Aj takto môže vyzerať bytovka budúcnosti

Ani zjavne najlepšie a najkrajšie návrhy nie sú zárukou víťazstva v architektonických súťažiach. Presne to sa stalo projektu futuristického bytového domu s vystupujúcimi kruhovými balkónmi, ktorý by pokojne mohol byť príkladom bytovky budúcnosti.

Zdroj: hamonic-masson.com

Bývanie v nadštandardnom byte s vlastným bazénom v jednej z lukratívnych štvrtí slnečného Cypru. Znie to ako bežná ponuka tamojšieho realitného trhu, no za tou sa ukrýva oveľa viac. Limassol Tower sa totiž mohla stať prototypom bývania v exkluzívnej bytovke  budúcnosti, no kvôli neúspechu v architektonickej súťaži sa jej to nepodarí, aspoň zatiaľ. Návrh z ateliéru Hamonic + Masson & Associés je však dostatočne kvalitný na to, aby inšpiroval iné projekty.

Zdroj: hamonic-masson.com

Organický vzhľad s vysunutými kruhovými bazénmi

Aj keď prepracovaný projekt ide príkladom po všetkých stránkach, pozornosť si získal najmä vzhľadom. Ten bol navrhnutý v originálnom exkluzívnom tvare tvorenom viacerými kruhmi. Tie vystupujúz obdĺžnikového pôdorysu stavby a v podobe vysunutých bazénov upravujúcich dispozíciu jednotlivých bytov robia dizajn 55-metrovej obytnej veže jedinečným.

Zdroj: hamonic-masson.com

Dizajn projektu inšpirovaný koexistenciou s prírodou

Kruhy nezohrali kľúčovú úlohu len pri návrhu bazénov na jednotlivých poschodiach objektu. Architekti ich zakomponovali aj do prízemného verejného priestranstva. Tam ich využili ako ideálny tvar oddychových ostrovčekov obklopených živou zeleňou. Z vtáčej perspektívy tak pripomínajú akési huby v lese, čím odrážajú celkový koncept projektu inšpirovaný prírodou.

Zdroj: hamonic-masson.com

19 nadštandardných bytov v atraktívnom objekte, niektoré z nich aj s vlastným nadzemným bazénom, napriek tomu projekt ostáva na papieri, aspoň nateraz. Limassol Tower neoslovil vyhlasovateľov súťaže tak ako víťazný projekt. Vzhľadom na koncept a prepracovaný dizajn však môže byť inšpiráciou pre návrhy iných bytoviek, prípadne byť oživený v inej súťaži, kde ocenia jeho nadčasového ducha a ako bytovku budúcnosti ho aj následne zrealizujú.