Sprcha bez sprchovej vaničky - montážne pravidlá

Všetko má svoje výhody a nevýhody, dokonca aj sprcha bez sprchovej vaničky. Konečný efekt tejto realizácie je schopný uspokojiť každého, dokonca aj zastávateľa tradičných riešení. Poďme zistiť, akým problémom treba venovať pozornosť pri montáži takejto sprchovej vaničky, aby celý proces prebiehal rýchlo a efektívne!

Zdroj: Merkury Market Slovakia

1. Pripravte si dobrý a realizovateľný plan

Bohužiaľ, nie každá kúpeľňa je prispôsobená tomuto typu riešenia. Inštalácia sprchového kúta bez sprchovej vaničky by sa mala plánovať už v štádiu výstavby. Ak ste v procese budovania vlastného domu, postarajte sa o hrubý strop tak, aby celá inštalácia mohla viesť dovnútra. V prípade, že ste v procese všeobecnej renovácie domu alebo bytu, musíte zabezpečiť, aby podlaha bola vhodne profilovaná. To bude vyžadovať presádzanie už existujúcich dlaždíc a prípadne aj podkladov pod nimi.

2. Vyberte miesto a najlepšie riešenie pre vás

Sprchy bez sprchovej vaničky fungujú skvele v malých kúpeľniach, kde je vzácny každý ušetrený milimeter. Vďaka tomuto riešeniu sme schopní efektívne zvládnuť akýkoľvek uhol takéhoto interiéru. V tomto prípade už nie ste obmedzený sprchovou vaničkou, takže si môžete vybrať akýkoľvek tvar, ktorý sa vám páči - obdĺžnik, štvorec alebo dokonca aj trojuholník. Navyše, sprchový kút bez sprchovej vaničky obklopenej len sklenenými panelmi, bude takmer neviditeľný, vďaka čomu bude kúpeľňa opticky zväčšená.

Inštalácia sprchovacieho kúta bez sprchovej vaničky môže byť vykonaná v už existujúcom výklenku, ale rovnako efektívne riešenie je vybudovanie steny oddeľujúcej kabínu od zvyšku kúpeľne. V tomto prípade sa však uistite, že výklenok má správnu veľkosť a že poskytuje dostatok svetla.

 Zdroj: Merkury Market Slovakia

3. Prispôsobte dvierka do sprchy

Pokiaľ ide o sprchové dvere, v tomto prípade máme štyri riešenia. Môžete si vybrať tie klasické, ktoré sa otvárajú v jednom ľubovolnom dvojitom smere, alebo posúvacie. V poslednej dobe sa úplné upustenie od dverí, ktoré nazývame walk-in sprchovacím kútom, stáva čoraz populárnejšie. V tomto prípade je sprcha bez sprchovej vaničky oddelená od kúpeľne len s jednou sklenenou doskou a je jej neoddeliteľnou súčasťou. Toto riešenie je mimoriadne efektívne a je tiež veľmi užitočné, keď deti alebo osoby so zdravotným postihnutím používajú kúpeľňu.

4. Použite vhodný drenážny system

Jednou z najdôležitejších úloh pri inštalácii sprchového kúta bez sprchovej vaničky je vybrať vhodný drenážny systém. Tu zohľadňujeme stavebné možnosti kúpeľne, veľkosť sprchy a samozrejme aj vizuálne efekty. V súčasnej dobe sú najpopulárnejšie lineárne a bodové odtoky.

Bodový odtok pozostáva z dvoch prvkov, a to sifónu, ktorý namontujeme v podlahe a roštu, ktorý inštalujeme na úrovni podlahy. Tento typ odtoku sa obvykle nachádza v strede kabíny, takže by ste mali naplánovať dvojpercentný pokles podlahy na každej strane odtoku. Ak váš sprchový kút bez sprchovej vaničky bude zaberať veľkú plochu, zvážte výber dvoch takýchto odtokov.

Lineárne odtoky sú charakterizované väčším priestorom na príjem vody. Zvyčajne sa namontujú na stenu alebo na okraj kabíny. Aj v tomto prípade by ste mali použiť vhodný sklon smerom k odtoku, hoci stačí len na jednej strane. Lineárny odtok pozostáva zo sprchového kanála zabudovaného do podlahy a roštu na úrovni dlaždíc.

Zdroj: Merkury Market Slovakia

5. Izolácia vlhkosti - dôležitá fáza inštalácie sprchy bez sprchovej vaničky

Účelom používania izolácie je chrániť kúpeľňu pred vlhkosťou pod dlažbou a chrániť ďalšie poschodie pred záplavami. V tomto prípade stojí za to použiť tradičnú tesniacu vrstvu alebo fóliu vyrobenú zo syntetických živíc.

6. Pri položení dlaždíc nezabudnite na 2 % spád

A tu je posledné pravidlo, ktoré zaručí úspech tohto procesu. Pri výbere a usporiadaní dlaždíc je nevyhnutné pamätať na udržanie 2 % spádu. Na dosiahnutie tohto cieľa stojí za to vybrať menšie dlaždice, ktoré majú viac možností v prípade pokrytia podlahy. Pri dodržaní každého z vyššie uvedených zásad nebude inštalácia sprchovacieho kúta bez sprchovej vaničky strašiakom a vynikajúci efekt poteší tak členov domácnosti, ako aj hostí.

 

PR článok

Zdroj: Merkury Market Slovakia