5 európskych škôl s najlepšími podmienkami pre žiakov

Blížiaci sa koniec prázdnin a s tým spojené prípravy na nový školský rok patria k tým najmenej obľúbeným obdobiam u žiakov aj ich rodičov. Možno by boli viac nadšení, ak by mali možnosť navštevovať niektorú z najlepšie vybavených škôl Európy.

 

Niektoré sídlia v obrovských historických budovách, ktoré po rekonštrukcii pripomínajú skôr paláce, iné sú výkvetom moderného stavebníctva založeného na princípoch trvalo udržateľnej architektúry. Základné a stredné školy, ktorých sídla výrazne prispievajú k vyššiemu pohodliu žiakov, nájdeme po celej Európe. 5 z nich môžeme právom zaradiť k tomu najlepšiemu, čo tu máme.

 

1. Benenden School (Cranbrook, Veľká Británia)

 

Súkromná dievčenská škola z Cranbrooku čoskoro oslávi storočnicu. Oslavy zrejme prebehnú vo veľkom štýle, pretože škola sa vypracovala na jednu z najuznávanejších v celom Spojenom kráľovstve. Nie náhodou sa na štúdium vo viktoriánskom paláci s moderne zrekonštruovaným útulným interiérom hlásia dcéry najprominentnejších Angličanov.

 

2. Boris Eifman Dance Academy (Petrohrad, Rusko)

 

Ak škole udelia nejakú celosvetovú architektonickú cenu, kvalita stavebného diela, v ktorom sídli, je nespochybniteľná. To platí aj o baletnej škole v ruskom Petrohrade, ktorej sa v roku 2015 podarilo získať ocenenie World Architecture Festival pre najlepšiu školu sveta. Porota vyzdvihla najmä nadštandardne vybavené priestory, no pozornosť vzbudzuje aj úsporný profil budovy využívajúcej moderné ekoprvky.

 

3. Kollaskolan School (Kungsbacka, Švédsko)

 

Pri pohľade zvonku by Kollaskolan School medzi najkrajšie európske školy zrejme nezaradil nik. Po vstupe do interiéru však dostanú na frak všetky predsudky. Šikovný interiér zariadený  pomocou prírodných materiálov efektívne kombinuje farby, tvary a materiály, čím vytvára to najútulnejšie prostredie, aké môžu študenti mať. Navyše, budova bola svojho času najväčšou pasívnou stavbou v celom Švédsku, čo zaisťuje aj maximálnu úsporu a zdravú mikroklímu.

 

4. Skälby School (Sollentuna, Švédsko)

 

Aj ďalšia zo škôl sídli vo Švédku, ktoré si dáva na vytváraní podmienok pre žiakov poriadne záležať. Výsledkom môže byť aj takáto viackrídlová budova s priestranným interiérom, ktorý zdobia kombinácie príjemných pastelových farieb. Ako uliate sa k nim hodia hojne využívané drevené prvky prítomné vo väčšine tried, na chodbách aj v telocvični.

 

5. Ørestad Gymnasium (Kodaň, Dánsko)

 

Za poslednou z pätice škôl sa vyberieme do Kodane. V jednej z lukratívnych lokalít nájdeme renomované gymnázium sídliace na pohľad v jednoduchom, no prepracovanom ekologickom objekte. Jeho dominantou je priestranný interiér vsádzajúci na komfortné drevené prvky, ktoré jednotlivým miestnostiam dodávajú patričný šmrnc. Interiér nemá prepracované iba triedy, ale aj spoločné chodby, v ktorých sa nájde viacero oddychových a kreatívnych zón.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk Foto zdroj: www.hopkins.co.uk, www.benenden.school, www.eifmanballet.ru, Mikael Olsson, Mattias Hamrén, www.oerestadgym.dk, Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix