Inteligentná domácnosť: Čo to je, ako funguje a oplatí sa do nej vôbec investovať?

Inteligentná domácnosť, z anglického výrazu „smart home“, nie je v súčasnosti ničím nezvyčajným. Chod domácnosti v mnohých smeroch zjednodušuje, urýchľuje a zefektívňuje. Je to moderný prostriedok, vďaka ktorému bude váš život pohodlnejší. Zautomatizovaním niektorých činností v domácnosti získate čas navyše, ktorý môžete využiť oveľa príjemnejšie.

Inteligentná domácnosť Zdroj: pexels.com

Čo je to inteligentná domácnosť?

Či už máte zakúpený projekt na moderný rodinný dom, rozostavaný poschodový rodinný dom za mestom, alebo bývate v útulnom byte, inteligentnú domácnosť si môžete užívať kdekoľvek. Celý systém funguje na princípe domácej automatizácie pomocou šikovných technológií. Vďaka nim už nebudete musieť manuálne zapínať a vypínať svetlá, kúrenie či alarm.

Inteligentné technológie hravo zvládnu aj ovládanie elektrických spotrebičov podľa vami nastavených kritérií. Pod automatizáciou si predstavte proces, pri ktorom sa z obyčajného „hlúpeho“ zariadenia stane šikovné. To bude pracovať automaticky bez toho, aby ste mu to museli zakaždým „prikázať“.

Ako fungujú zariadenia v rámci inteligentnej domácnosti?

Osvetlenie a zariadenia, ktoré to dovoľujú, môžu fungovať na systéme automatického senzoru. Ten pri zaznamenaní pohybu v miestnosti automaticky zariadenie spustí, prípadne vypne. Ďalšou možnosťou sú komplexné systémy, na ktoré ich zvyčajne napojí odborník.

Spolu tak môžu komunikovať napríklad kúrenie s klimatizáciou, žalúziami či vetraním. Vďaka nainštalovaným senzorom a čidlám vyhodnotia aktuálnu teplotu a čo najefektívnejšie a najrýchlejšie sa budú snažiť dosiahnuť teplotu, ktorú ste si želali vy.

Inteligentná domácnosť Zdroj: pexels.com

Oplatí sa do inteligentnej domácnosti investovať?

Mnohí si určite myslia, že inteligentná domácnosť je len pre moderných a lenivých ľudí alebo pre silných vorkoholikov, ktorí nemajú čas strácať čas čo i len so zapínaním domácich spotrebičov. Smart domácnosť je ale v skutočnosti vhodná úplne pre každého.

Veď komu by sa nepáčilo, ak by vám robotický vysávač povysával dom aj keď tam nie ste, alebo kávovar automaticky pripravil lahodnú kávu, keď vám zazvoní budík, či aby sa závesy samy roztiahli po prvých ranných lúčoch.

Komfort však ani zďaleka nie je to jediné, čo so sebou takto upravená domácnosť prináša. V prvom rade vám šetrí peniaze a znižuje spotrebu energií. Napríklad, ak klimatizácia efektívne „komunikuje“ so žalúziami, namiesto toho, aby ju systém počas horúcich dní zapol na plný výkon, automaticky naklopí žalúzie. Tým sa do miestnosti dostane menej slnka a na chladenie sa spotrebuje menej energie, čo určite pocítite aj na vašej peňaženke.

Inteligentná domácnosť Zdroj: pexels.com

Veľmi úsporná je napríklad aj funkcia automatického vypínania svetla. Ak sa v miestnosti nikto nenachádza, vďaka inteligentným technológiám sa samo vypne. Počas vašej neprítomnosti sa automaticky znižuje aj požadovaná teplota či prívod elektriny do zásuviek. Týmto opatrením sa minimalizuje pohotovostná spotreba, čo je nielen ekonomické a ekologické, ale aj bezpečnejšie. Inteligentná domácnosť teda pomôže nielen vám, ale aj životnému prostrediu.