Ceny bytov aj v zime klesajú, pokles však neprekročil 10 %

Na konci roku 2022 priemerná cena bytov na Slovensku už druhý štvrťrok poklesla vo všetkých regiónoch. Napriek niektorým prognózam je však pokles všade len v jednotkách percent a vo väčšine okresov sa k cenám z roku 2021 zďaleka nepriblížil. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Ceny slovenských bytov za posledný kvartál 2022 vo všetkých segmentoch v globále poklesli. Pri pohľade na vývoj trhu 2-izbových bytov podľa aplikácie Trhové reporty vidíme, že pokles priemernej ceny sa pohybuje medzi hodnotami 0 až 7 %. Z tohto intervalu vybočuje len Banská Bystrica, kde sa ceny menších bytov kvartálne znížili až o 12,09 %. Opačnou výnimkou je Nitra, kde 2-izbové byty naopak vzrástli o 7,25 % a rekord drží aj medziročne (+26,5 %). „Napriek zjavnému trendu poklesu cien nehnuteľností treba poznamenať, že priemerné ceny bytov sa znižujú len v jednotkách percent, niekde sa to dá nazvať skôr štatistickou korekciou. Pokles teda nie je taký intenzívny, ako mnohí predpovedali,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Ako ďalej dodáva, v medziročnom porovnaní sú ceny menších i väčších bytov stále vysoké, vo väčšine regiónov je nárast v dvojciferných číslach.

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 4Q 2022

Zdroj: Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

Pri 3-izbových bytoch je stabilizácia cien tiež evidentná. Najviac poklesli kvartálne v časti Košice II (o 8,02 %), v Bratislave II (o 6,46 %) a v Bratislave III (o 7,69 %). Väčšie byty však stále rastú v košickom Starom meste (2,5 %), Trnave (3,89 %), no najväčší skok vidno v centre Bratislavy, kde sa kvartálne zvýšili o 23,31 % a medziročný nárast je tam tiež vysoký (21,45 %). „Táto odchýlka od zvyšku regiónov je spôsobená tým, že v hlavnom meste sa stále dostávajú na trh rezidenčné novostavby, ktoré sú najluxusnejšie a vďaka lokalite sa ponúkajú za najvyššie ceny,“ vysvetľuje Michal Pružinský.

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 4Q 2022

Zdroj: Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nové bývanie, Nehnuteľnosti.sk