Mrakodrap zo stromov vyhral súťaž o najudržateľnejší dizajn výškovej budovy

S rastúcim dôrazom na udržateľnosť sa postupne mení aj architektúra. V snahe stavať šetrnejšie a ohľaduplnejšie sa na scénu dostávajú revolučné návrhy stavieb. K tým patrí aj návrh mrakodrapu zo stromov, ktorý nedávno zabodoval v súťaži o najudržateľnejší dizajn výškovej budovy.

Napriek moderným technológiám a pokrokovým stavebným postupom, ktoré má stavebný sektor k dispozícii, sa návrh výškovej budovy Living Skyscraper zdá mnohým dosť ťažko realizovateľný. Porotcovia zo súťaže eVolo Skyscraper Competition, ktorí od roku 2006 oceňujú najudržateľnejšie návrhy mrakodrapov, to ale vidia inak. Aj preto vyhlásili dizajn mrakodrapu zo stromov z dielne istého ukrajinského ateliéru za víťaza aktuálneho ročníka.Tomu sa podarilo zabodovať v konkurencii 500 ďalších návrhov, ktoré by mohli meniť mestá a zastavané štvrte v nich na čistejšie a šetrnejšie. Living Skyscraper, Zdroj: evolo.us

Živý mrakodrap pre New York

Unikátny mrakodrap bol navrhnutý pre mesto New York, kde by plnil praktickú aj estetickú funkciu. Ako už napovedá samotný názov Living Skyscraper, ide o živý mrakodrap, ktorého kompozícia pozostáva zo živých materiálov. V tomto prípade ide o stromy, ktoré sa rozrastú do podoby imitujúcej riadnu výškovú budovu. Práve spôsob „realizácie“ takejto živej stavby sa stal otáznikom, pre ktorý je návrh mnohými považovaný za nerealizovateľný.

Realizácia živého mrakodrapu:

- na realizáciu budovy poslúžia geneticky modifikované stromy

- stromy sa vysadia do špeciálne upraveného pôdneho podkladu

- konáre stromov budú vytvárať jednotlivé poschodia objektu

- na formovanie podoby mrakodrapu poslúži genetická úprava

- každý zo stromov má disponovať tvrdým a odolným drevom

- rastu živého mrakodrapu pomôžu špeciálne zavlažovacie systémy Living Skyscraper, Zdroj: evolo.us

„Výstavba“ potrvá až 15 rokov

Spôsob, akým má „výstavba“ výškovej budovy prebiehať, výrazne predĺži realizáciu. Napriek tomu, že geneticky modifikované stromy dokážu rásť pomerne rýchlo, autori návrhu odhadujú čas realizácie na 15 rokov. Predbežná výška investície zatiaľ zverejnená nebola, no revolučný spôsob „výstavby“ nebude lacnou záležitosťou. Práve na vysoké finančné náklady a množstvo vody potrebnej na zavlažovanie mrakodrapu upozorňujú aj kritici, ktorí kvôli týmto dôvodom považujú projekt za opak udržateľnosti.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: evolo.us

Zdroj foto: evolo.us