Ticho v meste? Nové technológie to zvládnu

Hustota mestskej zástavby a rastúca koncentrácia premávky vedú k čoraz väčšiemu hluku v našich mestách. Výrobcovia okien a tepelných izolácií však prinášajú riešenia, ako hladinu hluku v interiéri znížiť aj v urbanizovanom prostredí.

 

Zdroj: Knauf Insulation

Hluk nielen ruší, ale znižuje kvalitu života a môže spôsobovať aj ochorenia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je potrebné znížiť hladiny hluku spôsobené dopravou na uliciach napríklad na menej ako 53 decibelov, pretože nad touto hladinou môže byť škodlivý pre zdravie ľudí. Je alarmujúce, že dnes na rušnej ulici sú bežne namerané hodnoty vyššie ako 80 dB. Výrobcovia okien a fasád stoja pred výzvou: nájsť nové smery a riešenia v dizajne konštrukcií a vo rôznych formách povrchových úprav, ktoré by bolo možné použiť v praxi čo najskôr a ktoré môžu využiť spracovatelia okien a fasád, ako aj developeri, architekti a investori. 

 

Zdroj: Knauf Insulation

Otvorené okná bez hluku

Mnohí z nás si nevedia predstaviť vetranie cez okno bez toho, aby ich nezahltila vlna hluku z ulice. Výrobca systémových riešení pre okná, dvere a fasády Schüco však predstavil na veľtrhu BAU 2019 v Mníchove doslova prevratné riešenia, ktoré sa s tým dokážu vysporiadať. Nové okenný systém Schüco AWS 90 AC.SI ponúka zníženie hluku a prirodzené vetranie v sklopenej polohe. Efekt sa dosiahne pomocou špeciálne vyvinutého stredového tesnenia a privádzania čerstvého vzduchu skrz ventilačný rám. Týmto spôsobom sa zvuk rozptýli a hluk sa značne zníži. Pri sklopení okna sa dosiahne jednak zníženie hluku o 31 dB a jednak sa súbežne s tým vetrá. Ďalšou novinkou sú ventilačné moduly ANC (Active Noise Canceling). Vo ventilačnom kanáli vetracieho modulu ANC sú inštalované reproduktory a mikrofóny. Mikrofón zaznamená úroveň externého hluku a s pomocou špeciálneho softvéru reproduktory okamžite generujú zodpovedajúci „protihluk“, teda zvuk na podobnej frekvencii ako šum. Tieto dve zvukové vlny interferujú, inými slovami hluk a „protihluk“ sa zmiešajú takým spôsobom, že celková hladina hluku sa citeľne zníži. Ventilačný modul je osadený v nepriehľadnom ventilačnom krídle a v posuvnej jednotke. Posuvná jednotka je vybavená vetracím modulom ANC v puzdre skrytom v stene (pocket design). Keď je posuvná jednotka zatvorená, vetracia jednotka ANC je skrytá. Ak je potrebné vyvetrať stačí použiť rukoväť posuvného krídla na vytiahnutie ventilačného modulu ANC zo steny.

 

Zdroj: Schüco 

Hluk musia zachytávať aj fasády

V mestách nás dnes obťažuje hluk aj pri zavretých oknách. Pri rušných dopravných uzloch, cestách a železniciach je dôležité, aby budovy mali účinnú akustickú izoláciu aj na fasádach. Jedným z riešení, ktoré už dnes využívajú niektoré administratívne budovy, sú prevetrávané fasády. Je to spôsob zateplenia, pri ktorom sa na rozdiel od klasického, tzv. kontaktného, pri ktorom sa lepí izolácia priamo na fasádu, upevní na stenu nosný rošt, do ktorého sa tepelná izolácia vloží a prípadne ešte ukotví. Rošty vytvárajú po celej výške steny neprerušenú vzduchovú medzeru v šírke minimálne 40 mm. Tento systém prináša budovám hneď niekoľko výhod súčasne. „Vzduchová medzera vytvára vyšší stupeň zvukovej izolácie a slúži v letných mesiacoch ako chladenie, takže nedochádza k prehrievaniu stavieb. Zároveň lepšie odvádza vlhkosť, preto sú tieto fasády vhodné aj pre rekonštruované budovy s vyššou vlhkosťou,“ vysvetľuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Veľkou prednosťou prevetrávaných fasád je využitie nehorľavej tepelnej izolácie, teda  izolácie triedy reakcie na oheň A1/A2, čiže minerálnej vlny. „Minerálne vlny do prevetraných fasád majú vyššiu tepelnú i akustickú účinnosť než vlny do kontaktných systémov,“ upozorňuje Marcela Kubů, riaditeľka Asociácie výrobcov minerálnych izolácií. Ako ďalej dodáva, tieto fasády otvárajú veľké možnosti aj pre obytné budovy, ktoré dnes majú po zateplení často ploché a fádne fasády, alebo naopak hýria farbami, ktoré neladia s prostredím. Prevetrávané fasády umožňujú aplikáciu vonkajších obkladov, ktoré sú estetické, moderné a zároveň chránia konštrukciu pred poveternostnými vplyvmi.

 

Zdroj: Schüco 

Zníženie zvuku pomocou absorpcie

Vonkajšie fasády môžu pohlcovať zvuk aj iným spôsobom.  Na rozdiel od bežných stavebných prvkov predstavilo Schüco štyri riešenia, ktoré s komponentmi absorbujúcimi zvuk dokážu absorbovať až 80 % zvuku. Prototypy dovoľujú integrovať absorpčné jednotky do konštrukcie obvodového plášťa budovy. Prvým príkladom je fasáda Schüco FACID Silence, absorpčná jednotka integrovaná do fasády. Druhým príkladom je perforované vonkajšie opláštenie, ktoré je vybavené absorpčným materiálom. Tretia verzia, ktorá je rovnako vizuálne atraktívna a technicky funkčná, absorbuje zvuk mikro-perforovanými pilastermi. Tie pripomínajú stĺpy, sú však ploché a majú najmä dekoratívny účel. Štvrtý príklad absorpcie zvuku predstavujú lamely v slnečnej clone vyrobené z perforovaného plechu. Toto akustické tienenie je založené na systéme Schüco ALB. Zároveň s aplikáciami SoundCal a Digital Acoustics Lab spoločnosť čoskoro spustí dva nové nástroje, ktoré pomôžu určiť efekt redukcie hluku okenných a fasádnych prvkov. Spoľahlivé údaje o hodnotách redukcie zvuku sa tak môžu rýchlo vypočítať aj pri komplexných výplňových prvkoch. Možné je vybrať vhodné zasklenie a určiť najlepšie kombinácie rámov a zasklenia.

 

Zdroj: Schüco 

Zdroj: Reality.sk, Knauf Insulation, Schüco