Krásne presvetlený interiér: Rodinný dom s preskleným átriom uprostred

Množstvo denného svetla v interiéri – to je dominantný prvok luxusnej vily v obci Hôrky, ktorá sa nachádza iba 3 km od Žiliny. Veľké presklené plochy tvoria značnú časť fasády rodinného domu a vdychujú mu jedinečnú vizuálnu podobu.

Foto: Dominik Diko

Moderná vila je symbolom zdravého bývania, pretože veľké okná prinášajú do príbytku nielen dostatok svetla a čerstvého vzduchu, ale aj solárnych ziskov, ktoré majitelia môžu využiť na znižovanie nákladov na vykurovanie.

Minimalizmus a elegancia

Rodinný dom je situovaný na kopci, na pozemku s výmerou 990 m2. Je určený pre 4-člennú domácnosť a jeho súčasťou sú priestranná obývačka spojená s kuchyňou, 4 izby, 2 šatníky a 2 kúpeľne. Ide o prémiový dom, ktorý postavila spoločnosť DEVELOPA s.r.o. a pri jeho návrhu oslovila Ing. arch. Andreja Svetka z Architec2re Svetko + Česneková, s.r.o. Jeho úlohou bolonájsť formu zástavby, ktorá by využila tvar pozemku, ale zároveň sa plne prispôsobila aj územiu vo svahovitom teréne s výhľadom na mesto. Čerešničkou na torte tohto inovatívneho projektu je súkromný kúsok raja uprostred domu. Architekt pristúpil k ešte stále netradičnému riešeniu zástavby so zabudovaným átriom v strede objektu formou bohatého presklenia. To umožňuje výhľad z kopca na mesto aj z priestorov umiestnených v hĺbke dispozície. Stavbu podčiarkuje súčasne zariadený interiér, v ktorom dominujú svetlé farby v kombinácii s dekorom dreva.

Foto: Dominik Diko

Foto: Dominik Diko

Krásne presvetlený interiér

Veľkú časť tejto vily na kopci tvoria veľké presklené plochy, preto bolo potrebné zakomponovať do domu kvalitné okná. Pri veľkoformátových otvorových výplniach je nevyhnutná dokonalá tepelná izolácia, z toho dôvodu sa použili okenné prvky najvyššieho radu INCON, ktoré z hľadiska technických parametrov patria k najlepším na trhu. „Okná sa skladajú zo 6-komorového plastového profilu a majú stavebnú hĺbku až 84 mm. Pri spojení s trojsklom prinášajú výnimočné tepelnoizolačné vlastnosti a sú vhodné dokonca aj pre pasívne domy,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. Súčasťou okien sú aj 3 tesnenia medzi rámom a krídlom a doplnkové tesnenie pod sklom, esteticky skryté odvodnenie a dva uzatváracie bezpečnostné body či poistka proti chybnej manipulácii. Prednosťou týchto plastových okien sú aj kvalitné profily, ktoré sa na ich výrobu používajú. Tie vďaka množstvu použitého materiálu vynikajú tvarovou a farebnou stálosťou.

Foto: Dominik Diko

Spoľahlivá montáž okien

Aby však okná, ktorých je na tomto rodinnom dome pomerne dosť, plnili svoju funkciu, bola potrebná dôsledná a odborne prevedená montáž. Inak by hrozili nepríjemnosti s tepelnými mostami, ale napríklad aj zhoršené ovládanie či ťažkosti s nastavením okien v budúcnosti. INCON spolupracuje s overenými montážnymi skupinami po celom Slovensku, ktoré sú pravidelne školené a majú prehľad o aktuálnych trendoch a postupoch vo svojom odvetví. „Nebolo pre nás dôležité mať najlacnejšieho dodávateľa, sústredili sme sa na kvalitu použitých prvkov, presnosť dodania a 100 %-nú montáž. Toto je firma, ktorá tieto naše požiadavky spĺňa dlhodobo, pracujeme s nimi na projektoch opakovane. Dokážu nájsť technické riešenie a odborne poradiť aj pri netypických požiadavkách,“ zdôrazňuje Róbert Ďurnek, konateľ realizačnej firmy. V obci Hôrky vyrástol originálny rodinný dom s pôsobivým výhľadom pre komfortné a príjemné bývanie.  

Foto: Dominik Diko

Zdroj: Key Communications

Foto: Dominik Diko