11 stredných škôl v Košickom kraji prejde debarierizáciou

Košický samosprávny kraj (KSK) je zriaďovateľom viac ako 60 stredných škôl. Všetky sú vybavené základnými bezbariérovými prvkami. Komplexnou debarierizáciou zatiaľ neprešla ani jedna. Zmenia to rekonštrukčné práce v 11 školách.

Školy získali prostriedky z Plánu obnovy

Vybrané stredné školy môžu debarierizovať svoje priestory vďaka peniazom z Plánu obnovy. Získali ich v rámci výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na úplnú debarierizáciu väčších stredných škôl, ktorú vlani vyhlásil rezort školstva. Nenávratný príspevok mohli získať stredné školy s viac ako 275 žiakmi. Vzhľadom na nedostatočný počet žiakov a zdĺhavý proces vybavovania administratívnych náležitostí v prípade škôl sídliacich v pamiatkových budovách bol príspevok schválený „iba“ 11 školám.

11 škôl v KSK, ktoré čaká debarierizácia:

- Hotelová akadémia, Južná trieda 10, Košice
- Obchodná akadémia, Watsonova 61, Košice
- Stredná športová škola, Tr. SNP 104, Košice
- SOŠ informačných technológií, Ostrovského 1, Košice
- SOŠ technická, Hviezdoslavova 5, Rožňava
- SOŠ technická, Partizánska 1, Michalovce
- Gymnázium Ľudovíta Štúra 26, Michalovce
- Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce
- Gymnázium, Kollárova 17, Sečovce
- Gymnázium, Javorová 16, Spišská Nová Ves
- Gymnázium, Horešská 18, Kráľovský Chlmec

Úplná debarierizácia školských priestorov

11 škôl získalo príspevky v rôznej výške v závislosti od druhu a rozsahu prác. Celková suma finančných prostriedkov pre vybrané školy dosahuje 1,4 mil. €. Vyčlenené peniaze slúžia na financovanie rekonštrukčných prác, ktorých cieľom je odstránenie všetkých stavebných bariér pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Do zoznamu oprávnených výdavkov patria takisto náklady na kúpu potrebných prístrojov a zariadení. Školy môžu časť získaných peňazí použiť na stavebný dozor a prípravu projektovej dokumentácie. Stavebné práce financované z Plánu obnovy musia byť hotové do konca roka 2026. Zdroj: oake.sk

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj: Košický samosprávny kraj – web.vucke.sk
Zdroj foto: oake.sk