7 častých chýb pri svojpomocnom maľovaní stien a ako im predísť

Maľovanie stien v interiéri je vstupnou bránou do sveta domácich majstrov – zvládne ho každý, kto už niekedy držal v ruke štetec a poradí sa v predajni s farbami. No keďže sa to zdá také jednoduché, robíme pri maľovaní chyby, ktoré nám môžu vzhľad miestnosti zbytočne pokaziť. Pritom stačí pár profesionálnych rád a dosiahnete dokonalý výsledok.

V skutočnosti je maľovanie miestnosti rovnováhou zručnosti, vytrvalosti a pozornosti k detailom. Jednoduché vylepšenia zabezpečia, že váš projekt vyjde bezchybne. Na druhej strane, jednoduché chyby môžu spôsobiť pravý opak. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré robíme pri DIY maľovaní a profesionálne riešenia, ako im predísť.

Chyba #1: Zabudli ste očistiť steny

Prvým dôvodom, prečo chcete maľovať, bývajú obvykle špinavé steny. Vždy treba začať s čistým štítom, najmä v kuchyni, kde sa na stenách usádza viac tuku. Ľudia majú tendenciu preskakovať tento krok, ale je to pre proces nevyhnutné, pretože farba nebude správne držať na špinavom povrchu. Na mastných škvrnách sa pravdepodobne začne odlupovať, v niektorých prípadoch takmer okamžite. Nechajte poškodený povrch úplne vyschnúť a potom pomocou škrabky odstráňte všetko, čo nie je hladké, až potom naneste základný náter.

Zdroj: homedepot.com

Chyba #2: Vynechanie opravy dier v stene

Pred maľovaním sa oplatí povrch preskúmať, aby ste našli kazy na stenách. Ignorovanie dier alebo ošúchaných rohov vám zbytočne pokazí konečný vzhľad, pritom stačí malá oprava. Pomocou flexibilného stierkovacieho noža alebo špachtle naneste malé množstvo stierkovej hmoty alebo sadry do preliačin. Po zaschnutí zľahka obrúste brúsnym papierom a upravte farbou. Možno budete musieť natrieť väčšiu plochu, pretože steny môžu farbu nasávať rôzne v závislosti od pórovitosti. Nechajte zaschnúť, obrúste do hladka a znova upravte.

Zdroj: fotosearch.com

Chyba #3: Šetrenie na základnom nátere

Áno, maľovať miestnosť dvakrát je otravné, ale použitie základného náteru je to, čo zaistí farbu, ktorú ste si vybrali, s menším počtom vrstiev farby. Niektoré farby náterov, najmä jasné žlté, zelené, červené či oranžové, potrebujú samostatný základný náter, aby vyzerali živo. Zabezpečiť, aby vám nepresvitala stará farba, je jednoduché. Na začiatku naneste základný náter (v predajniach ho nájdete aj pod názvom „podkladová farba do interiéru“ alebo „univerzálny základ“) a potom naneste jednu alebo dve ďalšie vrstvy farby, kým nebude vyzerať jednotne. Keď základný náter vynecháte, možno budete musieť farby nanášať viackrát. Ak si chcete prácu urýchliť, hľadajte základný náter s rýchloschnúcim zložením.

Zdroj: hometalk.com

Zdroj: The Spruce / Margot Cavin

Chyba #4: Natieranie druhej vrstvy skôr, ako prvá zaschne

Nikoho nebaví pozerať sa na schnúcu farbu, ale pri DIY maľovaní sa oplatí vyzbrojiť trpezlivosťou. Ponáhľanie sa s nanesením druhej vrstvy predtým, ako prvá úplne zaschne, môže prvú vrstvu farby čiastočne „odlepiť“. To bude mať za následok nerovnomerné sfarbenie, vypukliny, pruhy alebo dokonca odlupovanie. Odporúčame počkať 2 až 4 hodiny pred nanesením druhej vrstvy, ešte dlhšie v prípade farby na báze oleja. Rozhodne druhú vrstvu úplne nevynechajte, riskujete, že váš povrch bude „vráskavý“. Ak chcete opraviť uponáhľanú farbu, počkajte, kým farba vytvrdne, a potom ju prebrúste brúsnym papierom. Očistite miesto mydlovou špongiou a čistou vodou, nechajte zaschnúť a znova naneste.

Zdroj: Shutterstock

Chyba #5: Maľovanie cez škvrnu

Ak chcete, aby vodná alebo farebná škvrna natrvalo zmizla, naneste na ňu špeciálny základný náter proti škvrnám. Niekedy však môže byť aj potom viditeľná, v takom prípade je potrebné premaľovanie základným náterom od rohu k rohu.  

Zdroj: reddit.com

Zdroj: kilz.com

Chyba #6: Príliš dlhé čakanie na odlepenie maliarskej pásky

Strhnutie maliarskej pásky môže byť rovnako zlé ako depilácia voskom. Príliš silné trhanie spôsobí, že budete kričať, keď budete sťahovať okrajovú vrstvu farby. Pomocou žiletky odrežte po obvode, kde sa páska stretáva s lemovaním alebo stenou. Pre čistý okraj pásku pomaly stiahnite.

Zdroj: duckbrand.com

Zdroj: scotchblue.com

Chyba #7: Farba je príliš tmavá

Konečný výsledok s farbou, ktorá je tmavšia, ako sa očakávalo, je bežnou chybou začiatočníkov. Farba je zvyčajne tmavšia ako na vzorke, najmä v miestnosti s minimálnym prirodzeným svetlom. Napraviť vzhľad môže pomôcť pridanie lámp alebo dekoratívnych doplnkov s reflexnými plochami, ktoré odrážajú svetlo. Niekedy sa však tmavá farba nedá zachrániť presvetlením interiérov nábytkom a doplnkami. V takom prípade ju bude treba premaľovať. Na príliš tmavú farbu naneste aspoň o 50 % svetlejšiu, ale uistite sa, či sa vám tento odtieň páči.

Zdroj: houzz.com

Zdroj: dengarden.com

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Dreamstime, homedepot.com, fotosearch.com, hometalk.com, The Spruce / Margot Cavin, Shutterstock, reddit.com, kilz.com, duckbrand.com, scotchblue.com, houzz.com, dengarden.com