10 štátov, ktoré sú najviac ohrozené realitnou bublinou

Nezastaviteľný rast cien nehnuteľností postupne prehrieva realitné trhy. Podľa expertov to vo viacerých štátoch sveta vedie k nafukovaniu realitnej bubliny. Nadhodnotené ceny realít sa stávajú hrozbou aj pre našich susedov. Až 3 krajiny susediace so Slovenskom sa v rebríčku štátov, ktoré sú najviac ohrozené realitnou bublinou, dostali do TOP 10.

Najviac ohrozeným štátom je Nový Zéland

Do rebríčka zostaveného agentúrou Bloomberg sa dostalo 30 štátov patriacich do zoskupenia OECD. Pri každom štáte bolo hodnotených 5 kľúčových kritérií, na základe ktorých sa potom zostavilo konečné poradie. Tomu dominuje Nový Zéland, ktorý je spomedzi 30 hodnotených štátov k prasknutiu realitnej bubliny najbližšie. Môžu za to práve vysoko nadhodnotené ceny nehnuteľností, ktoré vlani vzrástli až o 30 %. Zdroj: pixabay.com

Medailové pozície aj pre ČR a Maďarsko

Nový Zéland nemusí vydržať na nelichotivej vedúcej priečke dlho. Analytici totiž očakávajú, že tamojší rast cien sa do konca roka spomalí a ceny miestnych nehnuteľností sa znížia o 10 %. V prípade naplnenia tohto scenára by sa na čelo rebríčka mohol dostať niektorý z našich susedov. Bližšie k tomu má ČR, ktorá skončila na 2. mieste pred Maďarskom. Z okolitých štátov sa v prvej desiatke umiestnilo aj Rakúsko, ktoré obsadilo 8. pozíciu.

10 štátov, ktoré najviac ohrozuje realitná bublina:

1. Nový Zéland

2. Česká republika

3. Maďarsko

4. Austrália

5. Kanada

6. Portugalsko

7. USA

8. Rakúsko

9. Rusko

10. Luxembursko Zdroj: themreport.com

Slovensko sa do zoznamu 30 štátov, ktoré tvoria súčasť tohto rebríčka, nedostalo. Z okolitých krajín v ňom nefiguruje ani Ukrajina. Okrem Česka, Maďarska a Rakúska sa v ňom spomedzi našich susedov ocitlo ešte Poľsko, ktoré obsadilo 21. pozíciu.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: bloomberg.com

Zdroj foto: econlib.org, pixabay.com, themreport.com