Inteligentné matrace – zlepšia zdravie, odhalia neveru

Smart technológie nie sú v našich domácnostiach žiadnou novinkou. Svoje miesto si už dlhší čas nachádzajú aj v matracoch, a to v rôznych podobách s rôznymi funkciami.

Kým niektoré sú považované za skvelý nápad, ktorý môže zlepšiť naše zdravie, iné poburujú a dvíhajú hlasy kritikov, ktorí by ich najradšej dostali preč z trhu. Výrobcovia inteligentných matracov totiž občas prichádzajú so šokujúcimi nápadmi, ktoré potvrdzujú, akou dvojsečnou zbraňou sú moderné technológie.

Zdroj: sleepopolis.com

Žiadne preležaniny

Japonci sú známi priekopníci technologických noviniek, čo potvrdila aj spoločnosť Molten Corp. Tá predstavila niekoľko druhov zdravotníckych matracov, napr. Leios alebo Amanda, ktoré sú účinné hlavne proti preležaninám. Vzduchové bunky zabudované v matraci sú totiž na základe monitorovania polohy tela, dĺžky spánku, času prebudenia alebo odchodu z postele schopné regulovať polohu matraca, čo pomáha menej mobilným osobám pred preležaninami.  

Zdroj: molten.co.jp

 

Koniec chrápaniu

Regulovať polohu podľa potreby dokáže aj matrac Tempur-Pedic od spoločnosti Tempur Sealy International. Ten sa ale neorientuje na ochranu pred kŕčmi a preležaninami, ale bojuje proti chrápaniu. Vďaka senzorom, ktoré okamžite zachytia zvuk chrápania, sa matrac sám od seba aktivuje a upraví do optimálnej polohy. Pomocou mobilnej aplikácie zároveň každé ráno poskytne majiteľovi informácie o kvalite spánku, prípadne aj podá rady, ako ho zlepšiť.

Zdroj: tempurpedic.com

Nevera odhalená

Úloha matraca Smarttress, uvedeného na trh španielskou firmou Durmet, so zdravím veľa spoločného nemá. Pomocou 24 zabudovaných senzorov sa stará o vyhodnocovanie intenzity pohybov na posteli a vďaka ultrazvukovému snímaču určuje, v ktorej časti postele a ako dlho sa uskutočňujú. V prípade, že ich matrac označí za podozrivé, majiteľa upozorní sms správou. Systém ale nie je dokonalý a nevie posúdiť, či ide o skutočnú neveru, alebo o inú aktivitu.   Zdroj: Durmet

Ceny uvedených matracov sa pohybujú rôzne. Napríklad posledný z modelov stál po príchode na trh skoro 2000 €. O nič lacnejšie nie sú ani prvé dva z uvedených produktov. Do predaja sa však pravidelne dostávajú nové smart matrace, ktoré postupne plnia trh, takže ich ceny budú časom klesať.