Trávnikový koberec: Kde ho kúpiť a ako sa oň starať?

Nový trávnik sa dá založiť klasickou výsadbou zo semien alebo položením trávnikového koberca. Obe metódy majú svoje za aj proti a obe sú predpokladom, že váš trávnik bude zdravý a úhľadný. Trávnikový koberec je však pre mnohých majiteľov domov a záhrad lepším riešením.

Trávnikový koberec uprednostnia najmä tí, ktorí si chcú proces zakladania trávnika uľahčiť. Na rozdiel od výsadby trávnika zo semien nevyžaduje toľko času a práce. Jedná sa o pomerne ľahšiu alternatívu, ktorej výsledkom bude rýchle a menej prácne založenie trávnika vhodné aj pre začiatočníkov. Zdroj: heritagecarpets.sg

Čo je trávnikový koberec?

Exteriér, ktorý pokrýva trávnikový koberec, sa od záhrady alebo pozemku s vysiatou trávou takmer vôbec nelíši. Zelený koberec sa vyznačuje rovnakým vzhľadom, odtieňom aj hustotou. Rozdiel spočíva iba v spomínanom spôsobe jeho zakladania. Trávnikový koberec totiž býva zakladaný v podobe vopred predpestovaných štvorcových či obdĺžnikových trávnatých lánov. Tie si majitelia domov, záhrad alebo iných nehnuteľností kupujú u pestovateľov zameraných na predaj takýchto kobercov.

Živý alebo umelý trávnikový koberec

Predajcovia vopred predpestovaných trávnikov ponúkajú na výber hneď 2 druhy kobercov. Dlhodobo vyšší dopyt zaznamenáva živý trávnikový koberec, ktorý okrem pekného vzhľadu ponúka aj viaceré praktické výhody. V posledných rokoch však začal rásť záujem aj o umelý trávnikový koberec, ktorý vyžaduje menej opatery a zároveň ponúka možnosť prispôsobiť si vzhľad trávnika na mieru podľa individuálnych nárokov daného pozemku. Zdroj: homestratosphere.com

Výhody živého trávnikového koberca:

- koberec sa dá zakladať počas celej vegetačnej sezóny

- rýchle zazelenanie celého koberca do niekoľkých dní

- živý trávnik sa vyznačuje sviežim zeleným vzhľadom  

- počas pestovania produkuje kyslík a prečisťuje ovzdušie

- okrem zlepšovania stavu ovzdušia bráni aj vzniku erózií

Výhody umelého trávnikového koberca:

- jeho vzhľad je hodnovernou imitáciou živého trávnika

- výška a hustota trávnika sa dá prispôsobovať na mieru

- umelý trávnik je možné zakladať kedykoľvek v roku

- v porovnaní so živým kobercom zvláda väčšiu záťaž

- už niekoľko hodín po založení môže byť plne využívaný Zdroj: ubuy.hu

Mínusom je cena trávnikového koberca

Napriek viacerým výhodám musíte pri oboch druhoch trávnikových kobercov rátať aj s istými mínusmi. Okrem toho, že väčšina predajcov sa zameriava len na jeden druh trávy a v prípade živého trávnikového koberca je potrebné čo najskôr dovezený trávnik položiť, negatívom je aj vyššia cena. Čím je trávnatá plocha väčšia, tým za trávnik zaplatíte viac. Cena porastie najmä vtedy, ak chcete zatrávniť veľkú plochu a proces založenia trávnika nechať na predajcu alebo na nejakú firmu, ktorá sa zaoberá touto činnosťou.

Aká je cena trávnikového koberca?

Presná cena trávnikového koberca závisí od viacerých faktorov. Na výšku ceny, ktorá sa ráta v m², vplýva najmä dĺžka vlasov trávnika a hustota jeho rastu. Rozdiely súvisia aj s tým, či ide o živý alebo umelý trávnikový koberec. Umelé koberce zvyknú byť lacnejšie, no v oboch prípadoch sa ceny pohybujú v rozmedzí od 3 do 5 € za m². Na trhu sa ale objavujú drahšie aj lacnejšie varianty. Pri drahších ide o výberovú kvalitu, pri tých lacnejších môže ísť o riedky alebo príliš nízky trávnikový koberec, ktorý automaticky znižuje ich cenu. Zdroj: louiesnursery.com

Ako a kde kúpiť trávnikový koberec?

