhkosti a predĺžila životnosť dreva.

Zdroj: tojenapad.dobrenoviny.sk

6. Vyvýšený záhon ako deliaci prvok

Vyvýšené záhony sú skvelou voľbou pre dvory so strmými svahmi. Vybudovaním záhonov v ich najnižších častiach môžete vytvoriť ilúziu rovnej záhrady. Urobte ich dostatočne široké, aby ste mohli mať vrstvené celoročné kvetinové hriadky či lemujúci pás na kraji záhrady.

Zdroj: cultivar413 / flickr

7. Žľabové záhony

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako vytvoriť vyvýšené záhony, je využiť plechová alebo drevené žľaby či korytá na kŕmenie zvierat. Nevyžaduje sa tu žiadna montáž, ale pred pridaním pôdy nezabudnite vyvŕtať drenážne otvory na dne. Kov dodáva záhrade industriálny vzhľad a vedie teplo, rastliny tak môžu počas najteplejšej časti leta potrebovať trochu vody navyše.

Zdroj: Beautiful Faux Creations

8. Vyvýšené záhony na mieru

Vyvýšené záhony sa zmestia takmer do každého priestoru, s trochou kreativity však vytvoríte celé záhradné posedenie. Tento viacposchodový záhon obsahuje jednoduché rovné línie a patrí k nemu aj kôlňa na kvetináče, záhradná lampa a vonkajší jedálenský kút. Keď sa rastliny rozrastú a drevo zvetrá, táto záhrada nadobudne prirodzený rustikálny vzhľad.

Zdroj: Peter Donegan Landscaping Ltd.

9. Altánok s vyvýšeným záhonom

Použitie mriežky alebo altánku na vyvýšenom záhone ešte viac zjednoduší zber zeleniny a udržiava ju úhľadnejšiu, ako keď sa rozprestiera na zemi. Dizajn môže byť veľmi jednoduchý, stačí vytvoriť rám v tvare A ohnutím dvoch bambusových tyčí, ich priviazaním a natiahnutím záhradnej siete. Vertikálnemu záhradníctvu  sme sa už venovali, umožňuje pestovať viac rastlín bez toho, aby zaberali veľa miesta.

Zdroj: Family Food Garden

10. Architektonické rozloženie

Záhrady v malých priestoroch môžu často pôsobiť neporiadne a zanedbane. Naopak, vyvýšené záhony lemujúce túto záhradu s chodníkom vyzerajú ako dobre premyslené. Formujte záhony do ľubovoľného tvaru z tehál, dlaždíc alebo kompozitného podlahového materiálu. Nielenže vymedzujú priestor, ale tiež zväčšujú záhradu tým, že rozdeľujú výhľad a poskytujú ďalšie posedenie v tienistej časti záhrady.

Zdroj: Gardening Choice

11. Farebné betónové bloky

Existuje mnoho spôsobov, ako postaviť vyvýšené záhony z recyklovaných materiálov a betónové bloky sú jedným z najobľúbenejších. Tento záhradník šiel ešte o krok ďalej a vylepšil záhradu malým farebným náterom. Buďte však opatrní – betónové bloky obsahujú vápno, ktoré môže zvýšiť pH pôdy. Pre istotu používajte rastliny, ktorým sa darí v zásaditej pôde.

Zdroj: Home Design Inspired

12. Poschodový vyvýšený záhon

Vyvýšené záhony majú veľmi málo limitov. Tento viacposchodový vyzerá ako pagoda alebo fontána. Keď kvety vyrastú, možno ani neuvidíte krásny drevený rám, ktorý ich podopiera. Vyzerá dobre po celý rok. Počas sviatkov ho môžete ozdobiť aj sezónnou zeleňou a dekoráciami a dodať mu atmosféru vianočného stromčeka.

Zdroj: Home Stratosphere

13. Záhon z garážovej brány

Poobzerajte sa vo svojej kôlni či pivnici alebo navštívte bazár, kde sa povaľujú predmety, z ktorých by sa dali vyrobiť atraktívne, ľahko zostaviteľné vyvýšené záhony. Záhradkárka v Life at the Cottage vytvorila svoju kuchynskú záhradu z niekoľkých vinylových panelov garážovej brány. Tento záhon vyzerá atraktívne, vyžaduje si nenáročnú údržbu, nevyžaduje hydroizoláciu ani náter a vydrží dlhšie ako väčšina drevených výrobkov.

Zdroj: Life at the Cottage

14. Zapustený záhon

Namiesto toho, aby ste len terasovali celú plochu svahovitého dvora, môžete vytvoriť záhradu vo výške očí. Kamenná terasa a oporné múry vytvárajú príťažlivú záhradnú cestu a priestor na posedenie obklopený vyvýšenými záhonmi. Táto scéna si vyžadovala veľa odstraňovania pôdy a kamenárskych prác, ale vydrží roky.

Zdroj: Pixabay.com

15. Záhon z prepraviek

Zmeňte nepotrebné prepravky na prenosný vyvýšený záhon. Jednoducho sa nastavuje a môžete ho nakonfigurovať do ľubovoľného tvaru. Ak potrebujete svoje rastliny bližšie ku kuchyni alebo ich chcete umiestniť na tienistejšie miesto, jednoducho zdvihnite prepravku a premiestnite. Tieto nádoby sú už vybavené drenážnymi otvormi. A keď potrebujete vymeniť pôdu, stačí prepravku  vysypať do kompostu a začať odznova.

Zdroj: The Aerial Edible Garden

Zdroj: thespruce.com, topbyvanie.sk

Zdroj foto:  The Spruce / Autumn Wood, Miles Garden Design, Garden Beds, OBI, sashe.sk MAIDENWOOD, Mill Creek Gardens, tojenapad.dobrenoviny.sk, cultivar413 / flickr, Beautiful Faux Creations, Peter Donegan Landscaping Ltd., Family Food Garden, Gardening Choice, Home Design Inspired, Home Stratosphere, Life at the Cottage