Prenájom priemyselných nehnuteľností sa koncom roku 2018 strojnásobil

Koniec minulého roku bol v oblasti prenájmu developerských parkov v štandarde A veľmi úspešný. Nájomná aktivita sa oproti predošlému kvartálu strojnásobila. Vyplýva to z analýzy realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

 

Zdroj: Adobe Stock

V poslednom kvartáli minulého roku bolo na Slovensku prenajatých spolu 205 905 metrov štvorcových priemyselných priestorov. Podľa CBRE bolo práve toto obdobie najlepším z celého roka. Miera neobsadenosti za toto obdobie stúpla na 9,47 % v celoslovenskom priemere. Väčšina priemyselných priestorov bola prenajatá výrobnými spoločnosťami. Najviac nových zmlúv bolo uzatvorených formou renegociácií (41 %), nasledovali zmluvy dohodnuté ešte pred dostavbou priestorov (37 %) a úplne nové nájmy (12 %).

Nové parky v Senci a Košiciach

Počas posledného štvrťroku boli skolaudované a na trh dodané tri nové nehnuteľnosti s celkovou výmerou 52 970 m². Dve haly sa nachádzajú v Senci, pričom výstavbu jednej z nich realizoval Prologis (15 470 m²) a druhú Karimpol (36 000 m²). Tretiu halu postavila spoločnosť Immorent v Košiciach. V súčasnosti na Slovensku prebieha výstavba piatich developerských projektov s celkovou plochou na prenájom 122 300 m². 61 percent priestorov je už kontrahovaných formou zmlúv o budúcich zmluvách.

Mieru neobsadenosti zdvihla špekulatívna výstavba

Ku koncu roka sme zaznamenali nárast miery neobsadenosti priemyselných nehnuteľností na 9,47 %, čo predstavuje zmenu doterajšieho trendu z minulých rokov, kedy bola miera neobsadenosti na celkovom trhu priemyselných nehnuteľností nižšia ako 5 %. Táto zmena je dôsledkom novej výstavby, ktorá bola realizovaná špekulatívne. V Bratislave a okolí sa miera neobsadenosti koncom roka pohybovala na úrovni 8,87 %, mimo tohto regiónu na 10,72 %.

Nájomné stúplo, vysoká ponuka ho však bude brzdiť

Po dlhej dobe stagnácie sme zaznamenali mierny nárast požadovaného nájomného, a to hlavne v oblasti Bratislavy a blízkeho okolia. Toto bolo spôsobené predovšetkým spustením výstavby a pred-prenájmu Bratislava Airport Park-u developerom P3. V roku 2018 zostala výška požadovaného nájomného stabilná, pohybovala sa na úrovni 3,40 – 4,35 EUR/ m²/mesiac. Rastúca miera neobsadenosti a pomerne vysoká dostupnosť pozemkov na výstavbu vytvárajú tlak na udržateľnosť úrovne dnešného požadovaného nájomného a dotácií, ktoré vedia nájomcovia dosiahnuť.

Očakáva sa útlm kvôli Brexitu

V nasledujúcom období očakávame zmiernenie dopytu potenciálnych nájomcov v porovnaní s rokom 2017 a rekordným rokom 2016. Dôvodom je najmä neistá situácia politických a ekonomických dopadov súvisiacich s Brexitom. Napriek tomu však očakávame stabilný dopyt od spoločností z oblasti e-commerce. Predpokladáme tiež, že ďalšia výstavba bude zvyšovať mieru neobsadenosti a vytvárať väčšiu konkurenciu na trhu priemyselných nehnuteľností.

Zdroj: CBRE