Návšteva banky vs. online porovnanie hypotéky: Čo sa viac oplatí?

Ak ste si už niekedy vybavovali hypotéku, určite ste sa zamýšľali nad tým, či je lepšie ísť do banky alebo si urobiť online porovnanie z pohodlia domova. Pred túto otázku je postavená väčšina z nás, niektorí aj viackrát za život. Najdôležitejšie ale je všetky ponuky bánk dobre zvážiť a konečný výber si dôkladne premyslieť. V dnešnom článku sa dozviete, ktorá možnosť sa viac oplatí.

Prečo sa oplatí návšteva banky?

Vybavenie hypotéky bolo ešte donedávna považované za komplikovaný proces, ktorý si vyžaduje plnú asistenciu banky. Príchod internetu však mnohé zmenil aj v tomto ohľade a ľudia si tak môžu vybrať výhodnú hypotéku aj z pohodlia domova. To však neznamená, že návšteva banky je už považované za niečo zbytočné. Práve naopak. Aj jedno aj druhé má svoje výhody a nevýhody.

Osobný kontakt je v mnohých ohľadoch dôležitý, rýchly a efektívny spôsob, ako riešiť problémy. Výnimkou nie je ani hypotéka. Vo väčšine pobočiek bánk je k dispozícii finančný poradca, ktorého hlavnou pracovnou náplňou je s klientmi riešiť akonzultovať proces vybavovania hypotéky.

Na začiatok vám finančný poradca na základe vašich požiadaviek a predstáv o hypotéke predstaví najvýhodnejšiu ponuku banky. Následne s vami preberie RPMN (ročná percentuálna miera nákladov) a úroky hypotekárnej ponuky.

Odpovie vám tiež na otázky ohľadom rôznych variánt využitia hypotéky. Prekonzultuje s vami optimálnu výšku hypotéky na základe vášho príjmu, dobu jej splatnosti, poplatky a upozorní vás aj na rôzne doplnkové služby.

TIP

Pri riešení vlastného bývania a hypotéky vám veľmi pomôže finančná rezerva.

Výhody online porovnania hypoték

Podobné služby, ako pri osobnom stretnutí v banke, môžete dosiahnuť aj online. Avšak to najdôležitejšie je, že ním získate univerzálny prehľad o jednotlivých hypotekárnych ponukách naprieč celým spektrom slovenských bánk. Budete mať tak istotu nízkej úrokovej sadzby hypotéky a prehľad v základných poplatkoch.

Medzi ďalšie výhody online porovnania hypoték patria:

  • rýchle a jednoduché online vybavenie z pohodlia domova,
  • poradenstvo pri výbere hypotéky je zadarmo,
  • získanie prehľadu o všetkých ponukách hypoték z rôznych bánk,
  • jednoduché a pohodlné vybavenie refinančnej hypotéky na splatenie starého úveru,
  • samozrejmosťou je aj americká hypotéka – bezúčelová hypotéka na čokoľvek,
  • prehľad o možnostiach mimoriadnych splátok a predčasného splatenia úveru.

Možností online porovnania hypoték je na internete viacero. Po vyplnení online formulára a jeho odoslaní vám zvyčajne zavolá školený operátor, ktorý s vami preberie všetko to, čo finančný poradca pri osobnom stretnutí. Online porovnanie vám tak uľahčí a urýchli zhromažďovanie informácií o jednotlivých ponukách bánk bez toho, aby ste ich museli osobne navštevovať.

Hypotéku online si môžete porovnať priamo TU. Unsplash

Návšteva banky vs. online porovnanie – nevýhody

Pri online porovnaní hypoték žiaden porovnávač nepopisuje presný interný proces poskytovania  hypoték jednotlivými bankami. Každá banka totiž ohľadom bonity pristupuje ku klientom rôznym spôsobom (analýza rentability, potrebné dokumenty ohľadom príjmu…). Napríklad, ak vám jedna banka neposkytne úver, tak to ešte nutne nemusí znamenať, že ho nedostanete v inej banke.

V banke ale zase nezískate taký veľký prehľad o trhu s hypotékami. Finančný poradca banky sa väčšinou snaží budiť dojem, že najvýhodnejšie podmienky má práve tá banka, v ktorej pracuje. Ak teda preferujete nezávislý pohľad na hypotéky využite online porovnávač.

 

Vedeli ste, že…

… externý finančný poradca nie je zadarmo?

 

Na čo si treba dať pozor pri hypotéke

Základom pri každej hypotéke je dať si pozor na podmienky, ktoré ako žiadateľ musíte spĺňať počas celej doby splatnosti hypotéky. Tie sa dozviete osobným kontaktom v banke aj online porovnaním. Pozor si treba dávať najmä na nasledovné:

  • Fixácia – fixovanie na kratšie obdobie je za menší úrok. Avšak v období vysokej inflácie a rýchleho rastu cien neváhajte a radšej si zvoľte fixovanie úroku na dlhé obdobie (10 rokov a viac).
  • Mimoriadne bezplatné splátky – je výhodou, ak môžete robiť mimoriadne splátky aj mimo výročia fixácie. V banke sa na to určite opýtajte.
  • Znalecký posudok – môžete si najať externého alebo interného znalca. Pamätajte ale na to, že posudok od externého znalca nemusí banka vždy akceptovať. Ideálne je, ak je spolupráca znalca a banky čo možno najužšia.
  • Predčasné splatenie – banka má právo na maximálne 1 % z predčasného splatenia časti úveru, a to aj za predpokladu, že predčasne splácate viac ako 20 % zo zostávajúcej istiny.
  • Poplatky – najlepšie je informovať sa priamo v danej banke, kde si plánujete vziať hypotéku. Online porovnanie vám dá iba orientačnú predstavu o základných poplatkoch, ale nedozviete sa všetko. Informujte sa napríklad aj o poplatkoch za zmeny na hypotéke, za vyňatie spoludlžníka, za upomienky…

Veľmi dôležité je aj poistenie splácania úveru. Dobre si preštudujte podmienky poistného krytia. Pamätajte tiež na to, že zvýhodnený úrok môže byť viazaný na vedenie iných produktov v banke – bežný účet, poistenie úveru, kreditná karta… Scott Záver

Osobná návšteva banky aj online porovnanie majú svoje výhody a nevýhody. Nedá sa preto jednoznačne povedať, čo je výhodnejšie. Pokiaľ sa ale zvyknete spoliehať iba na seba, tak bude pre vás lepší osobný kontakt. V opačnom prípade vám relevantné informácie ku hypotékam poskytne aj školený poradca, ktorý vám zvyčajne zavolá ihneď po vyplnení online formulára v porovnávači.

 

PR článok