V súčasnosti je možností, ako a kde kúpiť trávnikový koberec, viacero. Spoločností, ktoré sa zaoberajú predpestovaním takýchto kobercov a ich následným predajom, postupne pribúda. Nový trávnik si môžete zadovážiť priamo u niektorého z predajcov alebo ho objednať na internete a počkať na jeho dovoz na miesto, kde má byť položený. Takúto možnosť ponúkajú najmä väčšie záhradnícke centrá, ktorých na slovenskom trhu pôsobí hneď niekoľko. Mnohé z nich majú v ponuke aj servis spojený s položením trávnika, čo vám ušetrí čas aj námahu.

Starostlivosť o trávnikový koberec

Kým privezenie a položenie trávnika môžete za príplatok prenechať predajcovi alebo nejakej firme, starostlivosť o trávnikový koberec ostáva výhradne na vás. V rámci nej na vás čakajú takmer všetky kroky, ktoré by ste museli vykonávať aj v rámci starostlivosti o vysiaty trávnik. Keďže trávnikový koberec je vopred predpestovaný, vyhnete sa akurát výsadbe a úvodnému ošetreniu, ktoré zahŕňa najmä hnojenie a vyživovanie trávnika. Aj napriek vynechaniu týchto krokov však starostlivosť o trávnikový koberec začína prakticky hneď po jeho položení.

Ako sa starať o trávnikový koberec?

Polievanie – So zálievkou je potrebné začať hneď po položení trávnikového koberca. Ideálne riešenie, ako zavlažovať pravidelne a efektívne, prináša automatický zavlažovací systém. Ak vsadíte na ručné polievanie, odporúčame vám polievať dvakrát až trikrát za deň. Zhruba po 2 týždňoch, kedy bude trávnik uchytený, môžete intervaly zálievky znížiť na polievanie raz za 3 až 5 dní podľa individuálnych potrieb trávnika a v závislosti od aktuálnych vonkajších teplôt, resp. od množstva zrážok.

Hnojenie – Starostlivosť o trávnikový koberec zahŕňa aj pravidelné hnojenie, v rámci ktorého dodáte tráve aj zemine pod ňou potrebné živiny. Hnojiť je potrebné niekoľkokrát za rok. Prvá dávka hnojiva sa aplikuje hneď na jar, ideálne začiatkom apríla pred štartom novej vegetačnej sezóny. V priebehu leta môžete trávniku dopriať trochu organického hnojiva, ktorého zloženie obsahuje dostatok draslíka. Mladší trávnik ocení aj jesenné hnojenie, prostredníctvom ktorého mu dodáte ďalšie živiny. Tie ho posilnia a zvýšia jeho odolnosť pred príchodom zimy.  

Kosenie – Skvelým spôsobom, ako trávnik pohnojiť prirodzene bez pridávaných hnojív, je nechať trochu pokosenej trávy na povrchu trávnikového koberca. Tá sa postupne rozloží do pôdy, odkiaľ si tráva vytiahne cenné živiny. Urobiť tak môžete po každom kosení. Intervaly kosenia nastavte podľa vlastného uváženia a podľa toho, aký veľký trávnik chcete. Niektorí majitelia kosia každý týždeň, iní iba raz za mesiac.

Prevzdušnenie – Ponechanie zvyškov pokosenej trávy na povrchu trávnika môže mať aj nežiaduci efekt. Na koberci sa môže vytvoriť plsť, cez ktorú do vnútra trávnika neprenikne vzduch, čo môže zhoršovať jeho vzhľad aj kondíciu. V takom prípade sa odporúča pristúpiť k vertikutácii, ktorej výsledkom bude osekanie týchto vrstiev, čím sa dané miesta poriadne prevzdušnia. Zdroj: obeki.com

Správna a pravidelná starostlivosť o trávnikový koberec nepovedie len ku krajšiemu vzhľadu trávnatej plochy. Výsledkom dôkladnej opatery bude aj lepší zdravotný stav, vďaka ktorému bude trávnik odolnejší voči škodcom a rôznym ochoreniam. Pre istotu ho však môžete ošetriť kvalitnými fungicídmi či herbicídmi, ktoré prispejú k jeho ochrane a podporia jeho celkovú životnosť.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: heritagecarpets.sg, homestratosphere.com, ubuy.hu, louiesnursery.com, obeki.com