Hlinené omietky sú opäť „in“ – aké za a proti ponúkajú

Stúpajúca popularita prírodných stavebných materiálov vrátila na výslnie aj hlinu. Tá má ako prvok využívaný pri výstavbe domov dlhoročnú tradíciu. V rôznych formách si nachádza uplatnenie aj dnes. Výnimkou nie sú ani stále viac obľúbené hlinené omietky.

Zdroj: safran.ee

Za rastúcim dopytom po hlinených omietkach nie je iba dôraz na prírodné materiály či snaha odlíšiť svoju stavbu od okolia. Pri väčšine projektov zohráva hlavnú úlohu spojenie výhodnej ceny s veľmi dobrou kvalitou. Napriek tomu omietky z hliny nie sú tou najlepšou voľbou pre každého. Popri viacerých výhodách totiž majú aj zopár neprehliadnuteľných mínusov. Zdroj: limerepair.com

Plusy hlinených omietok:

100 % prírodný materiál – Nulový dopad na životné prostredie patrí k hlavným pozitívam každej hlinenej omietky. Platí to pri výstavbe aj búraní domov. Odpad z tejto omietky nijak nezaťaží prírodu a navyše sa dá bez problémov recyklovať.  

Zdravšia domáca mikroklíma – Čistý prírodný materiál má zároveň dobrý vplyv na zdravie obyvateľov. Doposiaľ neboli zistené žiadne škodlivé účinky takýchto omietok. Vďaka skvelej schopnosti pohlcovať vlhkosť tiež bránia vzniku plesní. Účinné sú aj pri pohlcovaní pachov a elektrosmogu.

Pestrá dizajnová variabilita – Hlinené omietky nepatria k najatraktívnejším dizajnérskym kúskom, no vynahradiť to dokážu širokou škálou prevedení.Spoločnosti zaoberajúce sa ich aplikáciouprichádzajú s rôznymi farbami a povrchovými úpravami, ktoré sa zladia s okolitým priestorom.

Dobrá dostupnosť materiálu – Hlina ako materiál ponúka širokú dostupnosť. Zohnať sa dá buď ako hotová zakúpená zmes, alebo vo forme zmesi získanej priamo z lokality, kde sa majú omietky realizovať. Vďaka širokej dostupnosti je veľmi výhodná aj cenovo. Zdroj: ehituslahendused.ee

Mínusy hlinených omietok:

Slabá životnosť pri použití vonku – Hlinené omietky sa dajú využívať aj pri realizácii fasád. Pri takomto účele využitia však disponujú slabšou životnosťou. Hlina na fasáde je totiž citlivá na vietor a dážď, v dôsledku čoho začne mäknúť a odlupovať sa. Jej kvalita a trvácnosť sa dá zvýšiť fermentačnými prísadami, ktoré zlepšia jej odolnosť, napríklad organickým hnojom.

Náročnejší spôsob aplikácie – Hlinené omietky dosiahnu vždy vyššiu kvalitu a trvácnosť pri strojovej aplikácii. Na to je ale potrebná spolupráca s firmou, ktorá sa ich aplikácii venuje, čo môže vyjsť o niečo drahšie. V rámci nanášania omietok je nutné myslieť aj na dlhšie schnutie.

Obmedzená doba aplikácie – Tretí z mínusov nemusí byť pre stavebníka problémom. Stačí naplánovať realizáciu omietok v správnom čase, najlepšie od apríla do októbra. Tieto omietky sa totiž odporúča realizovať v období, kedy nie sú mrazy, resp. kedy daná stavba nie je príliš chladná. Zdroj: limerepair.com

Hlinené omietky už raz zo stavebníctva takmer úplne vymizli. S rozvojom trvalo udržateľnej architektúry sa však vrátili na scénu a ich budúcnosť vyzerá sľubne. Pri niektorých projektoch sú už teraz konkurenciou pre klasické konvenčné materiály. Tlak na stále častejšie využívanie prírodných materiálov ich bude postupne dostávať do čoraz väčšieho množstva domov.  

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: safran.ee, limerepair.com, ehituslahendused.ee