14 historických dediniek, v ktorých môžete stále žiť

Ak ste unavení hlukom a davmi vo veľkých mestách, možno by ste mali stráviť nejaký čas na mieste, kde sa akoby zastavil čas. Pozrite si týchto 14 malých obcí, ktoré patria medzi najstaršie na svete a pritom sú stále krásne a malebné. Slovensko i Česká republika sa v tomto výbere naozaj majú čím pochváliť.

1. Tende, Francúzsko

Mestečko Tende sa nachádza približne 10 km od talianskych hraníc v národnom parku vo francúzskych Alpách. Ťažko povedať, keď bol Tende prvýkrát založený, niektorí odborníci sa domnievajú, že to bolo na konci 7. storočia, ale je známe, že v okolí sa našli praveké rytiny. Mesto bolo postavené na úbočí hory s vinicami na okolitých kopcoch. V stredovekom meste dnes žije menej ako 3 000 ľudí.

Zdroj: Getty Images

2. Ghardaïa, Alžírsko

Pri pohľade z diaľky táto dedinka vyzerá ako obraz od Picassa, ktorý zastal v čase. Spisovateľka Simone de Beauvoir skutočne opísala toto prostredie ako „krásne skonštruovaný kubistický obraz“. Toto starobylé sídlo sa nachádza na severnej Sahare a pozostáva z radu bielych, ružových a červených domov umiestnených pozdĺž náhornej plošiny. Obec bola založená v roku 1048 a bola pôvodne postavená na obranu proti kočovným kmeňom v regióne.

Zdroj: Getty Images

3. Telč, Česká republika

Aby sa v Telči neurazili, musíme zdôrazniť, že nie je dedinkou, ale mestečkom s vyše 5 000 obyvateľmi, vládne tu však pokoj a krásna historická architektúra. Leží v okrese Jihlava na Vysočine a prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1315. Pôvodné historické centrum tvorili drevené budovy, v 14. storočí ich zničil veľký požiar a budovy boli postavené z kameňa. Od roku 1992 boli zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj: bontour.cz

4. Shirakawa-gō, Japonsko

Obec Shirakawa-gō sa nachádza v strednom Japonsku blízko hory Haku v pohorí Ryōaku. Obec bola postavená v 19. storočí a v súčasnosti má takmer 2000 obyvateľov.

Zdroj: Getty Images / iStock

5. Júzcar, Španielsko

Zhruba hodinu jazdy severne od Stredozemného mora je dedina Júzcar. V malom andalúzskom meste sa nachádzajú malé domčeky dokonale jednotnej modrej farby. Súčasná populácia má menej ako 300 obyvateľov.

Zdroj: Getty Images / Universal Images

6. Èze, Francúzsko

Malebná dedinka Èze sa nachádza na útese s výhľadom na Francúzsku riviéru. Bola založená niekedy okolo roku 2000 p.n.l. a stala sa turistickou destináciou pre svoje očarujúce stredoveké uličky a prekrásne výhľady na more. Súčasná populácia je zhruba 3 000 občanov.

Zdroj: Getty Images / iStock

7. Oia, Grécko

Malá dedinka sa nachádza v južnom Egejskom mori. Tento grécky ostrov bol prvýkrát osídlený začiatkom 13. storočia a odvtedy sa počet jeho obyvateľov rozrástol na približne 1 500 ľudí.

Zdroj: Getty Images / iStock

8. Reine, Nórsko

Na severe Nórska sa nachádza rybárska dedina Reine. Zhluk domov, ktorý bol založený v roku 1743, sa nachádza viac ako 60 kilometrov severne od polárneho kruhu. Súčasná populácia je tesne nad 300 obyvateľov, napriek tomu sa sem v zime hrnú mnohí turisti, aby mohli pozorovať polárnu žiaru.

Zdroj: Getty Images / iStock

9. Vlkolínec, Slovensko

Vlkolínec je podhorská osada pri Ružomberku. Bola založená v 14. storočí a je takmer výlučne tvorená drevenou architektúrou. Chalúpky boli natreté jasnými farbami, čo dodalo dedinke zvláštny pôvab. V roku 1997 bol Vlkolínec zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj: Getty Images / iStock

10. Alberobello, Taliansko

Ďalším miestom svetového dedičstva UNESCO je dedina Alberobello. Nachádza sa v južnom Taliansku a bola postavená v 16. storočí. Má štýl architektúry zvaný trullo, ktorý je typický jedinečnou kónickou strechou.

Zdroj: Getty Images / iStock

11. Čičmany, Slovensko

Táto populárna malebná dedinka je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese. Prvé zmienky o nej pochádzajú z roku 1272 a je známa starobylou a unikátnou architektúrou – maľovanými zrubovými drevenicami. Pre ich záchranu bola jej dolná časť v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Hoci v nej má trvalý pobyt len 123 obyvateľov, mnohí Slováci v nej majú rekreačné domy.

Zdroj: filmcommision.sk

12. Bibury, Anglicko

Bibury je obec ležiaca v južnom Anglicku, asi 40 kilometrov východne od Bristolského kanála. Pre svoje kamenné domčeky zo 17. storočia je taká obľúbená, že jej obrázok sa nachádza na vnútornej strane každého pasu Spojeného kráľovstva.

Zdroj: Getty Images / Danita Delimont

13. Hallstatt, Rakúsko

Obec Hallstatt sa nachádza v rakúskom pohorí Salzkammergut. Leží takmer 40 kilometrov od nemeckých hraníc a skladá sa z krásnych stavieb zo 16. storočia, doslova vtlačených do skaly, ktoré sa rozkladajú pozdĺž malebného jazera. Až do konca 19. storočia sa sem bolo možné dostať len loďou po jazere, tunel cez hory vybudovali až s príchodom technických trhavín.

Zdroj: Getty Images / a_Taiga

14. Holašovice, Česká republika

Dedinka v južných Čechách v okrese České Budejovice je známa unikátnym súborom budov v štýle  tzv. sedliackeho baroka zo 70-tych rokov 19. storočia. Od roku 1995 je dedinskou pamiatkovou rezerváciou a v roku 1998 bola zapísaná na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V roku 2011 v nej žilo len 147 obyvateľov.

Zdroj: kamkam.eu

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Getty Images, kamkam.eu, bontour.cz, filmcommision.sk, agoda.com