Japandi štýl – alebo ako spojiť Škandináviu s Japonskom

Kým spájanie niektorých protipólov dopadne fiaskom, v iných prípadoch zožne celkom slušný úspech. Podobné je to pri interiérovom štýle japandi, ktorý vznikol fúziou dvoch smerov prichádzajúcich z úplne iných kultúr, regiónov a dizajnérskych oblastí.

Zdroj: porcelanosa.com

Napriek badateľným rozdielom medzi dizajnom v Japonsku a na severe Európy jestvuje zopár spoločných znakov, ktoré umožňujú jednotlivým štýlom nájsť spoločnú reč. Práve tie sa stali základom vzniku nového smeru, ktorý je ďalším z príkladov, ako kombinovať viaceré prvky a vytvárať z nich neobvyklé dizajnérske návrhy.

Zdroj: thedesignedit.com.au

Typické prvky japondi štýlu:

 

Minimalizmus a priestrannosť – Čo najmenej doplnkov, žiadne gýčové dekorácie a dôraz na zariadenie, ktoré šetrí priestor. Práve to je základom minimalizmu, na ktorom si japonský štýl vždy zakladal. Podobne je na tom aj škandinávsky dizajn, ktorý sa opiera o priestrannosť a čo najlepšie prevzdušnenie jednotlivých miestností.

Zdroj: thegoodsheet.com.au

Dôraz na prírodné materiály – Ani japonský, ani škandinávsky štýl sa nezaobíde bez prírody, najmä bez prítomnosti dreva. Japandi však využíva aj iné prírodné materiály a do domácností vnáša teplú a hebkú kožu zo severu, ktorú dopĺňa hrejivý a nenáročný bambus z východu.

 

Zdroj: Powda Constructions

Ručne vyrobené doplnky – Kreativita je bežnou súčasťou japonských interiérov, čiže o ručne vyrobené doplnkyv nich núdza nie je. Škandinávci si zas zakladajú na tradíciách, ku ktorým patrí aj tvorba hand-made doplnkov. Pre japandi štýl sú tak vlastnoručne zhotovené dekorácie úplne prirodzené.

 

Zdroj: lesoleil.com

Ktoré farby japandi využíva

Pestrosť a výrazné akcenty pri tomto štýle určite nečakajte. Kým na chladnom severe Európy sa nosí hlavne biela, sivá a svetlohnedá, Japonci si potrpia na zemitých, prípadne pastelových odtieňoch. Rozmanitosť a snaha o excentrické pojatie vzhľadu izieb tak určite neprichádza do úvahy. 

 

Zdroj: avaurbanoasis.com

Aké vlastnosti japandi zdobia:

- čistota

- šetrnosť

- neutralita

- presvetlenie

 

Zdroj: studio-revolution.us

Štýl, ktorý nebude pre každého, no určite dokáže osloviť masy. Obzvlášť v dobe, kedy rastie dopyt po jednoduchosti, udržateľnosti a minimalizme. Práve pre interiéry, ktoré sa zariaďujú v takomto duchu, je japandi štýl ako ušitý na mieru.

Zdroj foto: mynicehome.sg, porcelanosa.com, thedesignedit.com.au, thegoodsheet.com.au, Powda Constructions, lesoleil.com, avaurbanoasis.com, studio-revolution.us