Zabuchnuté dvere? Nepodliehajte panike a postupujte podľa krízového plánu

Môže sa to stať každému a často za úplne nečakaných okolností. V takých chvíľach je dôležité zachovať pokoj a postupovať podľa spoľahlivého scenára. Pozrite sa, ako.

Rezervný kľúč

Zamyslite sa, kto z vašich blízkych má kľúč od vášho domu či bytu. Rozumné je hneď pri inštalácií nových dverí či zámku zveriť jeden z kľúčov susedovi alebo rodinnému príslušníkovi, ktorý býva blízko vás. Ak ste to však neurobili, v kritickej chvíli je už na to neskoro, môže to však byť pripomienka pre budúce opatrenia.

Priateľ na telefóne

Ak nemáte záložný kľúč v dobrých rukách, treba zvážiť, komu z obyvateľov bytu môžete zavolať. Určite nebudú nadšení, že vám musia prísť nečakane otvoriť, ale stále je to lepšie riešenie, ako stáť v papučiach predo dvermi alebo mrznúť v zime. Ak žijete v nájomnom byte obráťte sa so žiadosťou o pomoc na prenajímateľa. Určite má u seba kópiu kľúča a podá vám pomocnú ruku.

Otvorené okno

Ak bývate v rodinnom dome či v prízemnom byte, existuje nádej, že v danej chvíli zostalo aspoň jedno okno pootvorené.  Práve balkóny a okná sú dokonalým vstupným bodom. Buďte však opatrní a nepúšťajte sa do kaskadérskych kúskov vo výške, kde by ste mohli ľahko stratiť balans. Je dobré si tiež uvedomiť, aký nábytok a predmety sa nachádzajú za oknom, pretože by vám mohli skomplikovať vchádzanie.

Jednoduché kovanie

Rozmýšľať, ako otvoriť zabuchnuté dvere svojpomocne, sa oplatí len za určitých okolností. Ak sú vaše dvere vybavené obyčajným kovaním, skúste z vonkajšej strany odmontovať upevňovacie skrutky a kovanie zložiť. Do otvoru na kľučku následne vložte štvorhran a skúsite ním otočiť. Dvere sa vám takto možno podarí otvoriť. Ak však nie ste technický typ a skrutkovač ste v ruke nikdy nedržali, nechajte to radšej na odborníka.

Zdroj: Dreamstime

Neotvárajte dvere násilím

Aj keď sa vám situácia zdá akokoľvek zúfalá, odporúčame nedobývať sa dovnútra vlastnými silami. Násilné otváranie dverí a vkladanie rôznych predmetov do zámku sú úplne najhorším riešením. Vystavujete sa nebezpečenstvu poškodenia zámku alebo aj vlastných dverí. Nielenže zabuchnuté dvere väčšinou nepovolia, ale k výmene poškodeného zámku potom budete rovnako potrebovať odborníkov a celá záležitosť sa predraží. Ak v zámku zostal zlomený kľúč, nepokúšajte sa vybrať z vložky jeho zvyšok. Neodborná manipulácia môže vložku posunúť a poškodiť. Zámočník časť zlomeného kľúča vyberie tak, že vložku budete môcť ďalej používať. Ak by sa to náhodou nepodarilo, vymení vám celú vložku.

Zavolajte zámočníkovi

Najistejšie je zabuchnuté dvere prenechať odborníkom. Kľúčová služba váš problém dokáže profesionálne vyriešiť v priebehu niekoľkých minút. Väčšina z nich ponúka aj nonstop otváranie zabuchnutých dverí. Ak sa vám takáto nemilá udalosť stane v noci alebo počas víkendu, rátajte s tým, že si priplatíte. Faktom zostáva, že vo výsledku vás kvalitný zámočník vyjde lacnejšie, než nové dvere a vložky. Ak máte bezpečnostné dvere, je dobré sa obrátiť na svojho predajcu. Ten najlepšie pozná typ dverí, spôsob ich zabezpečenia a uzamykania. Dobrý predajca často ponúka aj spomínané nonstop služby. Pomôže vám tak vo chvíli, keď to budete najviac potrebovať.

Zdroj: Dreamstime

Hasiči v prípade nebezpečenstva

Hasičov môžete zavolať iba v prípade, ak je ohrozené vaše bezpečie, to znamená, ak sa napríklad poškodí zámok a dvere potom nejdú otvoriť, alebo vo vnútri ostali malé deti či hrniec na sporáku. Výhodou je, že hasiči dvere otvoria zdarma. Práve to však ľudia často zneužívajú. Rozhodne vám to neodporúčame ako prvé riešenie, pretože keď hasiči vyhodnotí, že ste volali zbytočne, dvere vám neotvoria a môže vás nahlásiť na polícii.

Preventívne opatrenia

  1. Nechajte minimálne jeden náhradný kľúč u dôveryhodnej osoby, ktorá býva neďaleko vás. V prípade zabuchnutia sa vám takáto poistka bude hodiť.
  2. Aby ste sa nezabuchli tak, že kľúčik zostane zasunutý na druhej strane dverí, investujte do bezpečnostnej priechodnej vložky. Dvere sa vďaka nej budú dať otvoriť aj v prípade, že v nich zostane zasunutý či dokonca pootočený kľúč.
  3. Praktické je mať uložený kontakt na zámočníka alebo výrobcu dverí v mobile. Vďaka tomu potom budete schopní takúto situáciu vyriešiť veľmi rýchlo. Ak sa vymknete bez mobilu, je dobré aspoň vedieť, kde sa najrýchlejšie dostanete k internetu alebo telefónu.
  4. Pamätajte na to, že pred otvorením dverí je zámočníkovi potrebné preukázať svoje trvalé bydlisko podľa občianskeho preukazu. Prechodné bydlisko sa preukazuje nájomnou zmluvou. Pokiaľ ju nemáte pri sebe, bude potrebná súčinnosť s majiteľom bytu, ktorý bude musieť prísť na miesto.
  5. Zabuchnuté dvere môžu byť súčasťou poistenia, ako jedna z havarijných situácií v domácnosti. Ak máte uzatvorené takéto poistenie, obráťte sa priamo na asistenčnú službu, ktorá zabezpečí zámočníka a preplatí vám časť nákladov.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, domadoma.sk

Zdroj foto: Dreamstime