Bratislava rieši nájomné byty 

Mesto Bratislava chce v priebehu roka spracovať a prijať strategický dokument o bytovej politike v horizonte 20 až 30 rokov. Pre TASR to uviedol jeho hovorca Peter Bubla.

 

Zdroj: Envato Elements

„Sme pripravení prípadne spracovať aj nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré bude jednoznačne popisovať niektoré postupy a procesy pri výstavbe alebo získavaní nových nájomných bytov," povedal. Bratislava podľa neho začne získavať nájomné byty viacerými spôsobmi, rekonštrukciou prázdnych objektov na území mesta, spoluprácou s developermi, spoluprácou s partnermi, ktorí sú ochotní investovať do nájomného bývania, a vlastnou výstavbou.

V súvislosti s rokovaním s developermi dodal, že mesto chce, aby vyčlenili časť svojich bytových jednotiek na dostupné nájomné byty s regulovaným nájomným, ktoré by prešli do správy mesta. „Podobne sme mali stretnutia aj s poisťovňami, na ktorých sme otvorili diskusiu a vyjasňujeme si vzájomné podmienky," konštatoval.

Zároveň informoval, že Bratislava sa stala súčasťou pracovnej skupiny na Ministerstve dopravy a výstavby SR a snaží sa aktívne vstupovať do tvorby legislatívy v prospech podpory nájomného bývania," priblížil hovorca mesta.

„Nový priestor, pozemok či budovu pre náhradné nájomné bývanie hľadá mesto tiež v mestskej časti Dúbravka. Tamojší starosta Martin Zaťovič prisľúbil súčinnosť a rozprávame sa o viacerých lokalitách," uviedol Bubla s tým, že na rozdiel od projektu domu Pri kríži chce hlavné mesto priniesť Dúbravke komplexné riešenie nielen bytového domu, ale aj verejného priestoru a dopravy, aby bol pridanou hodnotou aj pre Dúbravčanov. „A chceme ho predtým riadne odkomunikovať s Dúbravčanmi," zdôraznil Bubla.

Mesto Bratislava v súčasnosti spravuje 877 nájomných bytov, mestské časti majú v správe približne 1000 bytov, uzavrel hovorca.

Zdroj: TASR