Kúpeľňa s práčkou: Ako vyriešiť, aby to vyzeralo dobre?

Väčšina domácností nemá dostatok priestoru na vytvorenie samostatnej technickej miestnosti s práčovňou. Práčka tak končí najčastejšie v kúpeľni a v poslednom čase býva doplnená aj sušičkou na bielizeň. Máme pre vás tipy, ako efektívne zladiť funkčný priestor a pohodlie kúpeľne.

Zdroj: Schüco Sverige

Umiestnenie práčky do kúpeľne je v menšom byte či dome najprirodzenejším riešením hlavne preto, že pri umývadle, vani či sprche je jednoduchý prístup k inštalácii prívodnej a odtokovej hadice. Obe funkcie, hygiena i pranie, sú navyše mokrou zónou, takže si vyžadujú rovnaké povrchové úpravy podlahy a stien a tiež odsávanie vlhkosti pomocou ventilátora. Nie je žiadnou vedou postaviť práčku do kúpeľne, robí sa to už desiatky rokov. Umením je skombinovať všetky potrebné zariadenia a pomôcky tak, aby slúžili pohodlne a vyzerali esteticky.

Zdroj: Pinterest

Na čo treba pri kúpeľni s práčkou myslieť?

Pri plánovaní kúpeľne s práčkou stojí pred vami úloha rozmiestniť po obvode miestnosti umývadlo, vaňu alebo sprchový kút a práčku tak, aby v strede ostal dostatok priestoru pre manipuláciu s bielizňou, ale aj hygienické úkony pri umývadle a pri sprchovaní či kúpeli. Netreba zabúdať ani na kôš na špinavú bielizeň a úložné priestory na hygienické a čistiace pomôcky.

Zdroj: Motivo Design Studio

Pre komfortné usporiadanie potrebujete miestnosť s plochou minimálne 5,5 m2, ak sa miesto vane uspokojíte so sprchovacím kútom, tak aspoň 4 m2. Ak máte kúpeľňu väčších rozmerov, môžete uvažovať aj nad sušičkou, WC či miestom na sušiak bielizne. V každom prípade si do kúpeľne nainštalujte výkonný odsávač pár, ktorý odvedie vlhkosť vznikajúcu pri sprchovaní, kúpaní, praní a sušení bielizne. Zabránite tak usádzaniu kondenzátu na stenách a vzniku plesní.

Zdroj: YODER design, LLC

Ako môžete ušetriť miesto?

  • Vymeňte krídlové dvierka za posuvný prvok – nebudete musieť od dvierok odstupovať a zabránite tým kolíziám, keď sa dvierka skrinky zrazia s dverami sprchového kúta a podobne. Pre tento účel vám poslúžia posuvné dvere na sprche alebo „harmonikové“ dvere na zakrytie výklenku s práčkou alebo policami.

Zdroj: The Design Villa

  • Uprednostnite vstavané zariadenie – či už na práčku alebo na skrinky. Umožní vám to maximálne využiť úložný priestor a skryť neporiadok

Zdroj: Block Renovation

  • Využite výklenky – do posledného centimetra. Môže v ňom byť sprchový kút alebo práčka, nad ktorú ešte môžete umiestniť sušičku, kotol alebo police.

Zdroj: Tass Construction Group

  • Vytvorte si dostatok vodorovných plôch a úložného priestoru – s práčkou či sušičkou s predným plnením môžete získať pracovný pult alebo príručný priestor pri umývadle. Sú síce trochu širšie ako modely s vrchným plnením, ale umožňujú lepšie vertikálne využitie priestoru.

Zdroj: CHRISTOPHER LEE FOTO

Zdroj: room.technoluxpro.com

  • Kúpte si kombinovanú práčku so sušičkou – oddelené spotrebiče podávajú lepší výkon, záleží to však na vašich prioritách. Môžete tiež využiť vertikálny priestor umiestnením sušičky na práčku s predným plnením, uistite sa však, či ste si vybrali modely, ktoré sú určené na stohovanie.

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Pinterest

  • Vyberte si výsuvný kôš na bielizeň - je skvelý na ukrytie špinavej bielizne pred zrakmi a nezaberá priestor na podlahe.

Zdroj: Pinterest

Zdroj: trendir.com

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, houzz.com.au

Zdroj foto: Schüco Sverige, Motivo Design Studio, YODER design LLC, The Design Villa, Christpher Lee Foto, Block Renovation, room.technoluxpro.com, room.technoluxpro.com, Pinterest, trendir.com, Tass Construction Group