Zápach v chladničke: Ako sa ho zbaviť?

Nepríjemné arómy v chladničke môžu mať niekoľko dôvodov. Poradíme vám, ako postupovať čo najefektívnejšie.

Každý majiteľ chladničky vie, že by ju mal pravidelne čistiť, ale kým nerobí problémy, ľahko sa na to zabúda. Keď sa objaví nepríjemný zápach v chladničke, mali by sme zakročiť a vypátrať jeho zdroj. Najlepšie je postupovať od jednoduchších krokov k zložitejším.

Zapáchajúce potraviny

Ak máte v chladničke uložený plesňový syr, karfiol alebo voľne pohodenú očistenú cibuľu, nájdete vinníka veľmi rýchlo. Takéto aromatické potraviny by sme mali skladovať v uzatvárateľných nádobách, ktoré sú čo najviac vzduchotesné. Ak o žiadnej potravine s výrazným pachom neviete, treba pátrať detailnejšie. Prezrite chladničku, či sa v nej nenachádzajú hnijúce kusy zeleniny či ovocia, potraviny po záručnej lehote, kvasiace mliečne výrobky či puknuté vajíčka. Ak ste niečo našli, zlikvidujte to a problém by mohol byť vyriešený.

Zdroj: Dreamstime

Nečistoty v chladničke

Je možné, že zápach naďalej pretrváva, v tom prípade je potrebné potraviny na jednotlivých policiach vyložiť a zistiť, či na stenách, poličkách a mriežkach chladničky neostali zvyšky vytečených pokrmov. Sústreďte sa aj na malé škáry a miesta, ktoré nie sú ľahko viditeľné a voľne prístupné, pretože aj tam sa mohli zachytiť kvapky, ktoré sa teraz rozkladajú a smrdia.

Pred umývaním chladničku vypnite. Všetky časti chladničky umyte handričkou a antibakteriálnym saponátom alebo prostriedkom na umývanie riadu, kde je to potrebné, použite hubku s drsným povrchom. Môžete použiť aj octovú vodu, citrónovú šťavu alebo jedlú sódu, ktoré výborne pohlcujú pachy.

Ak je na zadnej stene námraza, treba ju odstrániť, prípadne aj vložiť do chladničky hrniec s horúcou vodou a nechať pôsobiť. Po takomto umytí chladničku umyte čistou vodou a vyutierajte do sucha. Následne nechajte aspoň hodinu stáť nezapnutú s otvorenými dverami. Až potom ju zapnite do elektriny.

Zdroj: Dreamstime

Upchatý kanálik – odtok

Pri čistení chladničky skontrolujte aj kanálik, ktorý sa nachádza na zadnej vnútornej stene chladničky. Voda ním odteká pri samoodmrazovaní. Ak kanálik pravidelne nečistíte, môže sa stať, že sa upchá. Mala by vás na to upozorniť najprv voda hromadiaca sa na spodku chladničky, ktorá nemá kam odtekať a tak steká dolu po zadnej stene. Ak ste ju prehliadli, môže kanálik už aj zapáchať. Kanálik sa dá prečistiť špeciálnou hadičkou, ktorá môže byť pribalená pri chladničke, alebo ho prečistíte špajdľou či drôtikom obaleným handričkou a saponátovou vodou. Dávajte však pozor, aby ste povrch nepoškriabali.

Zdroj: superobchod.sk

Pohlcovače pachov

Keby ste náhodou stále neboli spokojní s vôňou v chladničke, môžete použiť prípravok určený na pohlcovanie pachov v chladničke, ale zvládnu to aj prírodné prostriedky. Jedným z nich je ocot. Zmiešajte ho s vodou v pomere 1 : 3 a poriadne s ním vyumývajte chladničku. Rovnako užitočná je aj citrónová šťava. Citrón môžete aj rozkrojiť na dve polovice, ktorými následne vyutierate steny aj poličky chladničky a nechajte zaschnúť. Po dvoch hodinách dôkladne vyutierajte chladničku vlhkou handričkou. Na odstránenie zápachu je účinná aj jedlá sóda alebo zrnková káva. Jednoducho ich nasypte na tanierik a vložte na pár dní do chladničky a nepríjemný zápach by mal zmiznúť v priebehu niekoľkých hodín. Dobrou správou je, že tento trik bez problémov funguje aj 2 – 3 mesiace.

Zdroj: electrolux.sk

Ako zápachu v chladničke predchádzať

Jednoduchšia ako tieto zásahy je prevencia. V chladničke by ste mali mať iba také množstvo potravín, ktoré ste schopní v krátkej dobe spracovať a skonzumovať. Vyhnete sa tak nielen zápachu, ale aj plytvaniu potravinami a ušetríte peniaze. Všetky potraviny skladujte v uzavretých obaloch. Dôležité je aj nastavenie správnej teploty v chladničke. Moderné modely vedia na každú poličku nastaviť inú teplotu podľa toho, aké potraviny tam budete skladovať. Staršie chladničky túto vymoženosť nemajú, preto by ste si mali dať pozor na to, akú teplotu v chladničke máte. Teplota by mala mať 4 – 6 °C. Pri tejto teplote vám potraviny vydržia najdlhšie a nezačnú sa rýchlo kaziť. A hoci je to otravné, oplatí sa chladničku raz za čas umyť zvnútra celú aj preventívne, nielen pri vzniku zápachu.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, dodomacnosti.sk, electrolux.sk

Zdroj foto: Dreamstime, superobchod.sk, electrolux.sk