Aj farmy môžu mať moderný dizajn, pozrite si 10 najkrajších

Architekti na celom svete sa radi pohrajú s rustikálnym štýlom, aby vytvorili úplne novú kvalitu. Pozrite sa, ako tieto moderné farmy spájajú staré a nové s úžasným výsledkom.

Urobiť zo starých vecí nové je nekonečnou výzvou architektúry a inšpiráciou pre dizajnérov a architektov z celého sveta. V poslednej dobe sa do centra pozornosti dostáva aj najtradičnejší motív bytovej architektúry, teda vidiecky statok. Moderné farmy využívajú bežné prvky z tradičných vidieckych hospodárskych budov - drevené obklady, šikmé strechy a loftové viacúrovňové priestory.  Na tomto základe vytvárajú elegantnejší vzhľad domu, ktorý je viac efektívny, ale stále spojený s  prírodným prostredím. Prinášame vám inšpiratívne projekty, ktoré sa pohybujú od jednoduchých prestavieb až po úplne nové štruktúry, pričom každá je vynaliezavejšia a elegantnejšia ako pôvodná.

Plávajúci dom pri New Yorku

Dizajnér Tom Givone zrekonštruoval schátraný statok z 20-tych rokov 20. storočia v Catskills na modernistickú rezidenciu. Vytvoril veľkú svetlú budovu s veľkorysou kuchyňou, jedálenskými a spoločenskými priestormi. K rozšíreniu patrí aj pôsobivá presklená veranda, ktorá vyčnieva cez hladinu susedného potoka. Dom je k dispozícii na podujatia a dovolenky a je definovaný jednoduchou uhlovou geometriou a zaplavený prirodzeným svetlom.

Zdroj: minimalblogs.com

Nový pohľad na tradičné materiály

Reydon Grove Farm sa nachádza na okraji poľnohospodárskej pôdy v okrese Suffolk vo Veľkej Británii. Budova z dielne štúdia Norm Architects s plochou strechou sa rozkladá plošne do šírky a jej presklené steny ponúkajú úžasný výhľad na okolitú krajinu. Drevené detaily na fasáde a v interiéri budovy pripomínajú ľudový štýl farmy, ktorý je zrejmý aj z ostatných budov tohto objektu.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen, zdroj architecturaldigest.com

Moderné rozšírenie

Farma Mineral Springs House sa nachádza v chránenej krajinnej oblasti v Ontariu v Kanade. Modernistické rozšírenie existujúceho statku určené na obytné priestory pre jeho obyvateľov vytvorili architekti zo Superkül. Prístavba s plochou 93 m2 je pokrytá oceľovými panelmi a drevenými obkladmi IPE, môže sa pochváliť aj množstvom udržateľných prvkov vrátane reflexnej strešnej membrány a motorizovaných svetlíkov.

Foto: Shai Gil, zdroj architecturaldigest.com

Minimalistické majstrovské dielo

Monte da Azarujinha sa nachádza v Portugalsku, v Azaruji v štvrti Évora, a je samostatným žiarivo bielym prírastkom k storočnej farme. Výrazná monochromatická konštrukcia navrhnutá architektmi z Aboim Inglez Arquitectos bola navrhnutá tak, aby hladko spájala interiér s exteriérom.

Foto: Ricardo Gonçalves, zdroj architecturaldigest.com

Príjemný štýl stodoly

Farma Snuck patrí tej istej rodine od roku 1800. Je to trvalo udržateľná farma na ploche 1,2 hektára v Pleasant Grove v Utahu, USA, ktorá bola nedávno ozdobená novou budovou v štýle stodoly od Lloyd Architects v spolupráci s Louise Hill Design. Kamenná štruktúra pripomína tradičný dizajn farmy, je však v modernom duchu, má leštené betónové podlahy a elegantné povrchové úpravy.

Foto: Mark Weinberg, zdroj architizer.com

Dramatické vidiecke sídlo

Čierna stodola v Šentruperte v Slovinsku od návrhárov z Arhitektura d.o.o. je modernou verziou tradičného slovinského senníka, malej štruktúry, na ktorej sa seno suší. Pravouhlá drevená budova má časti vyhradené zábave i poľnohospodárskym účelom, nachádzajú sa tu sklady plodín, zariadenia na sušenie ovocia a tiež zásobníky medu.

Foto: Miran Kambic, zdroj architecturaldigest.com

Svetlý dom v štýle stodoly

Architekti zo štúdia Cutler Anderson Architects vzdali hold tradičnej architektúre farmárskeho domu v regióne Pensylvánie, USA, pričom tento štýl pretransformovali na najjednoduchšiu formu. Dom so štyrmi spálňami na rodinnej farme je na pozemku s rozlohou 38 hektárov. Dvojposchodové rolety znižujú solárny zisk z okien orientovaných na juh a poskytujú súkromie a bezpečnosť. Architekti boli opatrní, aby nedošlo k narušeniu pôdy, vrátane kamenných stien nehnuteľnosti.

Foto: David Sundberg/ESTO, zdroj architecturaldigest.com

Rekultivované materiály vytvorili novú kvalitu

Architekt Caleb Johnson zabudoval pri stavbe štvorizbového farmárskeho domu Ben's Barn v Kennebunku v Maine, USA, zachránené materiály zo starej farmy a stodoly. Rekultivované drevené prvky tvoria drevenú strešnú konštrukciu a vnútorné opláštenie stien, zatiaľ čo skrinky a príslušenstvo pochádzali z moderného domu z 50-tych rokov v Massachusetts.

Foto: Trent Bell Photography, zdroj architecturaldigest.com

Dom s monumentálnymi rozmermi

Architekt David Nossiter oživil chátrajúci komplex stodoly v Suffolku vo Veľkej Británii. Stodola Church Hill Barn podobná katedrále bola renovovaná so strechou vyrobenou zo zachránených materiálov, stenami izolovanými z ovčej vlny a leštenými betónovými podlahami. Nadrozmerné dvere presvetlené veľkými sklenými plochami poskytujú výhľad na okolité polia. Rozľahlý centrálny priestor sa využíva ako galéria.

Foto: Steve Lancefield, zdroj architecturaldigest.com

Ekologická farma

Tento statok, ktorý sa nachádza v Petalume, v kalifornskom údolí Chileno Valley, má rozlohu 65 hektárov a jeho centrálny dom spája tradičný štýl stodoly s modernou udržateľnosťou. Je dielom architektov zo štúdia , Turnbull Griffin Haesloop. Ranč Hupomone má certifikát LEED Platinum a pasívne kúrenie i chladenie, ako aj solárne a fotovoltaické panely. Dvere v štýle stodoly a zadné zasklenie vytvárajú v dome pocit otvorenosti a presvetlenia.

Zdroj: archdaily.com

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: dezeen.com, architecturaldigest.com, architizer.com, archdaily.com