V malebnej chorvátskej dedinke si teraz môžete kúpiť dom za 13 centov

Mesto Legrad v severnom Chorvátsku predáva domy za 13 centov. Má to však podmienku -obyvatelia sa musia zaviazať, že tu zostanú najmenej 15 rokov.

Zdroj: toptenews.in

Na celom svete prebieha očividný exodus obyvateľov z vidieka do miest. To je nepochybne trend aj v Chorvátsku, kde sa občania sťahujú do metropolitných miest ako Záhreb, Rijeka či Dubrovník. Pritom malebné dediny zostávajú opustené. Niekoľko miestnych správ však zvolilo veľmi kreatívnu stratégiu. Najkurióznejšia je dedinka Legrad, ktorá sa rozhodla „streliť“ svoje opustené domy za ohromujúco nízku cenu - výmenou za 15-ročný záväzok kupujúceho.

Zdroj: Wikimedia

Dnes je dedina blízko maďarských hraníc, domovom približne 956 obyvateľov, toto číslo však bolo pred 50 rokmi oveľa vyššie. Pred rozpadom Rakúsko-Uhorska bol Legrad, ktorý zahŕňa svieže lúky a husté lesy, druhým najväčším populačným centrom v Chorvátsku. Ale keďže sa z neho stalo pohraničné mesto s malým dopravným spojením do iných miest, počet obyvateľov dramaticky klesol. Pohotovostný plán Legradu však uvádza malé vidiecke mesto späť na mapu.

Zdroj: Alamy

Dedina začala s 19 opustenými domami, ktoré naliehavo potrebovali majiteľa. Doteraz sa ich predalo 17 za cenu len jednej kuny (alebo 13 centov). Navyše noví majitelia domov nemusia zaplatiť všetky potrebné opravy, pretože veľkorysá obec ponúka obyvateľom až 25 000 kuna (asi 3 300 EUR) na akékoľvek vylepšenie schátraných stavieb. Samozrejme, ako každé lákadlo, ktoré sa zdá byť príliš dobré na to, aby to bola pravda, má to jeden háčik: obyvatelia sa musia zaviazať zostať vo svojich nových domovoch najmenej 15 rokov. Z tohto dôvodu by teda mali byť mladší ako 40 rokov a tiež primerane finančne zabezpečení.

Zdroj: Alamy

Napriek tomu, že niektorí by sa z toľkých stavebných úprav zhrozili, iným to dáva príležitosť prerobiť si domov na štýl podľa svojich predstáv. Zdá sa, že je to aktuálne najlepšia realitná ponuka na svete a my im držíme palce, aby dokázali obrátiť trend a pritiahli ľudí stráviť viac času na vidieku.

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Alamy, Wikimedia, toptenews.in