Ceny bytov napriek kríze rastú, nájmy však poklesli

V polovici roka ceny bytov na Slovensku oproti minulému štvrťroku vzrástli v priemere o 3,6 %. Analytici Nehnuteľnosti.sk predpovedajú, že tento trend môže naďalej pokračovať.

Slovenský realitný trh pokračuje v nepretržitom raste už niekoľko rokov. Túžbu Slovákov po novom bývaní nezastavila ani prvá vlna opatrení proti šíreniu pandémie. Počas ostatných mesiacov však bolo v hľadáčiku návštevníkov Nehnuteľnosti.sk nielen bývanie. Do popredia sa dostali počas jarných mesiacov chaty a chalupy, ktoré tak pokračovali v rastovom trende minulých rokov. V čase útlmu realitného trhu z dôvodu karantény a obmedzení ekonomických aktivít sme zaznamenali v sieti portálov Nehnuteľnosti.sk rastúcu návštevnosť. Vývoj v návštevnosti dával tušiť neutíchajúci záujem o reality. Tento online záujem sa následne preniesol do reálneho sveta. Preto neprekvapí, že v štatistikách predajných cien nehnuteľností bol aj po druhom kvartáli roka zaznamenaný nárast cien.

Najväčší nárast dvojizbových bytov v Trnave

Ceny dvojizbových bytov sa oproti prvému štvrťroku zvýšili o 4,26%, čo môžeme považovať za stále vysoké tempo rastu, najmä ak zvážime situáciu a okolnosti počas jari. Priemerná cena pre Bratislavu sa v prípade dvojizbových bytov zastavila na čísle 161 000 €. Priemer ostatných krajských miest je tesne pod úrovňou 100 000 €. Napriek rýchlejšiemu rastu cien vo všetkých mestách už niekoľko kvartálov za sebou ostáva rozdiel medzi cenami krajských miest a Bratislavy priepastný. Najväčší medzikvartálny nárast bol zaznamenaný v Trnave, kde priemerná cena dvojizbových bytov prekročila hranicu 100 000 €. Naopak pokles o 3 000 € bol zaznamenaný v piatom bratislavskom okrese, kde sa cena ustálila a osciluje už niekoľko kvartálov okolo ceny 150 000 €.

Predaj bytov za posledný polrok: 2 - izbové

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Trenčín je najlacnejší, na polroka však vyštartoval

V prípade trojizbových bytov sa tempo rastu spomalilo výraznejšie. Medzikvartálny nárast tesne prekonal 1%. Bratislavský priemer trojizbových bytov je na úrovni 206 000 €, zatiaľ čo ceny v ostatných krajských mestách sú na úrovni 118 000 €. Štatistiku kazí hlavne prvý bratislavský okres, ktorý má na jednej strane jednoznačne najvyššiu cenovku 303 000 €, ale na druhej strane zaznamenal aj najvyšší medzikvartálny pokles (-3,81%). Priemerná cena sa tak v prvom okrese vrátila približne na úroveň konca roka 2019. Najvyšší medzikvartálny percentuálny nárast zaznamenal Trenčín, kde sa priemerná cenovka za trojizbové byty dostala na úroveň 100 000€. Napriek tomu ostáva Trenčín najlacnejším krajským mestom, čo vytvára predpoklad na budúci rast.

Predaj bytov za posledný polrok: 3 - izbové

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Dramatický pokles nájmov

Zatiaľ čo predajné ceny bytov odolali tlaku počas koronakrízy a držali dlhodobý trend, opakom sú ceny nájmov bytov, ktoré najmä v hlavnom meste zaznamenali rozkývanie základnej rovnice trhu – poklesol dopyt a narástla ponuka. To sa takmer okamžite prejavilo v miernom poklese ceny. Dôvodom je odchod študentov, zahraničných pracovníkov, ale najmä prepad turistov, pre ktorých sú určené byty na krátkodobý prenájom. Preto nie je prekvapením, že najväčší tlak bol vidieť v bratislavskom prvom okrese. Množstvo ponúk prenájmov sa následne prejavilo aj na poklese cien. Dlhodobé budovanie širokej ponuky bytov určených na prenájom má v Bratislave za sebou prvý rozsiahly šok, z ktorého sa bude spamätávať spolu zo zvyškom ekonomiky pravdepodobne dlhšie obdobie. 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Shutterstock