5 užitočných tipov pre výber správneho oplotenia

Súkromie, ochrana majetku, estetická funkcia či praktické využitie. Je toho dosť, čo má oplotenie domu a pozemku na starosti. Tieto úlohy ale dokáže na 100 % plniť len vtedy, ak si dáme záležať na jeho výbere.

Stojí to peniaze, čas aj námahu. Nielenže treba sledovať najnovšie trendy a zbierať poznatky o jednotlivých typoch, s jeho výstavbou, resp. montážou sa spája aj administratíva a návštevy úradov. Už len preto sa oplatí dať si pri výbere oplotenia záležať a radšej nič nepodceňovať. A práve preto vám prinášame týchto 5 tipov, ktoré môžete pri jeho kúpe kedykoľvek uplatniť.

1. Prispôsobte plot typu pozemku – Terén, orientácia, tvar parcely alebo aj potenciál ďalšej výstavby v budúcnosti, to všetko sú faktory, ktoré by pri výbere nového oplotenia nemali byť prehliadané. Práve od nich závisí, po akom type a tvare oplotenia siahnuť. V prípade, že váš pozemok priamo hraničí so susednými parcelami, je vhodné sa o výbere porozprávať aj so susedmi.

2. Zohľadnite polohu a účel plota – V prípade polohy a účelu plota prichádza na rad viacero otáznikov. Aká bude veľkosť oplotenia? Má plot zaistiť úplné súkromie alebo cez neho bude vidno na dvor? Bude obkolesovať záhradku? Má slúžiť tiež ako bezpečnostný prvok? Bude sa využívať ako vstupná brána pre auto? Odpoveď na tieto otázky vám takisto napovie, či vsadiť na veľké a neprehliadnuteľné modely, alebo siahnuť po niečom skromnejšom.

3. Vsaďte na správny materiál – Ak už poznáte veľkosť oplotenia, jeho typ a všetky detaily spojené s tým, či doň bude vsadená schránka, plynomer alebo kôš, môžete sa zamerať na jeho vzhľad. Ten závisí najmä od materiálu, z ktorého je plot zhotovený. Na výber sú rôzne druhy od masívnych betónových cez klasické drevené a kovové až po tie keramické. V prípade, ak bude mať plot pletivo, pouvažujte aj nad voľbou medzi tým poplastovaným a pozinkovaným.   

4. Zlaďte oplotenie s domom – Pri hľadaní správneho plota z hľadiska estetickej stránky vám pomôže jeho zladenie so vzhľadom objektu, ktorý bude obkolesovať. Prispôsobiť ho môžete aj farbám, tvarom a materiálom využívaným v exteriéri. Takto bude celý pozemok vytvárať akýsi jednoliaty celok. Druhou možnosťou je zaexperimentovať a vyskúšať nejaký extravagantný kontrast, teda dať si plot, ktorého vizáž je presným opakom domu a okolia.

5. Nakupujte v serióznej firme – Výber môžete uzavrieť tým, kde sa rozhodnete oplotenie zadovážiť. Slováci sú známi preferovaním najnižšej ceny, čo však často ide na úkor kvality. Samozrejme, neplatí to v každom prípade. Každopádne, plot odporúčame kupovať v serióznej firme, ktorá vám pomôže s výberom, realizáciou a doplnkovým servisom. Chýbať by nemala ani záruka a ochota okamžite vybavovať prípadné reklamácie.  

Ešte jeden dôležitý tip na záver: Komplikovaná slovenská legislatíva vám nedá dýchať ani pri realizácii oplotenia. Nakoľko sa jedná o drobnú stavbu, vyžaduje sa od vás aj jej ohlásenie na príslušnom stavebnom úrade.

 

Zdroj: habitatscreens.com.au

Zdroj: clipgoo.com

Zdroj: usualhouse.com

 

Zdroj: homecenternews.com

 

Zdroj: sombusinessnews.com

 

Zdroj: stratco.com.a

Zdroj: Reality.sk